Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η νοσηλεύτρια στην Κλινική COVID του Νοσοκομείου Σωτηρία, Ειρήνη Μικροβασίλη.

Η κυρία Μικροβασίλη εκτός από νοσηλεύτρια, είναι και υγειονομικός σε ειδικές μονάδες, εκπαιδευμένη στο σχέδιο Ξενοκράτης, ένα πρόγραμμα για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ιών, Έμπολα και πυρηνικών εκρήξεων.

«Ισορροπούμε σε τεντωμένο σχοινί ανάμεσα στη δουλειά και το σπίτι», δήλωσε η κυρία Μικροβασίλη και τόνισε πως είμαστε αντιμέτωποι με έναν αόρατο εχθρό.

Όποιος δεν σέβεται τα μέτρα, δεν σέβεται εμάς

Πέρα από αυτό, όλοι οι νοσηλευτές και γιατροί σε κλινικές COVID είναι αντιμέτωποι και με έναν άλλο εχθρό, όπως είπε, την κοινωνία.

«Όποιος δε σέβεται τα μέτρα, δε σέβεται και το υγειονομικό προσωπικό που δίνει αγώνα», είπε χαρακτηριστικά.

Μίλησε για τις ΜΕΘ, λέγοντας πως μέχρι και τον Ιούνιο, πολλοί από τους διασωληνωμένους κατάφερνα και έβγαιναν από τις εντατικές, ωστόσο πλέον «όσοι μπαίνουν δε βγαίνουν», όπως χαρακτηριστικά είπε, γιατί «η μορφή του ιού είναι πιο επιθετική».

Οι ηλικίες στις ΜΕΘ κυμαίνονται μεταξύ 45 και 85 ετών, ενώ δεν έχουν όλοι υποκείμενα νοσήματα.

Για τις μάσκες και όσους αρνούνται να τις χρησιμοποιούν, υποστήριξε πως «δεν υπάρχει δεν μπορώ υπάρχει δε θέλω».

Φόβος για το «κοκτέιλ» γρίπη & ιός – Ποιο θα είναι το «σημείο μηδέν» για τα νοσοκομεία

Την ίδια ώρα η αύξηση των νοσηλευόμενων αλλά και των διασηλωμένων είναι δύο από τους παράγοντες που δείχνουν ότι ο κοροναϊός – ειδικά στην Αττική – έχει αρχίσει να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Ως «καμπανάκι ότι τα πράγματα δεν θα πάνε καλά τους επόμενους μήνες» χαρακτήρισε στον ΘΕΜΑ 104,6 η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη την κατάσταση με την πορεία της επιδημίας του κοροναϊού ειδικά «αν προχωρήσουμε με τους ίδιους ρυθμούς».

«Ας ελπίσουμε ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν» πρόσθεσε η κυρία Παγώνη προσθέτοντας ότι «αν μέσα στον Οκτώβριο που ξεκινούν οι ιώσεις έχουμε τόσα κρούσματα, δεν ξέρουμε τι συμπεριφορά του κοροναϊού με τις ιώσεις αυτές».

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι «όσα κρεβάτια και αν μας δώσουν» το πρόβλημα θα παραμείνει αν συνεχίσουν οι ίδιοι ρυθμοί επισημαίνοντας ότι «το είδαμε και στην Ιταλία, όταν φτάσαμε στο σημείο να επιλέγουν ποιον θα βάλουν σε ΜΕΘ και ποιον όχι».

Ερωτηθείσα ποιο θα είναι το «σημείο μηδέν» για τα νοσοκομεία, η κυρία Παγώνη απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό γιατί υπάρχουν τρεις παράγοντες:

1.     ο αριθμός των κρουσμάτων

2.     ο αριθμός αυτών που νοσηλεύονται σε κλινικές

3.     ο αριθμός των διασωληνωμένων

Υπενθύμισε, δε, ότι «δεν έχουμε μόνο τον covid-19. Ξέρετε τι σοβαρά προβλήματα υγείας έχουμε;».

Χαρακτήρισε, τέλος, «ανησυχητικό» το γεγονός ότι από σήμερα, Δευτέρα, μπαίνουν με τμήματα για Covid-19 το «Ιπποκράτειο» και το «Λαϊκό» ενώ από την Παρασκευή μπαίνει και το «Γεώργιος Γεννηματάς».

«Αυτό είναι ανησυχητικό γιατί μπαίνουν τρία νοσοκομεία δυνατά που σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει, κάτι προσπαθούμε να προλάβουμε» κατέληξε η κυρία Παγώνη.

Γώγος: Η πίεση στο σύστημα υγείας στην Αττική και ο δείκτης Rt

Καμπανάκι για τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έκρουσε ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» σημειώνοντας ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να αραιώσει ο κόσμος και τώρα είναι μια ευκαιρία με τα κλιμακωτά ωράρια προσέλευσης στην εργασία.

Ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων ,τόνισε ότι πιέζεται το σύστημα υγείας στην Αττική εξαιτίας του αριθμού των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία και κυρίως των βαριών περιστατικών, καθώς όπως είπε, καλύπτεται σημαντικό κομμάτι των ελεύθερων κλινών που υπάρχουν για τον Covid.

Πρόσθεσε δε ότι το τοπικό Rt, στην Αθήνα είναι στο 1-1,1, ωστόσο «πρέπει να προσέχουμε γιατί το Rt μπορεί να ξεφύγει και να φτάσει το R0». Τα μέτρα που έχουν ληφθεί αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, θα αποδώσουν και στόχος είναι τις επόμενες 10-15 μέρες να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε κάτω από 100 και ο δείκτης Rt κάτω από το 1.

Ήδη ζούμε ένα ήπιο lockdown

Στο μεταξύ, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφοράς των SMS ως περιοριστικό μέτρα τονίζοντας ότι ήδη ζούμε ένα ήπιο lockdown.

Ερωτηθείς σχετικά μες την αξιοπιστία των rapid test, τα χαρακτήρισε «επανάσταση» κι εξέφρασε τη γνώμη ότι θα βοηθήσουν αρκετά στον έλεγχο της νόσου γιατί είναι γρήγορα, εύκολα, απλά και φθηνά. «Το πλεονέκτημα είναι ότι στο νοσοκομείο έχεις γρήγορη διάγνωση και απομονώνεις το περιστατικό», σημείωσε.

Τέλος, αναφορικά με το εμβόλιο ο κ. Γώγος δήλωσε ότι μέχρι την άνοιξη, θα υπάρχει ώστε να καλυφθούν τουλάχιστον οι ευαίσθητες ομάδες. «Αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι γύρω στο 60%, θα είμαστε ικανοποιημένοι» κατέληξε.