Σε όλο και πιο δυσχερή θέση περιέρχεται προϊόντος του χρόνου ο Ταγίπ Ερντογάν δικαιώνοντας όσους θεωρούν ότι η Ιστορία τού επιφυλάσσει μοίρα αντίστοιχη με εκείνη ανάλογων αυταρχικών, αμετροεπών και αλαζόνων ηγετών.

Ο βίος και η πολιτεία του άλλωστε συνθέτουν την αρχετυπική μορφή αυτού του είδους των ηγεμόνων που πορεύονται με πυξίδα τον μεγαλοϊδεατισμό και οι οποίοι κάποια στιγμή έρχονται νομοτελειακά αντιμέτωποι με το τέρας που δημιούργησαν και το οποίο απειλεί να καταστρέψει και τους ίδιους.

Τα οικοδόμημα που έχτισε δείχνει να τρίζει και τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει θυμίζουν Λερναία Υδρα.

Νέα στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας εμπλέκουν τον γαμπρό του και υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, σε υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος, όπως προκύπτει από τις διαρροές εμπιστευτικών εγγράφων από το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος των ΗΠΑ που αποκαλύπτουν αμφιλεγόμενες συναλλαγές της τουρκικής τράπεζας Aktif Bank καθώς και διεθνών τραπεζικών κολοσσών.

Με τη χώρα του στα πρόθυρα συναλλαγματικής κρίσης και οικονομικής κατάρρευσης και αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο της διεθνούς απομόνωσης, ο Ερντογάν θα έπρεπε να ανησυχεί πλέον και για το δικό του μέλλον. Για τη δική του «επόμενη μέρα».

Προς το παρόν πάντως, δεν φαίνεται να πτοείται, ίσως γιατί δεν αντιλαμβάνεται ή δεν θέλει να αντιληφθεί την πραγματικότητα, όπως συμβαίνει με όλους τους ηγέτες που μεθούν από την εξουσία και την ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας.

Ενώ οι πολίτες της χώρας του βυθίζονται στη φτώχεια, εκείνος συνεχίζει να χτίζει παλάτια φαντασιωνόμενος την αίγλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας…

ΤΟ ΒΗΜΑ