Δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ και οι συνάδελφοί του στη Fed, καθώς υποσχέθηκαν μεν να κρατήσουν χαμηλά επί μακρό χρονικό διάστημα τα αμερικανικά επιτόκια, αλλά δεν εξήγγειλαν κάποιο νέο «πακέτο» μέτρων για την τόνωση της οικονομίας των ΗΠΑ. Ευλόγως μετά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας οι μετοχές υποχώρησαν και ενισχύθηκε το δολάριο.

Ο ευρύτερος δείκτης της Morgan Stanley (MSCI) για την Ασία και τον Ειρηνικό (εκτός Ιαπωνίας) υποχώρησε κατά 0,82% σήμερα το πρωί έπειτα από πέντε ημέρες ενίσχυσής του. Αλλά και ο Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με πτώση 0,45%.

Στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Ασίας τα futures του νεοϋορκέζικου S&P 500 υποχώρησε κατά 0,87% ενώ χθες στη Wall Street είχε κλείσει με απώλειες 0,46% – διότι η αγορά φαίνεται πως είχε ψυχανεμιστεί ότι το καλάθι της Fed δεν θα περιέχει νέα φρούτα. Οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών μάλιστα, που μετέχουν στο δείκτη Nasdaq, είχαν απώλειες 1,25%. Και σήμερα το πρωί τα futures του Nasdaq στην Ασία υποχωρούσαν κατά 1,13%.

Κατώτερη των προσδοκιών

Οι επενδυτές  ζητούν διαρκώς το πολλαπλάσιο και η Fed δεν τους ικανοποίησε. Τη φορά αυτή ήταν κατώτερη των προσδοκιών τους. Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ επιβεβαίωσε ότι η Κεντρική θα διατηρήσει οιονεί μηδενικά για όσο χρειαστεί τα επιτόκια του δολαρίου και ότι δεν θα επιμείνει «για κάποιο χρονικό διάστημα» στον πληθωριστικό στόχο του 2% (να κρατιέται δηλαδή ο πληθωρισμός χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2%).

Οι ειδικοί άλλωστε, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν πρόκειται να πλησιάσει το ιδανικό ποσοστό 2% έως το… 2023. Καθόλη την περίοδο αυτή, βέβαια, οι αναλυτές περιμένουν να διατηρήσει η Fed στο μηδέν τα επιτόκια του δολαρίου.

Το σενάριο αυτό σημαίνει ούτε λίγο ούτε πολύ (εφόσον βεβαίως επαληθευθεί)… ιαπωνοποίηση! Δηλαδή χαμηλή οικονομική δραστηριότητα με χαμηλό πληθωρισμό. Δύσθυμη οικονομία και απουσία ενδιαφέροντος των οικονομικών παραγόντων για μεγέθυνση, για κατανάλωση, για επενδύσεις και για κέρδη.

«Σε γενικές γραμμές η Fed έδωσε στις αγορές το ελάχιστο που περίμεναν. Κι αυτό που περίμεναν ήταν κάποια κίνηση που θα καθιστούσε πιο εφικτό τον στόχο για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Στίβεν Μίλερ, στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων της GSFM στο Σίδνεϊ.

Δολάριο και πετρέλαιο

Η απουσία προοπτικής ταχύτερης εξόδου από την ύφεση – ούτε οι εξελίξεις αναφορικά με την πορεία της πανδημίας δεν είναι αισιόδοξες εν προκειμένω – απομάκρυνε την προσδοκία για αύξηση των κερδών των εισηγμένων επιχειρήσεων. Κατά συνέπεια ενισχύθηκε η τάση των επενδυτών να αποσύρουν κεφάλαια από τη Wall Street και από τις ανά τον κόσμο αγορές κεφαλαίων εν γένει.

Πού θα μπορούσαν να κατευθυνθούν αυτά τα κεφάλαια; Στο αμερικανικό δολάριο είναι η πρώτη απάντηση, παρά το ότι τα μηδενικά επιτόκια δεν δίνουν καμιά προοπτική στον κεφαλαιούχο για μια μικρή, έστω, ενίσχυση του κεφαλαίου του.

Το αμερικανικό νόμισμα ως ασφαλές καταφύγιο

Εν προκειμένω το δολάριο λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο μαζί με τον χρυσό και τα άλλα «ευγενή μέταλλα». Κι αυτό για το μέγα πλήθος των καταναλωτών δεν είναι άσχημο, κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο που έχει μπει στο φθινόπωρο και περιμένει το χειμώνα.

Δεν είναι άσχημη η εξέλιξη διότι ενισχυόμενο το δολάριο έναντι του ευρώ και των άλλων νομισμάτων, υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου. Υπενθυμίζουμε ότι υπήρξαν περίοδοι παγκόσμιας οικονομικής δυσπραγίας (άρα και χαμηλής ζήτησης για ενέργεια) που η προθεσμιακή αγορά πετρελαίου μεταβλήθηκε σε ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές και οι τιμές του αργού κάλπαζαν τρελά κι αδικαιολόγητα.

A specialist trader works on the floor of the New York Stock Exchange

Επειδή το πετρέλαιο αποτιμάται σε δολάρια, η πορεία του ως γνωστόν είναι αντιστρόφως ανάλογη με εκείνη του αμερικανικού νομίσματος. Πετρέλαιο και δολάριο αλληλεπιδρούν σαν να βρίσκονται σε μια τραμπάλα, θα λέγαμε σχηματικά.

Το δολάριο λοιπόν ενισχυόταν το πρωί στις ασιατικές αγορές κατά 0,4% έναντι του ευρώ στα 1,1767 δολάρια, ενώ κατά 0,35% ενισχυόταν έναντι του κινεζικού γουάν και του αυστραλέζικου δολαρίου.

Έναντι του γεν το αμερικανικό νόμισμα δεν σημείωσε αξιόλογη μεταβολή διότι η αγορά ανέμενε την πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας μετά την κυβερνητική αλλαγή στο Τόκιο και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Γιοσιχίντε Σούγκα.

Στις αγορές πετρελαίου, αντίθετα, η ενίσχυση του δολαρίου στάθηκε ικανή να «ακυρώσει» ακόμα και τις επιπτώσεις από τον Τυφώνα Σάλι, που σάρωσε αμερικανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και ανάγκασε ορισμένα πλωτά γεωτρύπανα να αναστείλουν την παραγωγή τους.
Έτσι στο Λονδίνο η τιμή του Brent (συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου) υποχωρούσε σήμερα το πρωί κατά 0,62% στα 41,96 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού υποχωρούσε κατά 0,72% στα 39,87 δολάρια το βαρέλι.