Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Λιβύη, με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, να ανακοινώνει την επικείμενη παραίτησή του από την πρωθυπουργία, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών.

Ο επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) ανακοίνωσε, το βράδυ της Τετάρτης, ότι προτίθεται να παραδώσει την εξουσία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σάρατζ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι τούρκοι και ρώσοι αξιωματούχοι είναι κοντά σε συμφωνία που θα αφορά τις παραμέτρους μιας εκεχειρίας στη Λιβύη αλλά και τη συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας.

Η επόμενη ημέρα

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο Βloomberg, η παραίτηση Σάρατζ αναμένεται να εκτονώσει κάποιες από τις πιέσεις και να επικεντρωθεί στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας τους.

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στον εμφύλιο της Λιβύης θα κληθούν να συμφωνήσουν επί ενός ενωτικού προεδρικού συμβουλίου το οποίο θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Την παραπάνω κίνηση αναμένεται να χαιρετίσουν περιφερειακοί υποστηρικτές του Χαφτάρ, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο ίδιος ο Χαφτάρ φαίνεται πως δίνει πολιτικό έδαφος στον Αγκίλα Σάλεχ, τον επικεφαλής του κοινοβουλίου, στον οποίο ανήκει και η ενωτική πρωτοβουλία και ο οποίος τώρα ηγείται των πολιτικών συνομιλιών εκ μέρους του ανατολικού στρατοπέδου, αναφέρουν άραβες και δυτικοί διπλωμάτες.