Από το πρωί της Παρασκευής, ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» ξεκίνησε το καταστροφικό του πέρασμα στη χώρα μας.

Η κακοκαιρία σάρωσε τα πάντα στα νησιά του Ιονίου και τη Δυτική Ελλάδα. Η θάλασσα βγήκε στη στεριά κυριολεκτικά, καθώς τα πλοία παρασύρθηκαν από τους ανέμους και οι αφροί σκέπασαν τις Φρίκες στην Ιθάκη. Ο αέρας πήρε και σήκωσε τις παραλιακές επιχειρήσεις και προκάλεσε κατολισθήσεις και πολλές ζημιές.

Και η Δυτική Πελοπόννησος και η Αιτωλοακαρνανία πήραν μια γεύση από την… οργή του Ιανού, με τους θυελλώδεις ανέμους να ξεριζώνουν δέντρα και τέντες.

Αρκετά σημαντικά προβλήματα, όμως, σημειώθηκαν και στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, ειδικά στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Τεράστιος όγκος βροχής έπεσε σε Καρδίτσα, Φθιώτιδα και Μαγνησία με τους χειμάρρους να ξεχειλίζουν και να μεταφέρουν φερτά υλικά.

Στις περιοχές αυτές, χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για απεγκλωβισμούς, ενώ σημαντικά ήταν τα προβλήματα στα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα.

«Σάρωσε» τα πάντα ο «Ιανός» σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη

Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη βρίσκονται στη δίνη του μεσογειακού κυκλώνα και οι κάτοικοι προσπαθούν να οχυρωθούν με κάθε μέσο.

O Ιανός άφησε πίσω του πεσμένες πινακίδες, ξεριζωμένα μεγάλα δέντρα, κατεστραμμένες εγκαταστάσεις.

Από τα ξημερώματα της Παρασκευής, η Ζάκυνθος σφυροκοπήθηκε ανελέητα από ανέμους που ξεπερνούσαν ακόμη και τα 120 χιλιόμετρα την ώρα. Οι κάβοι έσπασαν και μεγάλα σκάφη παρασύρθηκαν από τα ορμητικά ρεύματα.

Η Κεφαλονιά παραδόθηκε στη μανία του μεσογειακού κυκλώνα. Από τις πτώσεις των δέντρων σε καλώδια και μετασχηματιστές της ΔΕΗ προκλήθηκαν πυρκαγιές που δοκίμασαν ακόμη περισσότερο τον κρατικό μηχανισμό.

Εικόνα από την Άσσο. Ο «φόρος» πλημμυρισμένος, οι καρέκλες από τα καταστήματα έχουν παρασυρθεί, ρεύμα και τηλέφωνο…

Posted by Georgios Kokkolis on Friday, 18 September 2020

Το σαρωτικό πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα Ιανού από τα νησιά του Ιονίου αποτυπώνεται σε ένα συγκλονιστικό βίντεο, από τη Σάμη Κεφαλονιάς, όπου τα καράβια φαίνεται να έχουν βγει στη στεριά.

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός, στην Ιθάκη, με τους κατοίκους του νησιού να χαρακτηρίζουν ως «πρωτοφανή φαινόμενα» αυτά που έπληξαν το νησί, που βρίσκεται στο σκοτάδι ενώ, την ίδια στιγμή, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις τηλεπικοινωνίες.

Από τους θυελλώδεις ανέμους που έφταναν τα 10 μποφόρ ένα αγκυροβολημένο σκάφος παρασύρθηκε και προσάραξε σε βραχώδη ακτή στον κόλπο του Σκίνου στην Ιθάκη με τους δυο επιβαίνοντες να καταφέρνουν να βγουν μόνοι τους στη στεριά.

Μεγάλη είναι η καταστροφή που υπέστη το παραθαλάσσιο χωριό Φρίκες στην Ιθάκη. Οι κάτοικοι μιλούν για «βιβλική καταστροφή» ενώ δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν είδαν την παραλία και τον κεντρικό δρόμο του χωριού να έχουν γεμίσει αφρούς.

Από την μανία του μεσογειακού κυκλώνα δεν γλίτωσαν ούτε τα σκάφη στο Νυδρί της Λευκάδας. Ιστιοφόρα βυθίστηκαν ενώ πολλά ήταν αυτά που υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημίες από την κακοκαιρία.

Η πυροσβεστική υπηρεσία παραμένει σε επιφυλακή ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων στα τέσσερα νησιά του Ιονίου.

Ηλεία: Έντονη βροχόπτωση και σαρωτικοί άνεμοι

Στη δίνη του κυκλώνα «Ιανού» έχει παραδοθεί η Ηλεία. Θυελλώδεις άνεμοι που ξεπερνούν τα 10 μποφόρ και ισχυρές καταιγίδες από τα ξημερώματα συνθέτουν ένα τρομακτικό σκηνικό.

Ισχυροί άνεμοι σφυροκοπούν τα πάντα στο πέρασμα τους στην Κουρούτα. Δέντρα ξεριζώνονται και τα κύματα στο παραλιακό μέτωπο ξεπερνούν τα 2 μέτρα.

Η παραλία έχει παραδοθεί στη δίνη του «Ιανού». Ξαπλώστρες και ομπρέλες έχουν μαζευτεί, με την εικόνα να μην θυμίζει σε τίποτα το καλοκαιρινό σκηνικό που υπήρχε μέχρι προχθές.

Οι επιχειρηματίες προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους και να θωρακίσουν τις επιχειρήσεις τους. Οι ριπές του ανέμου ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Τέντες ξεριζώνονται ενώ φερτά υλικά και διάφορα αντικείμενα έχουν παρασυρθεί και έχουν καταλήξει στη μέση του δρόμου.

Η μανία του κυκλώνει φτάνει στο Αρκούδι Ηλείας. Οι άνεμοι λυσσομανούν και ξεριζώνουν δέντρα τα οποία γκρεμίζουν στύλο της ΔΕΗ. Επιχειρήσεις μένουν χωρίς ρεύμα.

Οι θυελλώδεις άνεμοι ξεριζώνουν ολόκληρα δέντρα στο Νεοχώρι. Οι κορμοί σκεπάζουν τον επαρχιακό δρόμο και πέφτουν σε καλώδια της ΔΕΗ. Η περιοχή βυθίζεται στο σκοτάδι ενώ μπουλντόζες και σκαπτικά μηχανήματα έχουν ριχτεί στη μάχη.

Σώματα Ασφαλείας, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και φορείς της Αυτοδιοίκησης σε όλες τις περιοχές που περνά με μανία ο «Ιανός» βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα.

Μετά το Ιόνιο, ο Ιανός σφυροκοπά Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία

Σταδιακή επιδείνωση στην Ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα παρουσιάζει ο καιρός λόγω του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού», ενώ αναμένονται έντονες βροχές και στην Αττική από το βράδυ.

«Δοκιμάζεται» η Φθιώτιδα

Τα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας «επισκέφθηκε» ο «Ιανός» και για περισσότερο από μία ώρα έχουν «ανοίξει» οι ουρανοί. Οι κάτοικοι της περιοχής, όπως τουλάχιστον σημειώνουν στο ΑΠΕ ΜΠΕ, «δεν έχουν ξαναδεί τέτοια βροχή».

Ηδη με οχήματα της Πυροσβεστικής απομακρύνθηκαν τα παιδιά από το δημοτικό σχολείο των Λουτρών Υπάτης αφού τα νερά που ξεπερνούσαν και το μισό μέτρο είχαν καλύψει την ευρύτερη περιοχή.

Δεκάδες υπόγεια ξενοδοχείων έχουν πλημμυρίσει στα Λουτρά Υπάτης και οι κλήσεις στην Πυροσβεστική είναι συνεχείς.

Ανάπηροι έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους και πυροσβέστες, αστυνομικοί και μέλη της Πολιτικής Προστασίας προσπαθούν να τους απομακρύνουν. Άλλα άτομα εγκλωβίστηκαν σε αυτοκίνητα τα οποία έχουν κυκλώσει τα νερά και χρειάζεται η παρέμβαση των πυροσβεστών για να απεγκλωβιστούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δρόμοι έχουν γίνει ποτάμι και η καταρρακτώδης βροχή συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Σαρωτικό το πέρασμα του κυκλώνα από το Λιανοκλάδι όπου το ύψος του νερού σε αρκετά σημεία του δρόμου φτάνει στο ένα μέτρο.

Δεκάδες εγκλωβισμένοι σε οχήματα αλλά και στα σπίτια τους πολλοί κάτοικοι της περιοχής με την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία να δίνουν μάχη με το νερό και το χρόνο, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Να σημειωθεί ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το ύψος του Σταυρού προς το Λιανοκλάδι, αφού οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια. Επίσης, ο δρόμος από Ξυνιάδα για Ε65 είναι κλειστός από την τροχαία λόγω του μεγάλου όγκου νερού που έχει πέσει στο οδόστρωμα.

Αγνοείται οδηγός στην Καρδίτσα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Καρδίτσα μετά από πτώση αυτοκινήτου σε χείμαρρο λόγω της έντονης βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα να αγνοείται η τύχη του οδηγού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οδηγός δεν υπάκουσε στις συστάσεις των αστυνομικών να μην μετακινηθεί κατά μήκος του περιφερειακού δρόμου με αποτέλεσμα να πέσει μέσα στον ορμητικό χείμαρρο και να αγνοείται.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα karditsalive.net, ο δήμαρχος Μουζακίου τόνισε πως, ενώ είχε διακοπεί η κυκλοφορία λόγω της κατάστασης του ποταμού και της υπερχείλισης, ένα αυτοκίνητο δεν αντιλήφθηκε τα σήματα αλλά ούτε τις φωνές  του ανθρώπων που βρίσκονταν εκεί και προχώρησε στο απαγορευμένο τμήμα.

Ο θόρυβος που ακούστηκε στη συνέχεια οδηγεί στο συμπέρασμα πως έπεσε στην κοίτη του ποταμού και παρασύρθηκε, με την κινητοποίηση όλων των υπηρεσιών να είναι μεγάλη.

Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτηρίζει την κατάσταση που βιώνει στο σύνολό της η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, με δηλώσεις στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Νούσιος λόγω της κακοκαιρίας , ο οποίος σε σχετική ανακοίνωση κάνει λόγο για «γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων στο οδικό δίκτυο του ν. Καρδίτσας μέχρι να εκτονωθεί η κακοκαιρία». Ο ίδιος απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους για μεμονωμένες μετακινήσεις, όπως και να μετακινηθούν σε ασφαλές σημείο αν οι κατοικίες τους κινδυνεύουν από πλημμύρα.

Επίσης σε μήνυμά του ο δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης επισημαίνει πως τα έντονα καιρικά φαινόμενα, γκρέμισαν τη γέφυρα του Πευκόφυτου και έριξαν την κολώνα της ΔΕΗ στο Κέντρο Υγείας Μουζακίου. Ο δήμαρχος Μουζακίου απευθύνει έκκληση στο ίδιο μήνυμα, σε όλους να αποφεύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση και να μη διασχίζουν χείμαρρους ή ρέματα για κανένα λόγο, είτε πεζοί, είτε οδηγώντας κάποιο όχημα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο σε κάθε περίπτωση η μετακίνηση έχει απαγορευτεί, εφιστώντας την προσοχή, «για να μη θρηνήσουμε καμία ανθρώπινη ζωή», όπως χαρακτηριστικά τονίζει. Η Δημοτική αρχή του δήμου Καρδίτσας, απευθύνει επίσης έκκληση να σταματήσουν αμέσως οι μετακινήσεις των πολιτών. Οι δημότες θα πρέπει να μείνουν σε ασφαλές σημείο, σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Εντωμεταξύ, τα σοβαρά προβλήματα στο Μουζάκι συνεχίζονται με το νερό να έχει κατακλύσει σχεδόν ολόκληρο το οδόστρωμα του περιμετρικού δρόμου και να έχει φθάσει μέχρι σχεδόν την πόρτα του Κέντρου Υγείας, το οποίο και εκκενώθηκε.

Εξαιτίας του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας, κατέρρευσε η γέφυρα «Μπαλάνου» στο Μουζάκι.

Νύχτα αγωνίας στον Αλμυρό: Πλημμύρες και καταστροφές – Τρεις άνθρωποι πάνω στα δέντρα

Το πέρασμά του από τη Θεσσαλία κάνει, από το απόγευμα της Παρασκευής, ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός», προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές και θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ethessalia.gr, τρεις εργαζόμενοι στο έργο της λιμνοδεξαμενής του Ξηριά του Αλμυρού κινδυνεύουν και η ΕΜΑΚ δίνει αγώνα για να τους προσεγγίσει. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, η Υπηρεσία έχει κληθεί για 28 απομακρύνσεις ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας.

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι το απόγευμα έφυγαν από το εργοτάξιο και παρασύρθηκαν από τα νερά. Το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε και η πυροσβεστική ήταν αδύνατον  να τους προσεγγίσει.

Όπως περιγράφει στην ιστοσελίδα η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, Δωροθέα, Κολυνδρίνη «ζούμε ένα θρίλερ. Πρώτη φορά στη ζωή μου βιώνω κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με την ίδια, ελικόπτερο δεν μπορεί να σηκωθεί λόγω των ανέμων και το αυτοκίνητο έχει παρασυρθεί. «Είναι τρεις άνθρωποι που για να σωθούν έχουν πιαστεί από τα δέντρα και βρίσκονται μέσα στο νερό. Τους παρέσυρε το ρέμα όταν αποφάσισαν να φύγουν από το εργοτάξιο και βγήκαν από το αυτοκίνητο».

Η ίδια εξηγεί πως προσπαθεί να τους προσεγγίσει η Πυροσβεστική και η ΕΜΑΚ με ερπιστριοφόρο.

Την ίδια στιγμή, τα προβλήματα είναι αλλεπάλληλα στον Αλμυρό, καθώς κινδυνεύει να υπερχειλίσει ο Ξηριάς στο Νότιο τμήμα του Αλμυρού.

Σύμφωνα με την Τροχαία μάλιστα, υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στο 286ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού, στο ύψος του Αλμυρού, στο ρεύμα προς Αθήνα λόγω συσσώρευσης υδάτων.

Κόπηκε στα δύο η παλαιά Εθνική Οδός στον Αλμυρό, καθώς τα ορμητικά νερά παρέσυραν γέφυρα. 

Σοβαρά είναι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στο οδικό δίκτυο του Βόλου ο «Ιανός» αφού κόπηκε στα δύο η παλαιά Εθνική Οδός. Η έντονη βροχόπτωση στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού τις τελευταίες ώρες είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλος όγκος νερού να παρασύρει την παλιά γέφυρα αμέσως μετά το Αϊδίνι προς τον Αλμυρό.

Συγκοινωνία, σχολεία, ρυθμίσεις

Κλειστές παραμένουν οι ακτοπλοϊκές γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά, λόγω των ισχυρών ανέμων. Κλειστή είναι και η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου. Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι άνεμοι στα δυτικά πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Δεν λειτούργησαν σήμερα όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, αλλά και στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, σύμφωνα με απόφαση του περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις βρίσκονται σε ισχύ σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, καθώς και την εθνική οδό Πύργου -Μεθώνης στην Μεσσηνία, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία  βαρέων οχημάτων, οχημάτων με τρέιλερ και λεωφορείων κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας. Ανοικτή παραμένει η Ολυμπία Οδός μέχρι να επαναξιολογηθεί σήμερα το μεσημέρι.