Η Εθνική Λυρική Σκηνή, γιορτάζοντας τη συμπλήρωση 95 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Ελληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη (1925), διοργανώνει σειρά συναυλιών προς τιμήν του, στο πλαίσιο του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη.

Στη συναυλία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι του Καστελλόριζου, θα παρουσιαστούν εμβληματικά τραγούδια του που σημάδεψαν τον ελληνισμό για περισσότερο από μισό αιώνα, λυρικές και επικές αναφορές από τους κύκλους τραγουδιών του σε συνεργασία με τους σημαντικότερους Ελληνες ποιητές, αλλά και τα μεγαλειώδη λαϊκά του έργα. Μουσικές που άφησαν ανεξίτηλα τα δακτυλικά τους αποτυπώματα τόσο στη διεθνή δημιουργία, όσο και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Οι τέσσερις καταξιωμένοι και αναγνωρισμένοι για την καλλιτεχνική τους προσφορά, ερμηνευτές, Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη, επικυρώνουν με τον καλύτερο τρόπο τη διαχρονικότητα των μηνυμάτων της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, μεταλαμπαδεύοντας το βαθύτερο νόημά τους στις νεότερες γενιές. Μαζί τους στο πιάνο, ο ενορχηστρωτής και Υπεύθυνος της Μουσικής Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιάννης Μπελώνης, στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη για περισσότερο από μια δεκαετία και ο Στέφανος Θεοδωράκης-Παπαγγελίδης στα κρουστά.