Στην ύφεση βυθίζει ακόμα και τις άλλοτε ιλιγγιωδώς αναπτυσσόμενες χώρες της ευρύτερης περιοχής της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού η πανδημία του κορωνοϊού. Για πρώτη φορά τα τελευταία 60 χρόνια, όπως σημειώνει η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADB).

Συγκεκριμένα, η ADB προβλέπει για το 2020 υποχώρηση του συνολικού ΑΕΠ των 45 χωρών της ασιατικής ηπείρου κατά 0,7%. Η Τραπεζα αναθεώρησε προηγούμενη πρόβλεψή της για οριακή υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,1%. Με τη νεότερη πρόβλεψή της η ADB ευθυγραμμίζεται με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την περιοχή.

Η ύφεση θα πλήξει τρεις στις τέσσερις ασιατικές χώρες εφέτος. Για το 2021, όμως, η ADB αναμένει ισχυρή ανάκαμψη των οικονομιών κατά 6,8% κατά μέσον όρο.

«Οι περισσότερες οικονομίες της Ασίας και του Ειρηνικού θα αντιμετωπίσουν αναπττυξιακές δυσκολίες τους υπόλοιπους μήνες του 2020», εκτίμησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ADB Γιασουγιούκι Σαουάντα.

Η Κίνα δίνει τον ρυθμό

Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας αναμένεται να πληγούν περισσότερο – και εν προκειμένω την τάση την καθορίζει η μεγαλύτερη ασιατική οικονομία, η κινεζική. Το κινεζικό ΑΕΠ, ωστόσο, δεν αναμένεται να συρρικνωθεί αλλά να περιοριστεί η αύξησή του στο 1,8%.

Η Κίνα, εξάλλου, ήταν η πρώτη που επλήγη από τον Covid-19 στα τέλη της περασμένης χρονιάς και η πρώτη που ανέκαμψε και από υγειονομικής πλευράς και από οικονομικής. Η εσωτερική κατανάλωση και γενικότερα η οικονομική δραστηριότητα έχουν ανακάμψει αισθητά στην Κίνα, που πέρυσι αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,1%.

Η μεγάλη κάμψη της ζήτησης, όμως, παγκοσμίως λόγω της πανδημίας, αλλά και ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ, έχουν πλήξει τις κινεζικές, οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στη διαμόρφωση του κινεζικού ΑΕΠ. Για το 2021 η ADB προβλέπει ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,7%.

Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας (οι άλλοτε πανίσχυρες «ασιατικές τίγρεις») θα δουν το ΑΕΠ τους να συρρικνώνεται κατά 3,8% κατά μέσον όρο. Πολύ μεγάλη (της τάξεως του 9%) αναμένεται εφέτος η ύφεση στην Ινδία. Την επόμενη χρονιά αναμένεται ανάπτυξη 8% στην Ινδία.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά οικονομικής συρρίκνωσης την εφετινή χρονιά προβλέπονται σε δύο νησιωτικές χώρες που εξαρτώνται πολύ από τον τουρισμό, τα νησιά Φίτζι και τις Μαλδίβες (19,5% και 20,5% αντίστοιχα).

«Η οικονομική απειλή από τον Covid-19 παραμένει υπαρκτή, καθώς αν εκδηλωθούν νέα κύματα της πανδημίας οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να λάβουν νέα περιοριστικά μέτρα», σημείωσε ο Γιασουγιούκι Σαουάντα της ADB.