Στην Λέσβο βρέθηκε σήμερα ο Philippe Leclerc, Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα.

Ο αντιπρόσωπος βρέθηκε στη δομή έκτακτης ανάγκης που έστησαν οι ελληνικές αρχές με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Ο ίδιος τόνισε ότι: «Στήνονται σκηνές, που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν κατάλυμα μέχρι και σε 8.000 ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται εδώ περίπου 1.200 ευάλωτοι αιτούντες άσυλο. Από εδώ είναι που θα μπορέσουν να συνεχίσουν οι διαδικασίες τους για το άσυλο και να βρεθούν λύσεις. Είναι σημαντικό οι διαδικασίες να επιταχυνθούν, ώστε να μπορέσουν να μεταφερθούν οι άνθρωποι με οργανωμένο τρόπο στην ενδοχώρα, και από εκεί να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες, για όσους το δικαιούνται».

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Philippe Leclerc

  • Το τρέχον πρόγραμμα μετεγκατάστασης αφορά έναν περιορισμένο αριθμό ανθρώπων  – συγκεκριμένα, ασυνόδευτα παιδιά και ιδιαίτερα ευάλωτους αιτούντες άσυλο. Έχουμε καλωσορίσει τις πρόσφατες δεσμεύσεις που έγιναν από τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες. Συνεχίζουμε όμως να καλούμε τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα, η οποία φιλοξενεί πάνω από 100.000 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες από τις ροές του 2015 και μετά.
  • Είναι πολύ σημαντικό που όλοι οι φορείς εδώ – ανάμεσά τους οι διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΔΟΜ, ο Π.Ο.Υ., η UNICEFαλλά και όλες οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί του Κόσμου, η Praksis, η ΜΕΤΑδραση, η Hλιακτίδα, η Διοτίμα, που βοηθούν μέσα και έξω από τη δομή – προσπαθούν να συνδράμουν στην ανταπόκριση, η οποία παραμένει υπό τον συντονισμό και την ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης.
  • Είναι όμως πολύ σημαντικό να υπάρξει και διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες, που είναι εύλογο να ανησυχούν, καθώς βλέπουν να συνεχίζει η κατάσταση με τα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής.
    Ενώ συνεχίζουμε να τονίζουμε την ανάγκη για όσο το δυνατό πιο ταχείες και δίκαιες διαδικασίες, χρειάζεται επίσης υπομονή και αποτελεσματικότητα από όλους: πρόσφυγες, τοπικές κοινότητες και αρχές. Αυτή τη στιγμή είναι ανάγκη να υπάρξει ηρεμία και ειρήνη για τους ανθρώπους – ας μην ξεχνάμε πόσα παιδιά και γυναίκες είναι εκτεθειμένα σε κίνδυνο – ώστε να δοθεί ομαλή και οργανωμένη βοήθεια. Η απόγνωση είναι κατανοητή, αλλά δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη βία. Η βία δεν μπορεί να φέρει καμία λύση. Χρειαζόμαστε έναν ειρηνικό και οργανωμένο τρόπο για να αρχίσει να μετακινείται σταδιακά ο κόσμος από τη Λέσβο.
  • Οι ελληνικές αρχές είναι αποφασισμένες για την ανταπόκριση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Ύπατη Αρμοστεία κλήθηκε να βοηθήσει σε αυτό. Έχουμε προσφέρει σκηνές, είδη βασικής ανάγκης συνεχίζουν να παραδίδονται, ενώ η παροχή νερού θα γίνει σύντομα πιο συστηματική και ο στρατός συνεχίζει να κάνει εργασίες για το στρώσιμο του εδάφους με χαλίκι και το στήσιμο των σκηνών. Ο σχεδιασμός για το μέλλον είναι στην ευθύνη της ελληνικής πολιτείας, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές.
  • Σε σχέση με την ανταπόκριση στον COVID, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχουν κατάλληλες διαδικασίες ελέγχου, ανίχνευσης και θεραπείας.  Η προσπάθεια αυτή γίνεται εδώ από το  Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, με τη στήριξη και της Ύπατης Αρμοστείας, ώστε να γίνονται τεστ και να μπαίνουν σε καραντίνα όσοι βρίσκονται θετικοί στον ιό. Για τις νέες αφίξεις είναι επίσης αναγκαίο να υπάρχουν κατάλληλες διαδικασίες καραντίνας και να ακολουθούνται τα σχετικά πρωτόκολλα για όλο τον πληθυσμό, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία τόσο των προσφύγων όσο και των τοπικών κοινοτήτων.
  • Η λέξη κλειδί είναι οι «λύσεις». Αρχικά ανταπόκριση στην έκτακτη ανάγκη, αλλά στη συνέχεια εξεύρεση λύσεων, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να έχουν ελπίδα και εμπιστοσύνη στις διαδικασίες που ακολουθούνται.