Θέλω σήμερα να σταθώ σε ένα όνομα. Άγνωστο για πολλούς, άγνωστο πρόσωπο και στους νοσηλευόμενους και διασωληνωμένους με Covid. Ονομάζεται Ελένη Ισχάκη και είναι γιατρός, εντατικολόγος στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Το πρόσωπό της είναι γεμάτο σημάδια που αφήνει η μάσκα. Με αυτά τα σημάδια γυρνά σπίτι της κάθε βράδυ.  Μέσω του λογαριασμού της στο Facebook, η γιατρός Ελένη Ισχάκη απευθύνεται (σε πρώτο πρόσωπο) στους αρνητές της μάσκας, αλλά και του κορωνοϊού και τους λέει κοιτάζοντάς τους στα μάτια: «Πριν από 6 μήνες μας χειροκροτούσες. Ήμασταν ήρωες λέει… Κι εμείς απαντήσαμε ότι κάναμε  απλά το καθήκον μας. Τώρα γίνε εσύ ο ήρωάς μας, κάνε εσύ το δικό σου καθήκον. Λίγες ώρες με μάσκα την ημέρα και θα αποτρέψουμε μια μεγάλη καταστροφή. Δεν κινδυνολογώ. Με ήδη το 60% των κλινών κατειλημμένων από covid είναι αυτονόητη η εξέλιξη. Ακόμη κι αν δεν πιστεύεις στους πολιτικούς, ακόμη κι αν δεν πιστεύεις ότι διαβάζεις στο ιντερνετ (και καλά κάνεις) πίστεψε τους ανθρώπους  της πρώτης γραμμής. Τα νούμερα των διασωληνωμένων είναι αυτά που λέγονται. Ο ρυθμός είναι αυξανόμενος και τα κρεβάτια λιγοστεύουν. Πολλοί εξ αυτών ήταν αρνητές του ιού…»

***

Λιγοστεύουν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ

Να ξέρετε ότι έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές τα κρεβάτια των ΜΕΘ γέμιζαν γρήγορα. Και όντως λιγοστεύουν. Κάτι, όπως μου λέει η καθηγήτρια Εντατικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστασία Κοτανίδου, προβληματίζει. Να σκεφτείτε ότι σήμερα στις ΜΕΘ της Αττικής βρίσκονται 59 συνάνθρωποί μας διασωληνωμενοι- νοσηλευόμενοι από τα συνολικά 70 κρεβάτια που υπάρχουν σε ολόκληρη την Αττική. Δηλαδή άλλα δέκα νοσηλευόμενοι να υπάρξουν και θα δημιουργηθεί σοβαρότατο πρόβλημα με τις ΜΕΘ στην Αττική. Να σημειώσω ότι οι Λοιμωξιολόγοι για να περιορίσουν τη διασπορά του κορωνοϊού ζητούν την επιβολή αυστηρότερων μέτρων. Για παράδειγμα, τον περιορισμό των καλεσμένων σε γάμους και σε κοινωνικές εκδηλώσεις στο ελάχιστο το είχαν προτείνει εδώ και μία εβδομάδα, όπως και την απαγόρευση των πολιτιστικών εκδηλώσεων στα θέατρα, στο Ηρώδειο και στην Επίδαυρο έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Και ορισμένοι τότε έδωσαν, είπαν, αγώνα για να μείνουν ανοικτά. Και ανάρτησαν τις ευχαριστίες τους στα σόσιαλ μίντια.

***

Η Πρόεδρος στην Πράσινη Γραμμή της Λευκωσίας

Μετά το Καστελόριζο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα βρεθεί τη Δευτέρα στην Κύπρο, πραγματοποιώντας την πρώτη της επίσημη επίσκεψη εκτός Ελλάδος. Θα βρεθεί στην Πράσινη Γραμμή της διχοτομημένης Λευκωσίας (γραμμή κατάπαυσης του πυρός- όπως επισήμως ονομάζεται), στην οδό Λήδρας, λίγα μόλις μέτρα από τους κατοχικούς στρατιώτες του Αττίλα. Θα επισκεφθεί τα Φυλακισμένα Μνήματα όπου εκεί βρίσκονται  οι τάφοι των 13 αγωνιστών του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, ανάμεσά τους και  ο Μιχάλης Καραολής, θα δει την επιγραφή πάνω από τα  μνήματα που ενημερώνει τους επισκέπτες ότι  «του ανδρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται». Ακόμα θα επισκεφθεί (και θα καταθέσει στεφάνι) στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο της Βουλής Δ. Συλλούρη, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και θα επισκεφθεί το στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ). Η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Γιαβούζ» και δύο τουρκικές φρεγάτες βρίσκονται στην ΑΟΖ Κύπρου και οι απειλές για τον αποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου όλο και αυξάνονται..

***

Αηδόνι ντροπαλό μες στον ανασασμό των φύλλων

Μαθαίνω ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να επισκεφθεί και τις Πλάτρες, πάνω στο βουνό Τρόοδος, το υπέροχο αυτό θέρετρο με τα πλατάνια και τις δροσερές πηγές του που έχει εμπνεύσει τον νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη στο ποίημά του «Ελένη» με τους στίχους του: «Τ΄αηδόνια δε σ΄αφήνουνε να κοιμηθείς στις Πλάτρες. Αηδόνι ντροπαλό, μες στον ανασασμό των φύλλων, συ που δωρίζεις τη μουσική δροσιά του δάσους...». Ο Γιώργος Σεφέρης είναι από τους αγαπημένους ποιητές της Προέδρου της Δημοκρατίας.

***

Η νέα αίθουσα του ΣΑΓΕ

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έκοψαν κορδέλες. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έκοψαν μαζί τη γαλάζια (τι άλλο χρώμα θα είχε άλλωστε) κορδέλα εγκαινιάζοντας την ανακαινισμένη αίθουσα του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων. Πρόκειται για μια υπερσύγχρονη αίθουσα στην οποία θα συνεδριάζουν οι αρχηγοί, δηλαδή εκεί μέσα  θα συνεδριάζει το ΣΑΓΕ, στο πλαίσιο της διακλαδικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

***

Ένα βιβλίο για το Σύνταγμα

Ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης ήταν με απόφαση του Πρωθυπουργού Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος και συγγραφέας του βιβλίου «Συνταγματική Αναθεώρηση 2019, Χαμένη ευκαιρία ή νέο ξεκίνημα;» Όπως γράφει ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας που προλογίζει το βιβλίο: Η αναθεώρηση του 2019 φρόντισε μεταξύ άλλων, για τη σταθερότητα του Πολιτεύματος με την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόκληση εκλογών, φρόντισε για την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών με τη θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, φρόντισε  για την κατάργηση προκλητικών δικαστικών προνομίων του πολιτικού προσωπικού και για την ευρυθμία στην επιλογή διοικήσεων των Ανεξάρτητων Αρχών, την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και άλλα. Ο συγγραφέας αναφέρει ότι η Αναθεώρηση του Συντάγματος υπήρξε μια ιδανική ευκαιρία για την Ελλάδα για να επαναπροσδιορίσει τον εθνικό μας προσανατολισμό, να προστατεύσει τον αξιακό κώδικα, να εκσυγχρονίσει την Πολιτεία, να ανασυγκροτήσει την εθνική μας οικονομία, να αφυπνίσει την κοινωνία και να επαναφέρει την χώρα όχι μόνον στην κανονικότητα αλλά και σε νέους διεθνείς πρωταγωνιστικούς ρόλους.

***

Η Θεία Κοινωνία του Κουμουτσάκου

Ανήμερα της εορτής της Αγίας Σοφίας, Αγάπης Ελπίδας, έχει γενέθλια ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος και κάθε χρόνο συνηθίζει να πηγαίνει στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Νέα Ψυχικό και για τη λειτουργία, αλλά και για να κοινωνήσει. Εφέτος συνεπής στο ραντεβού του και συνεπής στα μέτρα προστασίας (πήγε στην εκκλησία φορώντας τη μάσκα του) αλλά  την ώρα που κοινωνούσε κάποιος (εν αγνοία του- όπως λέει) του τράβηξε μια φωτογραφία και την ανέβασε στα σόσιαλ δίκτυα. Ο υπουργός φαίνεται  με την εικόνα της φωτογραφίας πως αγνόησε την έκκληση που απηύθυνε  ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμετζάκης να σταματήσει η Θεία Κοινωνία, προτού μάλιστα σταματήσουν οι οικονομικές δραστηριότητες και κλείσουν οι επιχειρήσεις. Τι λέει ο υπουργός; «Ήταν μια ειλικρινής, αυθόρμητη επιθυμία και ανάγκη στους δύσκολους καιρούς που ζούμε» και πρόσθεσε ότι με την πράξη του αυτή δεν θέλησε να στείλει κανένα άλλο μήνυμα. Ο Νίκος Χαρδαλιάς ωστόσο επέκρινε την κίνηση Κουμουτσάκου λέγοντας «όλοι είμαστε  χριστιανοί αλλά δεν το επιδεικνύουμε».

***

Ανακαινίσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Περίεργες… ανακαινίσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Και συγκεκριμένα στο γραφείο της υφυπουργού Φωτεινής Αραμπατζή. Τις τελευταίες ημέρες μαθαίνω ότι έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν το επόμενο διάστημα τουλάχιστον τρία στελέχη από το γραφείο της μεταξύ των οποίων δύο σύμβουλοί της αλλά και ο διευθυντής του γραφείου της. Πάντως στους υπόλοιπους ορόφους επικρατεί νηνεμία στα γραφεία του υπουργού και του έτερου υφυπουργού. Αν και ένας γενικός αναβρασμός υπάρχει μου φαίνεται για το πώς θα τρέξει το αγροτικό ΕΣΠΑ το οποίο τα επόμενα χρόνια θα φέρει περί τα 20 δισ. ευρώ.