Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες μετά από συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ  σκοπεύουν να προτείνουν αύριο στο υπουργικό συμβούλιο την υποδοχή 1.500 προσφύγων από την Ελλάδα.

Πρόκειται για περίπου 400 οικογένειες με παιδιά που ήδη έχουν αναγνωρισθεί ως πρόσωπα που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε πράσινο φως στην μετεγκατάσταση υπό την προϋπόθεση ότι οι πρόσφυγες που θα δεχτεί η Γερμανία δεν θα προέρχονται μόνο από τη Λέσβο αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Άγνωστο είναι μέχρι στιγμής κατά πόσο οι Σοσιαλδημοκράτες θα συμφωνήσουν με τον αριθμό των 1.500 ατόμων ή αν θα επιμείνουν στην υποδοχή περισσότερων προσφύγων. Πάντως, ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD για θέματα μετανάστευσης Λαρς Καστελούτσι χαιρέτισε «το βήμα που επιτέλους» έκαναν τα χριστιανικά κόμματα  και εξέφρασε την άποψη πως μέχρι αύριο ο κυβερνητικός συνασπισμός θα καταλήξει σε συμφωνία. Σχετικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στα κυβερνητικά κόμματα διεξάγονται εδώ και ημέρες.

Συνολικό σχέδιο για τη Λέσβο

Από τους 12.500 πρόσφυγες τις Μόριας μόνο 800 έχουν έρθει στις σκηνές που έχουν στηθεί κοντά στο Καρά ΤεπέΑπό τους 12.500 πρόσφυγες τις Μόριας μόνο 800 έχουν έρθει στις σκηνές που έχουν στηθεί κοντά στο Καρά Τεπέ

Οι συζητήσεις αυτές δεν αφορούν όμως μόνο τον αριθμό των προσφύγων που θα έρθουν στη Γερμανία. Χθες η καγκελάριος είχε επισημάνει ότι θα πρέπει να βρεθεί ένα συνολικό σχέδιο για το πρόβλημα στη Λέσβο. Μέρος αυτού του πακέτου θα πρέπει να είναι και η δημιουργία ενός κέντρου υποδοχής για μετανάστες και πρόσφυγες στο νησί με ευρωπαϊκά κονδύλια και το οποίο θα διαχειρίζονται Ελλάδα και ΕΕ. Το «πιλοτικό» αυτό πρόγραμμα θα ήταν σύμφωνα με την κ. Μέρκελ «ένα πράγματι σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση μιας μεταναστευτικής πολιτικής με ολοένα και περισσότερο ευρωπαϊκό χαρακτήρα.»

Πάντως, σχεδόν οι μισοί Γερμανοί συμφωνούν να δεχτεί η Γερμανία πρόσφυγες από τη Λέσβο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Yougov, το 47% των Γερμανών εκφράζονται υπέρ της υποδοχής και το 39% κατά.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο