Η Φώφη Γεννηματά δηλώνει ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για την ζωή των πολιτών αλλά και την πολιτική ζωή». Γνωρίζει, επίσης, ότι το αποτέλεσμα του αγώνα δρόμου τον οποίο έχει ξεκινήσει με την παρουσίαση της πρότασής της για το «νέο ΕΣΥ» θα καθορίσει τις εξελίξεις και στο κομματικό πεδίο, στο οποίο προέκυψαν, «ξαφνικά και από το πουθενά», διάφορα σενάρια για τις προθέσεις της κυρίας Γεννηματά σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της στην εκλογή για την ανάδειξη αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής, τον Νοέμβριο του 2021.

Νωρίς για αποφάσεις

Ευτυχώς, όπως λέγεται, η κρίσιμη συγκυρία δεν επέτρεψε, σε αντίθεση με άλλες φορές, την ανάπτυξη μιας «άκαιρης παραφιλολογίας που αγγίζει τα όρια του πολιτικού παραλογισμού». Είναι βέβαιο ότι το Κίνημα Αλλαγής θα κινηθεί με βάση το καταστατικό του. Ακόμα και αν υπάρχει το, κατά πολλούς, παράδοξο ένα κόμμα να κρίνει τον αρχηγό του στη μέση της διαδρομής προς τις κάλπες, πριν τους πολίτες. Αλλά είναι νωρίς ακόμα για να ληφθούν αποφάσεις και να ανακοινωθούν προθέσεις. Απαντες συμφωνούν ότι το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει την ερχόμενη άνοιξη. Τότε θα έχει διαφανεί αν επιβεβαιωθούν ή όχι οι εκτιμήσεις της Φώφης Γεννηματά ότι η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε το σκηνικό και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για το τέλος του «τεχνητού δικομματισμού ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ». Τότε θα ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις. Και από την κυρία Γεννηματά και από τους επίδοξους μνηστήρες.

Το αφήγημα της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής για τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό είναι απλό, χρειάστηκε κάτι παραπάνω από εκατό λέξεις για να το περιγράψει στην ομιλία της στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου: «Ο Μητσοτάκης διαχειρίστηκε τη δίμηνη καραντίνα, το προσωρινό, αλλά αδυνατεί να συλλάβει και να αντιμετωπίσει το δομικό. Η εκδηλούμενη δυσφορία του κόσμου θα αρχίσει να αποκτά πολιτικά χαρακτηριστικά. Το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε. Το εγχείρημα του κ. Τσίπρα να εκπροσωπήσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς, που με κάθε μέσο επιδίωξε, απέτυχε. Οι πρόσφατες αλλαγές που έκανε είναι συνθηκολόγηση ήττας. Ο προοδευτικός πόλος που ήταν στη φαντασία του κ. Τσίπρα, παραμένει ως η νέα αυταπάτη. Ετσι κλείνει ο κύκλος του τεχνητού δικομματισμού ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ».

Η άλλη ανάγνωση

Φυσικά, κανένας κύκλος δικομματισμού δεν κλείνει επειδή κάτι τέτοιο εκτιμήθηκε σε μια κομματική συνεδρίαση. Η ανάγνωση της κυρίας Γεννηματά δεν είναι η μόνη που υπάρχει. Βουλευτές και στελέχη επισημαίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά την γκρίνια που υπάρχει δείχνει, προς το παρόν, να συγκρατεί τις δυνάμεις του. Και ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται με τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε να κέρδισε τον απαιτούμενο χρόνο για να ανασυνταχθεί πολιτικά.

Η πολιτική μάχη και το νέο ΕΣΥ

Τα θεμέλια ενός δικομματισμού, όπως συνέβη στην περίπτωση ΠαΣοΚ – ΝΔ, φαίνεται κατά τους επιτελείς του ΚΙΝΑΛ να τρίζουν και υπάρχει χώρος να εμφανιστεί μια τρίτη λύση. Είναι αυτή το Κίνημα Αλλαγής; Η κυρία Γεννηματά πιστεύει πως είναι. Πως η πολιτική μάχη θα δοθεί σε ζητήματα που η Κεντροαριστερά υπερέχει προγραμματικά. Και αυτό που χρειάζεται είναι μια πανστρατιά που θα φέρει σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής. Την πρόταση για την κοινωνία και την οικονομία που θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη. Και την πρόταση για την αναμόρφωση του ΕΣΥ που παρουσίασε στην εκδήλωση για τα 46 χρόνια από την ίδρυση του ΠαΣοΚ.

Ειδικά για την πρόταση για το νέο ΕΣΥ, η Φώφη Γεννηματά έδωσε εντολή να γίνει προσπάθεια παρουσίασής της σε όλη την Ελλάδα και για τον σκοπό αυτόν αναμένεται να τυπωθούν ειδικά φυλλάδια που θα μοιραστούν σε εξορμήσεις στελεχών σε όλη τη χώρα. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής εντυπωσιάστηκε από τα λεπτομερή στοιχεία που της παρουσίασε ο επικεφαλής του τομέα Επικοινωνίας Παναγιώτης Βλάχος για τις ψηφιακές επιδόσεις της εκδήλωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι την εκδήλωση παρακολούθησαν 55.129 άτομα, η πλειονότητα των οποίων ανήκε στην ηλικιακή ομάδα των 35-44, στην οποία το Κίνημα Αλλαγής προσπαθεί να ισχυροποιήσει την παρουσία του. Μεγάλη απήχηση είχε και το ντοκιμαντέρ για την πορεία του ΕΣΥ καθώς το παρακολούθησαν πάνω από 212 χιλιάδες άτομα.

Είναι, όπως λέγεται, φανερό ότι υπάρχει χώρος και ακροατήριο. Σε αυτό το ακροατήριο θα επιχειρήσει να απευθυνθεί η κυρία Γεννηματά, στη Θεσσαλονίκη στις 16 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα στις 23 του ίδιου μήνα.