Αποκάλυψη: Αυτό είναι το έγγραφο με τις οδηγίες και τις προδιαγραφές για τις μάσκες

Μάσκες: Κάποιοι προφανώς… χάθηκαν στη μετάφραση των οδηγιών με αποτέλεσμα τα κωμικοτραγικά γεγονότα που συνέβησαν στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Το πρακτικό της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας με το οποίο δίνονταν συγκεκριμένες οδηγίες και προδιαγραφές για τις μάσκες που θα μοιράζονταν στα σχολεία, αποκαλύπτει το in.gr.

Στο απόσπασμα αυτό του πρακτικού φαίνεται τι ακριβώς ζητήθηκε και πώς τελικά φτάσαμε στο φιάσκο με τις μάσκες – γίγας που παρέδωσαν οι εταιρείες – ανάδοχοι. Κάποιοι προφανώς… χάθηκαν στη μετάφραση των οδηγιών με αποτέλεσμα τα κωμικοτραγικά γεγονότα που συνέβησαν στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Αναλυτικά το έγγραφο αναφέρει ότι «οι προδιαγραφές για τις μάσκες, όπως έτσι ήταν το σωστό, δόθηκαν (27/08/20) από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Και μάλιστα δόθηκαν δύο φορές, ύστερα από παρατηρήσεις ότι οι διαστάσεις των μασκών είναι μεγάλες. Τη δεύτερη φορά με σαφήνεια κατεγράφη ότι οι «διαστάσεις τελικού προϊόντος» πρέπει να είναι 22Χ12 και εστάλησαν στην ΚΕΔΕ. Όλη η προμήθεια έγινε με βάση αυτό που υποδείχθηκε από Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19».

Οι πληροφορίες του in.gr αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχει βγει νέο πρακτικό με τις σωστές διαστάσεις για τις μάσκες. Επίσης, οι μάσκες που έχουν λάθος διάσταση υπολογίζονται σε 200.000 ίσως και παραπάνω. Αυτές οι μάσκες θα δοθούν και θα χρησιμοποιηθούν από το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Αναλυτικά το έγγραφο

Απόσπασμα Πρακτικού  της 109ης Συνεδρίασης

της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19

 

Με την υπ’αριθμ. Α1β/Γ.Π.οικ.12406/23-02-2020 Απόφαση του Υπουργού Υγείας, συγκροτήθηκε η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, η οποία τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. Α1β/Γ.Π.οικ. 36676/12/06/2020. Στην Αθήνα στις 27/08/2020, ημέρα Πέμπτη και ώρα 15:00, στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, πραγματοποιήθηκε η 109η συνεδρίαση-τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής και παρέστησαν οι κάτωθι:

 • Πρεζεράκος Παναγιώτης, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ως Πρόεδρος.
 • Κωτσιόπουλος Ιωάννης, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
 • Καραούλη Βασιλική, Προϊσταμένη της Γενικής Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής του Υπουργείου Υγείας.
 • Φιλίππου Δημήτριος, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).
 • Αρκουμανέας Παναγιώτης, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
 • Παπαευσταθίου Νικόλαος, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοηθείας (Ε.Κ.Α.Β.)
 • Γκογκόσης Κωνσταντίνος, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Εκτάκτων Καταστάσεων Δημοσίας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
 • Τολούμης Γεώργιος, Υποπτέραρχος Διευθυντής Υγειονομικού ΓΕΕΘΑ.
 • Χατζηγεωργίου Δημήτριος, Υποπτέραρχος, Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας.

Γραμματέας: Τσιαμπαλή Βασιλική

Αφού διαπιστώθηκε η ύπαρξη απαρτίας, έγινε έναρξη της συνεδρίασης από τον Πρόεδρο της Επιτροπής με τα κάτωθι θέματα συζήτησης:

ΘΕΜΑ 2α: Προδιαγραφές κατασκευής υφασμάτινης μάσκας

 • Ως προς το 2α Θέμα

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής λαμβάνοντας το λόγο παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής την εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, αναφορικά με τις προδιαγραφές κατασκευής υφασμάτινης μάσκας ως εξής:

Προδιαγραφές κατασκευής υφασμάτινης μάσκας

 1. Πολύ καλής ποιότητας βαμβακερό ύφασμα (100%), πυκνής ύφανσης, >180 TC.
 2. Τουλάχιστον 2 στρώματα βαμβακερού υφάσματος. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί λινό τουλάχιστον δύο στρωμάτων.
 3. Τα δύο στρώματα πρέπει να είναι διαφορετικού χρώματος (πιο σκούρα η εξωτερική πλευρά και ανοιχτόχρωμη, ή καλλίτερα λευκή η εσωτερική για να είναι διακριτή η φορά εφαρμογής της.  Στη περίπτωση που τα δύο στρώματα είναι ιδίου χρώματος θα πρέπει να υπάρχει διακριτή σήμανση  (στάμπα ή άλλη ένδειξη)  που θα υποδεικνύει τη φορά της μάσκας. Θα ήταν σκόπιμο για τα παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού η εξωτερική πλευρά να είναι πολύχρωμη και με σχέδια, φιγούρες , ήρωες προκειμένου η μάσκα να είναι πιο ελκυστική.
 4. Διαστάσεις τελικού προϊόντος :
 1. για ηλικίες <10 ετών 10 Χ 18 +/-1 εκ
 2. για ηλικίες >10 ετών 12 Χ 22 +/-1 εκ.
 3. Κατασκευασμένες με τρεις πιέτες στο μέσον τους ώστε να δύναται να ξεδιπλώνουν κατά την εφαρμογή της μάσκας.
 4. Να έχουν έλασμα στην πάνω πλευρά ώστε να σταθεροποιείται στη μύτη.
 5. Να φέρουν μαλακά και ανθεκτικά λάστιχα για τη συγκράτηση στα αυτιά  και να δοθεί έμφαση στο σημείο επαφής της μάσκας με τα λάστιχα ώστε να είναι σταθερά.

Μετά από διαλογική συζήτηση και εξέταση όλων των ανωτέρω προδιαγραφών τα μέλη της Επιτροπής ενέκριναν ομόφωνα τις ανωτέρω προδιαγραφές.

Ευχαριστώντας τα μέλη της Επιτροπής για την παρουσία τους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής έληξε τη συνεδρίαση.

                                                             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΡΕΖΕΡΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

 

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΣΙΑΜΠΑΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk