Από την έναρξη της πανδημίας, πολλοί άνθρωποι στον πλανήτη έχουν παρατηρήσει περίεργες αλλαγές ως προς τη φύση των νυχτερινών ονείρων τους.

Αναφέρουν ότι έχουν πιο παράξενα, πιο ανήσυχα και πιο ζωντανά όνειρα.

«Ήμουν όμηρος από έναν κακό άνθρωπο που είχε όπλο και για το μόνο για το οποίο ανησυχούσαν οι αγαπημένοι μου ήταν ότι δεν μπορούσα να τους ετοιμάσω το δείπνο».

«Ονειρεύτηκα ότι ήμουν ναυαγός στη θάλασσα με χιλιάδες αεροπλάνα να εκρήγνυνται σε έναν κατακόκκινο ουρανό και συντρίμμια να πέφτουν παντού γύρω μου».

«Ονειρεύτηκα μια περιπέτεια σε απομακρυσμένα εδάφη, εξερευνούσα και συναντούσα καινούριους ανθρώπους που δεν είχα δει ποτέ ξανά. Ξύπνησα λυπημένος που δεν θα τους ξανάβλεπα».

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα που έστειλαν οι αναγνώστες της ιστοσελίδας Medical News Today όταν ερωτήθηκαν για το τι όνειρα βλέπουν από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

Σύμφωνα με επιστημονικές αναφορές ένα από τα πιο ασυνήθιστα φαινόμενα που ανέφεραν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων ήταν η αλλαγή της έντασης που είχαν τα όνειρά τους.

Ήδη το φαινόμενο αυτό έχει αποκτήσει το όνομα «όνειρα καραντίνας» (quarandreams) ή κορωνο-όνειρα (corona dreams).

Η παγκόσμια έρευνα

Η Ντάιρντρε Μπάρετ, βοηθός καθηγήτρια Ψυχολογίας στο τμήμα Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ προχώρησε σε έρευνα με τη συμμετοχή 3.700 ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο και από τα πρώτα ευρήματά της ήταν ότι τα όνειρα των συμμετεχόντων περιείχαν περισσότερο από το συνηθισμένο, φόβο και άγχος, τραύματα, προσπάθειες εξεύρεσης λύσεων και σενάρια σκηνών αποκάλυψης ή σενάρια σχετικά με την εποχή μετά τον τερματισμό της πανδημίας.

«Ξεκάθαρα αναφέρουν ότι ανακαλούν τα όνειρά τους πολύ περισσότερο, απ΄ ό,τι πριν από την πανδημία», αναφέρει η δρ. Μπάρετ, η οποία υποστηρίζει ότι πλέον, πολλών ανθρώπων τα όνειρα φαίνεται να αντικατοπτρίζουν τους φόβους και τις επιθυμίες που οξύνθηκαν μέσα στην πανδημία.

«Οι άνθρωποι ονειρεύονται ότι φοράνε μάσκες, μπαίνουν σε αεροπλάνο και σε σούπερ μάρκετ, ότι διακομίζονται στο νοσοκομείο και σε ακραίες περιπτώσεις κάποιοι ονειρεύονται ότι είναι ανίκανοι να ανασάνουν, ότι οι φίλοι και οι αγαπημένοι τους αρρωσταίνουν και πεθαίνουν», δηλώνει ο δρ. Άσπι που συμμετέχει στην έρευνα.

«Κάποια όνειρα είναι πιο προσηλωμένα στο ζήτημα της απομόνωσης και της μοναξιάς, είτε απεικονίζοντας άμεσα μέσω σεναρίων απομόνωσης σε ερημικά νησιά είτε πιο έμμεσα, όταν για παράδειγμα κάποιος βλέπει ότι χάνει τις φωτογραφίες των αγαπημένων του προσώπων», σημειώνει η Μπάρετ.

Σύμφωνα πάντως με τη συγκεκριμένη έρευνα, τα όνειρα του κορωνοϊού δεν είναι μόνο εφιάλτες, καθώς είναι πολλοί αυτοί που βλέπουν για παράδειγμα ότι βρίσκουν το φάρμακο κατά της πανδημίας. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι τα «ευχάριστα» αυτά όνειρα είναι λιγότερο ταραχώδη και με λιγότερη ένταση.

Ο κορωνοϊός ξεπέρασε την 11η Σεπτεμβρίου

«Αν και εκτεταμένες αλλαγές στον τρόπο που ονειρευόμαστε έχουν ξανα-αναφερθεί στις ΗΠΑ ύστερα από απροσδόκητα περιστατικά όπως οι επιθέσεις της 11ης Νοεμβρίου το 2001 και ο Σεισμός του Σαν Φρανσίσκο το 1989, τέτοιας έντασης αλλαγή [όπως η σημερινή] δεν έχει καταγραφεί ποτέ ως τώρα», αναφέρει η καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, Τόρε Νίλσεν.

Τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών την επιβεβαιώνουν:

Το 29% των Αμερικανών ανακαλεί και θυμάται τα όνειρά του περισσότερο από το συνηθισμένο.

Το 37% των συμμετεχόντων είχαν όνειρα σχετικά με τον κορωνοϊό, με πολλά από αυτά να σχετίζονται με θέματα ανεπαρκούς εκπλήρωσης στόχων (π.χ. απώλεια ελέγχου ενός οχήματος ) ή άσκησης απειλών από τρίτα πρόσωπα.

Αντίστοιχες αναφορές από τη Βραζιλία καταγράφουν στα όνειρα αρκετά συχνά τις λέξεις θυμός, λύπη, μόλυνση.

Στη Φινλανδία, το 55% των ονείρων των συμμετεχόντων σε έρευνα σχετιζόταν άμεσα με την πανδημία, ενώ έρευνα σε 100 νοσηλεύτριες που φρόντισαν ασθενείς κορωνοϊού στην κινεζική Γουχάν έδειξε ότι το 45% αυτών βίωσαν τους διπλάσιους εφιάλτες από όσους βιώνουν σε όλη τους τη ζωή άνθρωποι που εξετάζονται τακτικά σε ψυχιατρικές κλινικές.

Πιθανές λύσεις

Σε όσους βιώνουν κάποιο σοβαρό τραύμα οι επιστήμονες προτείνουν να απευθυνθούν σε συμβούλους ψυχικής υγείας ενώ σε όσους χωρίς να αντιμετωπίζουν κάποια σημαντική ψυχολογική δυσκολία έχουν κουραστεί από τα ταραγμένα «κορωνο-όνειρά» τους, οι ειδικοί προτείνουν την απλή τεχνική ενός καλού βιβλίου ή μιας τηλεοπτικής σειράς που θα παρασύρει τον εγκέφαλό μας, λίγο πριν κοιμηθούμε, σε κόσμους μακριά από πανδημίες και lockdown.