Ώρα αποφάσεων για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα κληθεί σήμερα να αποφασίσει τα νέα μέτρα για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA αργά το απόγευμα της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η σύσκεψη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι ετοίμασαν λίστα προτάσεων και την παρέδωσαν στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα λάβει τις τελικές αποφάσεις που θα ανακοινωθούν την Τρίτη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Τα νέα μέτρα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι προτάσεις αφορούν το κυλιόμενο ωράριο τόσο στο δημόσιο, όσο και σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, όπου αναμένεται να έχει ως συνέπεια την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς στις ώρες αιχμής.

Παράλληλα, θεωρείται σίγουρο ότι ακόμη λιγότεροι από τους 50 άτομα στους κλειστούς χώρους και 100 άτομα στους ανοιχτούς θα μπορούν να παρίστανται σε κάθε είδους εκδηλώσεις και τελετές, όπως για παράδειγμα γάμοι και βαπτίσεις.

Επιπλέον, ακόμη λιγότεροι θα μπορούν να κάθονται ακόμα και ως παρέα στα εστιατόρια και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει σύσταση για περιορισμό μετακινήσεων.

Τι θα γίνει με την καθολική χρήση μάσκας

Όσον αφορά την καθολική χρήση μάσκας, που τις τελευταίες ημέρες έχει έρθει στο προσκήνιο, πρόκειται για ένα μέτρο που ο Κ. Μητσοτάκης θα ήθελε να αποφύγει.

Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα.

Ωστόσο βρίσκεται στο τραπέζι και δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιο επιβαρυμένο κομμάτι της Αττικής είναι το κέντρο της Αθήνας, με τους ειδικούς να συστήνουν τον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών, αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος.

Ωστόσο, το κύριο ερώτημα είναι αν τα μέτρα θα αφορούν τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές ή σε όλη την Αττική.

Τι είπε ο Στέλιος Πέτσας

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αποκάλυψε ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων ετοίμαζε κατάλογο μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού στην Αττική.

«Ο συνδυασμός της έκρηξης των κρουσμάτων διεθνώς και το γεγονός ότι ανοίγουμε τα σχολεία και θα έχουμε μεγαλύτερη κινητικότητα και θα έχουμε όπως φαίνεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε κάποιες περιοχές, για παράδειγμα στην Αττική και στην Πέλλα μας κάνει να είμαστε σε εγρήγορση και ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από την επιτροπή των ειδικών να συντάξουν μια λίστα μέτρων σε τοπικό ή σε γενικό επίπεδο αν χρειαστεί», είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στην αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας.

Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όποιο νέο μέτρο χρειαστεί, τόνισε ο Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στην πανδημία καθώς όπως εξήγησε οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι.

Το πιστοποιεί η έκρηξη των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε χαρακτηριστικά και επικαλέστηκε τα παραδείγματα της Γαλλίας λέγοντας από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 30910 άνθρωποι, καθώς και το παράδειγμα του Ισραήλ όπου προχωράει σε νέο lockdown.