Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια η Vodafone Ελλάδος θα καλύψει με 5G το 60% της χώρας, ξεκινώντας την εμπορική διάθεση στο πρώτο τρίμηνο του 2021, όπως έγινε γνωστό εχθές κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης. Το σήμα της εκκίνησης αναμένεται να δοθεί λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα με τη δημοπράτηση από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) του φάσματος για την ανάπτυξη των δικτύων 5ηςγενιάς. Στο μεταξύ, οι συζητήσεις με όλους τους προμηθευτές εξοπλισμού συνεχίζονται, με την εταιρεία να προτάσσει το ζήτημα της ασφάλειας, της μη εξάρτησης από έναν προμηθευτή, αλλά και της ανάγκης για γρήγορη ανάπτυξη των νέων δικτύων γεγονός που οδηγεί στη συνεργασία και με υφιστάμενους προμηθευτές όπως η κινεζική Huawei.

Δεδομένου ότι το έδαφος έχει στρωθεί για την ανάπτυξη του 5G, με τις μέχρι σήμερα επενδύσεις στο δίκτυο, η Vodafone θα προχωρήσει στην ανάπτυξη του 5G μόλις ολοκληρωθεί η χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στα 700 MHz, 2 GHz, 3.400-3.800 MHz και 26 GHz. Η τιμή εκκίνησης για το σύνολο των φασματικών περιοχών τοποθετείται περίπου στα 367,3 εκατ. ευρώ.

Η μάχη των προμηθευτών

Όσον αφορά τον προμηθευτή για την ανάπτυξη των δικτύων 5ης γενιάς, η επιλογή έχει εξελιχθεί σε πονοκέφαλο εν μέσω του διεθνούς «πολέμου» στον οποίο η Ευρώπη έχει μεν βάλει ψηλά τον πήχη της ασφάλειας, αλλά δεν έχει αποκλείσει καμία εταιρεία. Σε αυτό το πλαίσιο η θέση της Vodafone είναι η εξής:

«Η Vodafone εφαρμόζει μία πραγματικά ανεξάρτητη και ουδέτερη πολιτική προμηθευτών και είναι αφοσιωμένη σε αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό για τους καταναλωτές: την ποιότητα, την καινοτομία και ένα ασφαλές δίκτυο που λειτουργεί αδιάλειπτα. Στη Vodafone λαμβάνουμε υπόψη την ασφάλεια πάρα πολύ σοβαρά και με συνέπεια υποστηρίζουμε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να υιοθετήσουν μία πραγματικά τεκμηριωμένη προσέγγιση µε βάση την επικινδυνότητα –και με διαφοροποίηση μεταξύ του δικτύου ασύρματης πρόσβασης (RAN) και του κεντρικού δικτύου (Core)– όταν εξετάζουν θέματα ανάπτυξης υποδομών δικτύου».

Στη χώρα μας, η Vodafone δεν χρησιμοποιεί εξοπλισμό της Huawei στο δίκτυο κορμού της (core network). Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος έχει ανακοινώσει την απόφασή του να απομακρύνει τον εξοπλισμό της Huawei από το δίκτυο κορμού της στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο. Από εκεί και πέρα, αν και η εταιρεία δεν γνωστοποιεί την ακριβή σύνθεση των δικτύων της σε επίπεδο χώρας, η Vodafone Ελλάδας χρησιμοποιεί ένα μεγάλο εύρος προμηθευτών, συμπεριλαμβανομένης και της Huawei (για την ανάπτυξη του ραδιοδικτύου).

«Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη διασφάλιση ενός ανθεκτικού οικοσυστήματος προμηθευτών σε όλη την Ευρώπη, που θα περιλαμβάνει τόσο την ισορροπία ανάμεσα στους προμηθευτές όσο και την ανάπτυξη ενός ανοιχτού δικτύου ασύρματης πρόσβασης (Open RAN). Η Vodafone υποστηρίζει με σθένος αυτόν τον στόχο και οδηγεί τις εξελίξεις στην βιομηχανία με στόχο μία μεγαλύτερη ποικιλομορφία στην εφοδιαστική αλυσίδα των δικτύων» καταλήγει η τοποθέτηση της εταιρείας.

Χρυσή ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης

Ως μια χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει, σύμφωνα με τα στελέχη της Vodafone, το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου η χώρα να κάνει το άλμα της προς το «αύριο», να καλύψει τα κενά ανταγωνιστικότητας και να εξισορροπήσει τις οικονομικές απώλειες που έχουν προκληθεί από την πανδημία. Όπως σχολιάζουν, το γεγονός ότι τουλάχιστον 5 από τις 7 προτεραιότητες που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την χρηματοδότηση έργων αφορούν τις ψηφιακές τεχνολογίες είναι στη σωστή κατεύθυνση, ενώ και οι προτεραιότητες γύρω από την ενέργεια και το περιβάλλον προϋποθέτουν τη χρήση νέων «έξυπνων» τεχνολογιών.

Τουλάχιστον το 20% που αφορά τις ψηφιακές τεχνολογίες, αλλά και το 37% που αφορά την πράσινη ενέργεια, συνδέεται άμεσα με την ψηφιακή τεχνολογία, την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς και τις ψηφιακές δεξιότητες. Εάν λάβει κανείς υπόψη ότι, σύμφωνα με την ΕΕ, αυτή η δεκαετία θα είναι η ψηφιακή δεκαετία, μπορεί να υποθέσει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας μπορεί να πατήσει σε γερά θεμέλια.

Οι τρεις σημαντικοί πυλώνες σε αυτήν την προσπάθεια είναι οι εξής: η επιτάχυνση της ανάπτυξης του 5G και σε απομακρυσμένες περιοχές, η ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του κράτους και η καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων.