Περισσότερες από 6 εκ. επισκέψεις, 780 χιλιάδες υπεύθυνες δηλώσεις, 430 χιλιάδες πιστοποιητικά και 3,7 εκ. άυλες συνταγές έχουν εκδοθεί, μεταξύ άλλων, τους τελευταίους έξι μήνες μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου.

Το gov.gr «μπήκε» στη ζωή των πολιτών κάπως βίαια λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του Κορωνοϊού και έπρεπε οι περισσότερες συναλλαγές με το Κράτος να γίνονται από το σπίτι. Ωστόσο τα απολογιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δείχνουν ότι η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη αποτέλεσε ένα χρήσιμο εργαλείο για τους πολίτες.

Αν και η ενεργοποίηση της επισπεύστηκε κατά δύο μήνες λόγω των έκτακτων συνθηκών, μέσα σε διάστημα έξι μηνών οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες αυξήθηκαν από 501 σε 614. Ανάμεσα σε αυτές που προστέθηκαν είναι η βεβαίωση γνησίου υπογραφής, η άυλη συνταγογράφηση, οι ληξιαρχικές πράξεις και τα δημοτολογικά πιστοποιητικά, οι συναλλαγές με ΚΕΠ και Εφορίες μέσω τηλεδιάσκεψης, οι προσωρινές άδειες οδήγησης και οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία.

Μέσα σε αυτούς λοιπόν τους 6 μήνες λειτουργίες το gov.gr έχει δεχτεί

6.105.671 συνολικές επισκέψεις, έχουν εκδοθεί ψηφιακά 781.414 υπεύθυνες δηλώσεις, 358.419 εξουσιοδοτήσεις και 431.910 δημοτολογικά και ληξιαρχικά πιστοποιητικά. Παράλληλα, 556.235 πολίτες έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση και έχουν εκδοθεί 3.788.421 άυλες συνταγές.

Μέσω της νέας υπηρεσίες my ΚΕΠ live έχουν διεξαχθεί 680 τηλεδιασκέψεις με υπαλλήλους των ΚΕΠ. Διεκπεραιώθηκαν ηλεκτρονικά 83.967 εγγραφές σε νηπιαγωγεία. Εκδόθηκαν ψηφιακά 85.030 προσωρινές άδειες οδήγησης, ενώ

380.000 πολίτες έχουν επισκεφτεί την Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών.

Οι υπηρεσίες αυτές καθημερινά εξυπηρετούν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα εκατομμύρια έγγραφα που έχουν εκδοθεί και ήδη χρησιμοποιούνται κατά την διεκπεραίωση συναλλαγών με το Κράτος ή μεταξύ ιδιωτών. Σε συνδυασμό με την απλοποίηση των διαδικασιών για τα γεγονότα ζωής, πολίτες και επιχειρήσεις κερδίζουν χρόνο και χρήμα εξυπηρετούμενοι με ένα κλικ από το κινητό ή τον υπολογιστή τους.

Όπως ανέφερε και από το βήμα της φετινής ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σύντομα το gov.gr θα διαθέτει περισσότερες από χίλιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Με αυτό τον τρόπο θα καλύπτονται οι περισσότερες συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο σε ένα site, με ενιαίο σχεδιασμό και φιλοσοφία, με διαδικασίες απλές και φιλικές προς τους χρήστες. Όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, το κράτος είναι ένα και οφείλει να λειτουργεί ως ένα.