Με ιδιαίτερη αγωνία – τουλάχιστον οι κινηματογραφόφιλοι – θα πρέπει να περιμένουν τα μικρά διαμάντια – ντοκιμαντέρ του 26ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νυχτες Πρεμιέρας (23/9 – 4/10). Ιστορίες για τον Ορσον Γουέλς και την σχέση του με τον Ντένις Χόπερ, τον Στάνλει Κιούμπρι, τον Φεντερίκο Φελίνι, τον Αντρέι Ταρκόφσκι  και άλλων καλλιτεχνών  του σινεμά (και όχι μόνο), συνθετουν το πρόγραμμα Icons του φεστιβάλ. Παρακάτω παρουσιάζουμε τις ταινίες που το φεστιβάλ έχει ήδη εξασφαλίσει.
Θυμίζουμε ότι εφέτος λόγω της νόσου COVID 19 το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας όχι μόνον σε χειμερινές αίθουσες αλλά και θερινά σινεμά.
Ο σχεδιασμός για τις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας περιλαμβάνει προβολές σε κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες με την περιορισμένη πληρότητα που ορίζει ο νόμος και με πιο αραιά σλοτ ώστε να υπάρχει ικανή χρονική απόσταση από τη μία προβολή στην επόμενη. Ετσι θα διασφαλιστεί η ασφαλής προσέλευση του κοινού, η τήρηση των αποστάσεων και η απολύμανση των αιθουσών πριν και μετά από κάθε προβολή. 

ΧΟΠΕΡ/ΓΟΥΕΛΣ / HOPPER/WELLES

(2020, ΗΠΑ, 130’)

Σκηνοθεσία: Όρσον Γουέλς

Μια βραδιά του 1970, δυο αυθεντικοί επαναστάτες του Χόλιγουντ συναντήθηκαν με αφορμή ένα δείπνο και με απρόσμενη κατάληξη μια εκ βαθέων εξομολόγηση του πρώτου στον δεύτερο. Μπροστά από την κάμερα βρέθηκε ο Ντένις Χόπερ, φρέσκος από τον θρίαμβο του «Ξένοιαστου Καβαλλάρη». Πίσω από την κάμερα, ένας αθέατος (και μακιαβελικός) Όρσον Γουέλς τον ανακρίνει για τη ζωή και την τέχνη, σε μια προσπάθεια να του κλέψει την ψυχή. Πενήντα χρόνια αργότερα, η ανορθόδοξη αυτή συνομιλία έρχεται για πρώτη φορά στο φως, σκηνοθετημένη από τον ίδιο τον Γουέλς, και γίνεται αυτομάτως ένα από τα κορυφαία κινηματογραφικά γεγονότα του 2020.

Αντρέι Ταρκόφσκι

Ο ΚΙΟΥΜΠΡΙΚ ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΛΟΓΙΑ / KUBRICK BY KUBRICK

(2020, Γαλλία / Πολωνία, 73′)

Σκηνοθεσία: Γκρέγκορι Μονρό

Πέρα από μία ανυπέρβλητη φιλμογραφία, που θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί πολιτιστική κληρονομιά για τον 20ό αιώνα, ο παροιμιωδώς εσωστρεφής Στάνλεϊ Κιούμπρικ παραμένει για το ευρύ κοινό ένα ιερό τέρας του σινεμά και ταυτόχρονα ένας δημιουργός-αίνιγμα. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον, καθώς το αποκαλυπτικό αυτό ντοκιμαντέρ φέρνει στο φως είκοσι χρόνια συζητήσεων του σκηνοθέτη με τον μοναδικό του έμπιστο κριτικό, τον θρυλικό Μισέλ Σιμάν του γαλλικού περιοδικού Ποζιτίφ. Κι ο άνθρωπος που πάντοτε απεχθανόταν να μιλάει για τις ταινίες του, για μοναδική φορά μιλάει για τις ταινίες του!

Προβολές με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Φεντερίκο Φελίνι

Ο ΦΕΛΙΝΙ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΩΝ / FELLINI OF THE SPIRITS / FELLINI DEGLI SPIRITI

(2020, Ιταλία, 90’)

Σκηνοθεσία: Ανσέλμα Ντελ’Όλιο

Με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από τη γέννησή του, ένα ντοκιμαντέρ επιχειρεί για πρώτη φορά να εξερευνήσει τον λεγόμενο «αθέατο κόσμο» του Φεντερίκο Φελίνι: εκείνον που ήταν πάντοτε φιλοπερίεργος ως προς τη μεταφυσική διάσταση των πραγμάτων, τη μυστηριακή πλευρά της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας, και που τελικά γέννησε ένα μαγικό σύμπαν παραδοξότητας και ονείρων το οποίο σημάδεψε ανεξίτηλα τη μεγάλη οθόνη. Ένα ολιστικό πορτρέτο του αξεπέραστου δημιουργού, γεμάτο σπάνιο αρχειακό υλικό και animation πινελιές, στο οποίο μιλούν οι Ντέμιαν Σαζέλ, Γουίλιαμ Φρίντκιν, Τέρι Γκίλιαμ, καθώς επίσης πολλοί συνεργάτες του. Επίσημη επιλογή του Φεστιβάλ Καννών.

Στάνλεϊ Κιούμπρικ

ΑΝΤΡΕΪ ΤΑΡΚΟΦΣΚΙ: ΣΙΝΕΜΑ ΣΑΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ / ANDREY TARKOVSKY. A CINEMA PRAYER

(2019, Ιταλία / Ρωσία / Σουηδία, 97’)

Σκηνοθεσία: Αντρέι Α. Ταρκόφσκι

Ανέκδοτες φωτογραφίες, σκηνές από γυρίσματα, ποιήματα και αφηγήσεις από το προσωπικό ημερολόγιο του Αντρέι Ταρκόφσκι αντιστοιχίζουν τα βιώματα και τις ιδέες του κορυφαίου Ρώσου δημιουργού με τις ταινίες του. Οι πιο φωτεινές σελίδες από τα «Μαρτυρολόγια» ζωντανεύουν σε μια προσευχή για το σινεμά και την τέχνη. Μέσα από αναφορές στη ζωή του, τις αντιδράσεις που προκάλεσε το απαράμιλλο έργο του, αλλά και τους αγαπημένους του καλλιτέχνες, ο Ταρκόφσκι φιλοσοφεί (αν και ο ίδιος το αρνείται) τη δική του «Ασκητική» για τον κινηματογράφο, ανάγοντας ένα βαθιά προσωπικό ντοκιμαντέρ (που επιμελείται με τρυφερότητα ο συνονόματος γιος του) σε ένα απαραίτητο οπτικό συμπλήρωμα για την καριέρα του σκηνοθέτη.

H ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από την εταιρεία Carousel Films.

ΚΑΝΙΝΓΧΑΜ / CUNNINGHAM

(2019, ΗΠΑ, 93′) 3D

Σκηνοθεσία: Άλα Κόβγκαν

Ένα πολυσχιδές και πρωτότυπο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τον τρόπο σκέψης του κορυφαίου Νεοϋρκέζου χορογράφου. Σκέψη που ξεδιαλύνεται μέσα από σημειώματα σε φίλους, συνεργάτες και εραστές όπως ο Τζον Κέιτζ κι ο Άντι Γουόρχολ, και ζωντανεύει εντυπωσιακά σε 14 τρισδιάστατες χορογραφίες, κάθε μία από τις οποίες αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στη σύγχρονη κουλτούρα, ένα κομψοτέχνημα που επιτίθεται στις αισθήσεις, αναπαράγοντας με ακρίβεια τη ζωώδη ενέργεια της μεθόδου του Μερς Κάνινγχαμ.

H ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από την Filmtrade.

 

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ BANKSY / BANKSY MOST WANTED

(2020, Γαλλία, 90′)

Σκηνοθεσία: Ορέλια Ρουβιέ, Σέιμους Χέιλι

Ιδανικό άτυπο αδελφάκι του οσκαρικού «Exit Through the Giftshop», επιμελές πορτρέτο της πιο αινιγματικής και συνάμα καταξιωμένης φιγούρας της street art, καταλυτικό σχόλιο πάνω στην σύγχρονη έννοια της τέχνης και την εμπορευματοποίησή της, μα πάνω από όλα ένα ντοκιμαντέρ που θα κάνει τα πάντα προκειμένου να απαντήσει το εξής viral ερώτημα: ποιος είναι επιτέλους ο Banksy;

ΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΤΟΥ ΤΡΟΥΜΑΝ ΚΑΠΟΤΕ / THE CAPOTE TAPES

(2019, Ηνωμένο Βασίλειο, 91′) (E)

Σκηνοθεσία: Ιμπς Μπέρνοου

Προσφάτως ανακαλυφθείσες κασέτες με συνεντεύξεις φίλων του Τρούμαν Καπότε, προορισμένες για μία βιογραφία του που δεν έγινε ποτέ, ρίχνουν φως στην πιο αινιγματική περίοδο ενός από τους σπουδαιότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα και μιας larger than life περσόνας που αφέθηκε απόλυτα στην μεγάλη νεοϋορκέζικη ζωή και τις ξέφρενες απολαύσεις της. Στο επίκεντρο φυσικά, το σκανδαλώδες. ανολοκλήρωτο βιβλίο του «Answered Prayers», εκείνο που υποτίθεται ότι θα εξέθετε την αριστοκρατία του Μανχάταν και το οποίο έγινε η αιτία να εξοστρακιστεί ο Καπότε από τα σαλόνια της.