Από τις αρχές του καλοκαιριού προειδοποιούσαμε από αυτήν εδώ τη στήλη για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούσε για τη διασπορά του ιού η θερινή αμεριμνησία.

Τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα οδυνηρά αποτελέσματα που προκάλεσε η χαλάρωση και το κλίμα αδικαιολόγητου εφησυχασμού που κακώς καλλιεργήθηκε από πολλές πλευρές.

Ο αριθμός των κρουσμάτων, σταθερά τριψήφιος, καταρρίπτει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η σημαντική αύξηση των διασωληνωμένων συμπολιτών μας που δίνουν τη μάχη για τη ζωή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τα μέτρα που ελήφθησαν αποδείχθηκαν εκ του αποτελέσματος ανεπαρκή για να κάμψουν την ισχύ του νέου ιού και τώρα η κυβέρνηση σπεύδει να λάβει νέα και αυστηρότερα με την ελπίδα ότι αυτά θα πετύχουν να αναχαιτίσουν την ορμή του νέου κύματος.

Η ώρα της αλήθειας έφτασε πλέον για όλους. Από τη συμπεριφορά μας και από το πόσο πιστά θα εφαρμόσουμε τις οδηγίες των ειδικών θα εξαρτηθούν η προστασία της δημόσιας υγείας και γενικότερα οι προοπτικές της χώρας.

Περιθώρια για νέα γενικευμένη καραντίνα δεν υπάρχουν. Η οικονομία μας και η κοινωνική συνοχή θα δεχθούν πλήγμα ανεπανόρθωτο.

Η συμμόρφωση και η υπακοή αποτελούν αυτές τις κρίσιμες στιγμές μονόδρομο. Στην πρώτη φάση της πανδημίας αποδείξαμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις μεγάλες δυσκολίες.

Ας κάνουμε λοιπόν και πάλι το ίδιο, τώρα μάλιστα που το «φως» των εμβολίων έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται στο βάθος του σκοτεινού αυτού τούνελ.

ΤΟ ΒΗΜΑ