Πορεία μνήμης και απόδοσης δικαιοσύνης με αφορμή την συμπλήρωση δύο ακριβώς χρόνων από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου πραγματοποιείται νωρίς το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα εκατοντάδες πολίτες, μέλη της LGBTQI+ κοινότητας, συλλογικοτήτων και οργανώσεων, συγκεντρώθηκαν από τις 18.30 μπροστά στο Άγαλμα του Βενιζέλου, ανήμερα της δολοφονίας του ακτιβιστή.

Λίγο μετά ξεκίνησε η πορεία σε κεντρικούς δρόμους της συμπρωτεύουσας.

Υπενθυμίζεται ότι η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να ξεκινήσει στις 21 Οκτωβρίου, με κατηγορούμενους για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης δύο καταστηματάρχες της περιοχής και τέσσερις από τους οχτώ αστυνομικούς που είχαν μεταβεί στο σημείο.

Το αρχικό κάλεσμα για τη συγκέντρωση – πορεία αναφέρει:

«Δύο χρόνια σχεδόν έχουν περάσει από το λιντσάρισμα και τη δολοφονία του Ζακ/της Ζάκι σε δημόσια θέα. Μέρα μεσημέρι στο κεντρικότερο σημείο της Αθήνας, λίγα μέτρα από το διαβόητο Α.Τ. Ομονοίας. Με την Ελληνική Αστυνομία όχι μόνο να ανέχεται, αλλά να συμπράττει σε ένα έγκλημα, εκτελεσμένο με τρομακτική βαναυσότητα. Δύο χρόνια μετά, ακόμα υπάρχουν σκοτεινά σημεία, ασάφειες και ελλείψεις στη δικογραφία. Δύο χρόνια για να αρχίσει η δίκη ενός εγκλήματος που μπορούσες να το δεις να διαπράττεται μπροστά στα μάτια σου πατώντας απλώς το «play» στον υπολογιστή σου. Δύο χρόνια από τον οχετό ύβρεων σε βάρος της δολοφονημένης αδερφής μας, Ζάκι, που κατέκλυσε την ιδιωτική τηλεόραση και τα social media. Δύο χρόνια μετά απαιτούμε άπλετο φως και πλέρια δικαίωση τόσο μέσα στη δικαστική αίθουσα όσο και μέσα από τις μελλοντικές νίκες των κινημάτων για όλα όσα ο Ζακ υπεράσπιζε.

Ωστόσο, η εισαγγελέας απέρριψε τη μήνυση της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου για ανθρωποκτονία κατά του συνόλου των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στη θανατηφόρα «σύλληψή» του, όσο και τη μήνυση κατά του διασώστη του ΕΚΑΒ για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης. Έτσι, στις 21 Οκτωβρίου 2020 θα κάτσουν στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας μόνο οι τέσσερις από τους εννιά αστυνομικούς (όσοι δηλαδή κατηγορούνται για το αδίκημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης), καθώς και ο νοικοκυραίος κοσμηματοπώλης και ο ακροδεξιός μεσίτης. Οι δύο τελευταίοι θα δικαστούν με την κατηγορία της πρόκλησης θανατηφόρου σωματικής βλάβης, επειδή το δικαστικό συμβούλιο είχε απορρίψει το αίτημα της οικογένειας που ζητούσε την αναβάθμιση της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου συγκεντρωνόμαστε στις 18:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου (Εγνατίας και Αριστοτέλους) για την αντιπατριαρχική πορεία για τα 2 χρόνια από τη δολοφονία. Δικαιώνουμε με την παρουσία μας τα κινήματα που στήριξε ο Ζακ/η Zackie και τους αγώνες που έκανε.

Ανοιχτή Συνέλευση για έναν αντιφασιστικό/αντιπατριαρχικό Σεπτέμβρη»