Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου πρόκειται έρθει αντιμέτωπος με ψήφο μη εμπιστοσύνης από τα μέλη του συλλόγου, καθώς μια ομάδα ανθρώπων επιδιώκει να τον εκδιώξει συγκεντρώνοντας τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών την Πέμπτη (17/09) για να αναγκάσει να επιταχύνει τη διαδικασία εκλογών.

«Περισσότερο από μια πρόταση», μια ομάδα μελών που υποστηρίζεται από υποψηφίους για τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους δήλωσε ότι είχε συγκεντρώσει 20.731 ψήφους έως την προθεσμία της Πέμπτης, συγκεντρώνοντας άνετα τις απαιτούμενες 16.520 για την έναρξη της ψηφοφορίας.

Οι υπογραφές πρέπει τώρα να εξεταστούν και να μετρηθούν τις επόμενες 10 ημέρες από μια ομάδα τριών ατόμων που αποτελείται από έναν εκπρόσωπο του συλλόγου, την καταλανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου και την ομάδα εκείνων που προτείνει την ψήφο μη εμπιστοσύνης.

Παρέχοντας τουλάχιστον 16.520 ψήφους που απαιτούνται, με βάση το καταστατικό του συλλόγου θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα εντός των επόμενων τριών μηνών, με το 66.5% των 150.000 μελών του συλλόγου να χρειάζεται να ψηφίσει εναντίον του Μπαρτομέου και του διοικητικού του συμβουλίου για τους αναγκάσει ν΄ απομακρυνθούν.

Σε περίπτωση που προχωρήσει η πρόταση μομφής, ο Μπαρτομέου θα είναι ο τρίτος πρόεδρος που θα αντιμετωπίσει ψήφο μη εμπιστοσύνης μετά τον Τζουζέπ Λουίς Νούνεθ το 1998 και τον Ζοάν Λαπόρτα το 2008, με την ψηφοφορία να αποτυγχάνει και στις δύο περιπτώσεις.

Ο χρόνος του Μπαρτομέου ως προέδρου του συλλόγου πλησιάζει στο τέλος του, ανεξάρτητα από το εάν προχωρήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας, καθώς δεν θα είναι σε θέση να αμφισβητήσει τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο μετά από δύο θητείες.

Η πρόταση μομφής κατατέθηκε από τον προεδρικό υποψήφιο, Τζόρντι Φάρε στις 26 Αυγούστου, μια μέρα μετά την ανακοίνωση Λιονέλ Μέσι να αποχωρήσει από τους «μπλαουγκράνα».

Η δυσαρέσκεια εναντίον του Μπαρτομέου αυξάνεται τον τελευταίο χρόνο λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών του συλλόγου και της αγωνιστικής πτώσης της ομάδας στο γήπεδο, με αποκορύφωμα τον ιστορικό διασυρμό στο Final-8 του Champions League από την Μπάγερν με 8-2!

Ο Μπαρτομέου, ο οποίος έγινε πρόεδρος το 2014, όταν τότε παραιτήθηκε ο Σάντρο Ρόσελ, αντιμετώπισε επίσης κριτική για το σκάνδαλο «Barca-gate» αφού ο σύλλογος προσέλαβε μια εταιρεία παρακολούθησης κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, η οποία κατηγορήθηκε ότι επιδίωκε να υπονομεύσει άλλους προεδρικούς υποψηφίους, καθώς και πρώην και νυν παίκτες.

Το μέλος της Μπάρτσα Αγκούστι Μπενεντίτο προσπάθησε να προκαλέσει ψήφο μη εμπιστοσύνης εναντίον του Μπαρτομέου τον Σεπτέμβριο του 2017, αλλά κατάφερε να συγκεντρώσει μόνο 12.504 ψήφους, 4.000 λιγότερους από τους απαιτούμενους.