«Η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι με προκλήσεις δεν οδηγείται πουθενά», ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την καθιερωμένη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον πρωθυπουργό να τη συγχαίρει για την επίσκεψή της στο Καστελλόριζο σημειώνοντας πως «η κυρά της Ρω θα ήταν πολύ συγκινημένη να σας έβλεπε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο».

Κατά τη συζήτηση που έγινε μπροστά στις κάμερες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας,τόνισε για την επίσκεψή της στο Καστελλόριζο ότι «βρισκόμαστε σε περίοδο έντονης κινητικότητας σε εθνικά και πανδημία. Διαπίστωσα ψυχραιμία αποφασιστικότητα κατοίκων και υψηλό αίσθημα. Περνάμε δύσκολη περίοδο στην Ανατολική Μεσόγειο». Σημείωσε ακόμη πως φαίνεται να υπάρχει ευκαιρία για ουσιαστική αποκλιμάκωση. Η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι με προκλήσεις δεν οδηγείται πουθενά», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

***

Το πρώτο κουδούνι στην εποχή του κορωνοϊού

Δύο 24ωρα μετά το πρώτο κουδούνι στα σχολεία και τα πρώτα «λουκέτα» εξαιτίας κρουσμάτων κορωνοϊού είναι γεγονός, εξέλιξη που προβληματίζει το υπουργείο Παιδείας και τους επιστήμονες. Αν και όλοι περίμεναν ότι θα εμφανιστούν κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών φαίνεται πως ήρθαν πολύ γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Το υπουργείο Παιδείας έχει μεριμνήσει τόσο για τις περιπτώσεις όπου θα κλείνει ένα τμήμα όσο και όταν θα κλείνει ολόκληρη σχολική μονάδα ώστε να καλυφθούν τα μαθήματα.

***

Την ίδια ώρα ανακοίνωσαν τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας με τα κρούσματα να είναι για 4η φορά πάνω από 300. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 312 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα μας, εκ των οποίων 27 συνδέονται με γνωστές συρροές και 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

***

Ερχεται και ο… Ιανός

Και ωσάν να μην έφθαναν όλα αυτά έρχονται και ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως προειδοποίησε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Τους δόθηκε η ονομασία «Ιανός» και ενδέχεται να προκληθούν αιφνίδιες πλημμύρες και περιστατικά πρόσκρουσης αντικειμένων, πρόωρες διακοπές ύδρευσης, ηλεκτροδότησης και αποχέτευσης. Απηύθυνε σύσταση στους πολίτες των περιοχών που θα βρεθούν στο επίκεντρο του μεσογειακού κυκλώνα να είναι σε απόλυτη επιφυλακή.

***

ΟΙ ΗΠΑ είναι εδώ για να μείνουν

Από την τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στο συνέδριο του Economist συγκράτησα μερικά θέματα:

* Την αναφορά του στις ελληνοαμερικανικές αμυντικές σχέσεις, λέγοντας ότι η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες επιτρέπει την ανάπτυξη των κοινών συμφερόντων των δύο χωρών. Εκανε αναφορά στις δραστηριότητες που έχουν ξεκινήσει σε επίπεδο logistics στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και στα «προγράμματα εκπαίδευσης πληρωμάτων» στην χώρα μας καθώς και για την αυξανόμενη συνεργασία των δύο χωρών στη βάση της Σούδας. Ολα αυτά, κατά τον υπουργό Άμυνας «καταδεικνύουν με σαφήνεια ότι οι ΗΠΑ είναι εδώ για να μείνουν» και τούτο γιατί «έχουν στρατηγικά συμφέροντα για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή».

* Την εκτίμησή του ότι το ποσό που θα δαπανηθεί για «επενδύσεις στην Άμυνα» είναι 10 δισ. ευρώ. Για ην ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας υπάρχουν, όπως είπε δύο πτυχές. Η πρώτη αφορά απόκτηση οπλικών συστημάτων και τη συνεχή βελτίωση των υπαρχόντων. Η δεύτερη αφορά την ανασυγκρότηση της αμυντικής βιομηχανίας. Μαθαίνω ότι ετοιμάζεται σχέδιο που θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις ώστε να δημιουργηθεί, όπως την ονομάζουν στο Πεντάγωνο «ανταγωνιστική βιομηχανία άμυνας». Τι θα περιλαμβάνει; Αναζήτηση στρατηγικών εταίρων, όπως είπε. Ως παράδειγμα ανέφερε το αμερικανικό ενδιαφέρον για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, ενώ υπάρχει κινητικότητα και για την ΕΛΒΟ και την ΕΑΒ.

*Το πώς αντιλαμβάνονται στις Ένοπλες Δυνάμεις την απειλή του κορωνοϊού. Είπε λοιπόν ότι η διεθνής κοινότητα αναγκάστηκε να προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό της απειλής. Ειδικότερα για τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, είπε, πως «μάθαμε ο ένας από την εμπειρία του άλλου»

***

Επόπτης υγειονομικών υπηρεσιών της Βουλής

Τούτες τις ημέρες με τη έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού ο Κώστας Τασούλας έχει διπλή ιδιότητα, όπως λέει. Είναι Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και ταυτόχρονα «επόπτης υγειονομικών υπηρεσιών της Βουλής». Κυκλοφορεί συνεχώς στο Κοινοβούλιο και η μέριμνά του είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Για παράδειγμα την Τετάρτη διαπιστώθηκε ότι η βουλευτής της ΝΔ Νόνη Δούνια ανέβασε πυρετό και αμέσως με εποπτεία του κ. Τασούλα κινητοποιήθηκε το ιατρείο της Βουλής, της έγινε αμέσως τεστ, το οποίο βγήκε αρνητικό: «Για φανταστείτε να είχαμε στη Βουλή έστω και ένα θετικό τεστ», έλεγε σε βουλευτές ο Πρόεδρος της Βουλής. Να σημειώσω εδώ, ότι η Βουλή προμηθεύεται τα γρήγορα τεστ, αυτά που δίνουν αποτέλεσμα μέσα σε 15 λεπτά.

***

Συνωστισμός… επισήμων

Τρεις φορές μέσα σε 48 ώρες βρέθηκε στο Roof Garden της Μεγάλης Βρετανίας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, γευματίζοντας με ξένους επισήμους. Το μεσημέρι της Τρίτης παρέθεσε γεύμα στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Το γεύμα περιλάμβανε ψάρι (σφυρίδα) με λαχανικά. Το βράδυ της ίδια ημέρας ξαναπήγε στο ίδιο εστιατόριο και παρέθεσε δείπνο στον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα. Μαζί του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και η διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου Ελένη Σουρανή. Το δείπνο περιελάβανε ψάρι (σφυρίδα) και λαχανικά. Να σημειώσω ότι σε διπλανό τραπέζι έτρωγε μόνος του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινκ, τον οποίο χαιρέτησε ο Πρωθυπουργός. Την Τετάρτη το μεσημέρι παρέθεσε γεύμα στον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Το μενού το ίδιο. Και στους τρεις ο Πρωθυπουργός τους έδειχνε την Ακρόπολη που φαινόταν από εκεί ψηλά μαγικά.

***

Ο ενθουσιασμός των πιλότων των Εμιράτων

Σας πληροφορώ ότι οι πιλότοι και οι τεχνικοί εδάφους των F-16 block-60 των Αραβικών Εμιράτων είναι κατενθουσιασμένοι και με τους Έλληνες χειριστές των F-16 της 115 Πτέρυγας Μάχης, αλλά και με τις ομορφιές της Κρήτης και σκοπεύουν ότι θα παραμείνουν για άλλη μία εβδομάδα στη Σούδα μετέχοντας σε ασκήσεις συνεκπαίδευσης. Αλλωστε με πολλούς Έλληνες πιλότους γνωρίζονταν από παλιά, όταν εκπαιδεύονταν μαζί στις ΗΠΑ για την παραλαβή των νέων F-16. Και κάτι ακόμα. Φαίνεται πως οι Βούλγαροι με τα MIG-29 ενθουσιάστηκαν και αυτοί με την συνεκπαίδευση που είχαν την περασμένη εβδομάδα με τους Έλληνες πιλότους των F-16 και θέλουν να επαναλάβουν την άσκηση προσβολής στόχων και αναχαίτισης και την προσεχή εβδομάδα.

***

Φεστιβάλ της ΚΝΕ με μάσκες

Στο ΚΚΕ δεν περίμεναν τις χτεσινές ανακοινώσεις για τα μέτρα στην Αττική, γιατί ήδη με αυτά τα μέτρα – ίσως και πιο αυστηρά – διοργανώνονται όλες οι συγκεντρώσεις, αλλά και όλα τα φεστιβάλ της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα. Έτσι θα γίνει και το κεντρικό Φεστιβάλ στην Αθήνα, στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, που όπως έχει ανακοινώσει η ΚΝΕ «θα είναι… αλλιώς», δηλαδή με όλα τα μέτρα προστασίας. Η πρόσβαση στο γήπεδο της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου θα γίνεται ελεγχόμενα από περισσότερες εισόδους, με τις “πύλες” να ανοίγουν 2 ώρες νωρίτερα για την αποφυγή συγχρωτισμού και τη διευκόλυνση της ροής. Όλοι θα είναι καθιστοί και με τις απαραίτητες αποστάσεις. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια. Στην είσοδο θα γίνεται θερμομέτρηση, ενώ θα υπάρχουν και αντισηπτικά ανά μικρές αποστάσεις. Μέλη της ΚΝΕ θα φροντίζουν για τη ροή του κόσμου, την τήρηση των αποστάσεων και την αποφυγή του οποιουδήποτε συνωστισμού. Στον χώρο θα λειτουργεί ιατρείο, με ειδικούς επιστήμονες, γιατρούς ειδικοτήτων πρώτης γραμμής, νοσηλευτές και φοιτητές Ιατρικής. Σ’ αυτό το διαφορετικό φεστιβάλ, το Σάββατο το βράδυ θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας και θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο.

***

Ο Θύμιος και τα διχίλιαρα

Για όσους δεν το γνωρίζετε ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των αυτοκινητιστών, Θύμιος Λυμπερόπουλος θα αποχωρήσει (εκτός απροόπτου) από την προεδρία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί ΠΟΕΙΑΤΑ τον Νοέμβριο. Ο γαλαζο-κόκκινος συνδικαλιστής ταξιτζής που ουκ ολίγες φορές έχει απασχολήσει τα δημόσια πράγματα με τις παρεμβάσεις του πιθανόν να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του στις αρχαιρεσίες του μεθεπόμενου μήνα. Θα μου πείτε πως και ασχολούμαι με τον κλάδο των ταξί. Γι’ αυτό φταίει ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος εξέφρασε την απορία του για το ότι οι ταξιτζήδες δεν έχουν προστρέξει να επωφεληθούν από ευνοϊκά μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, είπε πως μόλις το 20% των ταξιτζήδων υπέβαλαν αιτήσεις για να πάρουν το διχίλιαρο που δικαιούνταν από το πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Δηλαδή πιο απλά το 80% των ταξιτζήδων κρατούσε ομπρέλα όταν έβρεχε χρήματα. Όταν ρώτησα λοιπόν ένα φίλο αυτοκινητιστή για το πώς και δεν πήρανε χαμπάρι το ευνοϊκό αυτό μέτρο, αρκέστηκε να μου πει τον πόνο του, δηλαδή ότι σε 45 μέρες πιθανόν να αποχωρήσει από την ομοσπονδία ο Θύμιος. Τα σχόλια δικά σας…