Τον περασμένο μήνα ο Ρώσος ακτιβιστής της αντιπολίτευσης και σφοδρός επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν Αλεξέι Ναβάλνι, από το Νοβοσιμπίρσκ, την πρωτεύουσα της Σιβηρίας, εξήγησε πώς θα απελευθερώσει την πόλη – την τρίτη μεγαλύτερη της χώρας- «από την κατοχή, τους απατεώνες και τους κλέφτες», όπως ονομάζουν το κραταιό κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας του Πούτιν, μέσω του οποίου ο Ρώσος Πρόεδρος ασκεί νομοθετικό έλεγχο.

«Η βάση της δύναμης του Πούτιν δεν είναι η κρατική Δούμα, όπως πιστεύεται συνήθως», δήλωσε ο Ναβάλνι: «Το κύριο πλεονέκτημα έγκειται στο γεγονός ότι η Ενωμένη Ρωσία του Κρεμλίνου έχει την πλειοψηφία σε κάθε νομοθετική συνέλευση σε κάθε περιοχή και σε κάθε μεγάλο δημοτικό συμβούλιο».

Όπως σημειώνει σε άρθρο του ο Economist, όλοι αυτοί οι σύμβουλοι, οι δήμαρχοι και οι κυβερνήτες διατηρούν τον Πούτιν στην εξουσία και σε αντάλλαγμα τους «επιτρέπεται» να αποσπούν χρήματα από ανθρώπους που ζουν στην επικράτειά τους μέσω ενός ιστού διαφθοράς που διατρέχει ολόκληρη τη χώρα, όπως υποστηρίζει ο Ναβάλνι: «Εάν η Ενωμένη Ρωσία χάσει αυτήν την πλειοψηφία, η δύναμη αυτών των κακοποιών θα εξαφανιστεί αμέσως», εξήγησε σε ένα προσεγμένο βίντεο που δημοσίευσε και το οποίο στόχευε στην κινητοποίηση των ψηφοφόρων στις τοπικές εκλογές στις 13 Σεπτεμβρίου.

«Πάντα μας κέρδιζαν. Είκοσι χρόνια ανελλιπώς. Αλλά πρέπει να ξεσηκωθούμε και να ριχτούμε ξανά στη μάχη», έλεγε. Μέχρι τη στιγμή που το βίντεο δημοσιεύτηκε στο YouTube στα τέλη Αυγούστου, με εκατομμύρια προβολές, ο Ναβάλνι βρισκόταν ήδη σε μονάδα εντατικής θεραπείας στο Βερολίνο, δηλητηριασμένος από νευροτοξικό παράγοντα. Η ομάδα του συνέχισε να εργάζεται απτόητη και στις 13 Σεπτεμβρίου, δύο από τους στενότερους συμμάχους του που είναι επικεφαλής των οργανώσεων στο Νοβοσιμπίρσκ και το Τομσκ, εξελέγησαν στα αντίστοιχα δημοτικά συμβούλια.

Η νίκη των δυο κύριων υποψηφίων του Ναβάλνι στη Σιβηρία δεν μπόρεσε να ανατρέψει το σκηνικό αφού το κόμμα του Πούτιν κέρδισε τις εκλογές και στις 18 περιφέρειες, διατηρώντας τον έλεγχο της συντριπτικής πλειοψηφίας των τοπικών νομοθετικών οργάνων. Ωστόσο, έθεσε προηγούμενο για τις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα λάβουν χώρα το επόμενο έτος κι έδειξε σαφώς ότι η απήχηση του Ναβάλνι εκτείνεται πολύ πέρα από τη Μόσχα.

Παρατηρητές αναφέρουν ότι ο Ναβάλνι έχει αποκτήσει μεγάλη πολιτική δύναμη, παρά το γεγονός ότι δεν του επιτρέπεται να διεκδικήσει τις εκλογές καθώς το κόμμα του δεν υπάρχει επίσημα. Για να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο ο ίδιος βρήκε την ιδέα της «έξυπνης ψηφοφορίας». Η ομάδα του κατάφερε να εντοπίσει εναλλακτικούς υποψηφίους, κάτι που στέρησε από την Ενωμένη Ρωσία τον ένα δέκατο περίπου των εδρών της, παρά την ικανότητα του Κρεμλίνου να διατηρήσει τον έλεγχο στην αχανή επικράτεια.

«Όσο για τους δικούς μας υποψήφιους που υποστηρίχτηκαν από την Ενωμένη Ρωσία σε αυτή την εκλογική διαδικασία μετείχαν 26. Από αυτούς, οι 19 κέρδισαν τις εκλογές. Μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι είναι ένα καλό αποτέλεσμα για το κόμμα μας και όπως λέμε έχουμε αυτό που έχουμε», δήλωσε εκπρόσωπος της Ενωμένης Ρωσίας μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, οι οποίοι εξαρτώνται από το κράτος πήραν διαταγή να πάνε να ψηφίσουν ενώ η διαδικασία επεκτάθηκε για τρεις ημέρες, γεγονός που κατέστησε τον έλεγχο του αποτελέσματος ευκολότερο, ενώ η χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων απλούστευσε τη διαδικασία. Στο Νοβοσιμπίρσκ, μια πόλη 1,6 εκατομμυρίων ανθρώπων, η προσέλευση ήταν πράγματι πολύ κάτω του 20%. «Οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τίποτα και δεν ασχολούνται με την ψηφοφορία», παραδέχεται στον Economist ο Σεργκέι Μπόικο, επικεφαλής της οργάνωσης του Ναβάλνι στην πόλη ο οποίος κατάφερε να σχηματίσει έναν συνασπισμό αντιπολιτευόμενων υποψηφίων και να εκλεγεί στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο Ναβάλνι κατέβαλε όλες του τις δυνάμεις στο να προβάλει μια αίσθηση ελπίδας και δηλητηριάστηκε. Η μεγαλύτερη νίκη του όμως ήταν να επιβιώσει από την απόπειρα δολοφονίας. Στις 15 Σεπτεμβρίου δημοσίευσε την πρώτη του ανάρτηση στο Instagram από τη στιγμή που βγήκε από το κώμα. Κάθεται στο κρεβάτι χαμογελαστός, περιτριγυρισμένος από τα μέλη της οικογένειάς του. «Γεια, είμαι ο Ναβάλνι. Μου λείπετε… Χθες κατάφερα να αναπνεύσω μόνος μου όλη μέρα χωρίς καμία υποστήριξη. Μου άρεσε πάρα πολύ. Είναι μια αξιοσημείωτη διαδικασία που πολλοί υποτιμούν. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα», έγραψε, δεσμευόμενος να επιστρέψει στη Ρωσία το συντομότερο δυνατό.

Μέσα σε λίγες ώρες, η ανάρτησή του είχε συγκεντρώσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο «likes». Αυτό που χρειάζεται να κάνει είναι να βρει τον τρόπο να τα μετατρέψει σε ψήφους, σημειώνει ο Economist.

Πηγή: www.economist.com