Πακέτο μέτρων για την Αττική ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς η κυβέρνηση πήρε τις τελικές της αποφάσεις έπειτα από τις εισηγήσεις της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, το Λεκανοπέδιο βρίσκεται σε επίπεδο υψηλού κινδύνου από άποψη επιδημιολογικού φορτίου, ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ φτάνει φτάνει στο 60%. Αναγνώρισε, ακόμη, ως πρόβλημα, την ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην Αττική.

«Η κυβέρνηση, αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας, αποφάσισε να υιοθετήσει αυξημένα μέτρα προστασίας στην Αττική, που εμφανίζει πρώτον σταθερά υψηλούς δείκτες κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, δεύτερον σταδιακή επιβάρυνση των ΜΕΘ και υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα, ώστε να αποφύγουμε αυξημένη διασπορά του ιού» είπε χαρακτηριστικά.

Τα μέτρα κρίνονται αναγκαία για έναν ακόμη λόγο, συμπλήρωσε ο υφυπουργός. «Την προτεραιότητα που δίνουμε στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και την ανάγκη να μειώσουμε τα επίπεδα κινδύνου διασποράς του ιού από άλλες δραστηριότητες πολιτών».

Τι ισχύει για τα καταστήματα

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε τα νέα μέτρα στα οποία περιλαμβάνονται περιορισμοί σε καταστήματα.

Ειδικότερα:

  • Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική (ΚΑΔ 56301001, 56301009, 56301010, 56301011, 56301012) και οι κλειστές αίθουσες συναυλιών με ΚΑΔ 90041009 παύουν να λειτουργούν για 14 ημέρες.
  • Στα τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ορίζεται αυστηρό όριο έξι ατόμων, ενώ ισχύει ακόμα ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις, όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10:00 με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους και τα καταστήματα τροφίμων.

Ακόμη, υπάρχει ισχυρή σύσταση σε πολίτες άνω των 65 ετών για γενική χρήση μάσκας και να αποφεύγουν χώρους υψηλής συνάθροισης.