Κορωνοϊός: «Μαθήματα» ΠΟΥ στα παιδιά για τη μάσκα – Ολα τα SOS

Ακρως διαφωτιστικές οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις που εξέδωσε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε έκθεσή του η οποία συντάχθηκε από διεθνή διεπιστημονική ομάδα σε συνεργασία με τη UNICEF ενόψει του ανοίγματος των σχολείων.

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά αύριο σε… ιογενή κλοιό και στη χώρα μας, με βάση τις αποφάσεις της Πολιτείας, όλα τα παιδιά θα πρέπει να φορούν μάσκα στη σχολική καθημερινότητά τους. Καθώς τα ερωτήματα είναι πολλά σχετικά με τη χρήση μάσκας από τα παιδιά και δη τα μικρά παιδιά λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο σχολικό κουδούνι, οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις που εξέδωσε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε έκθεσή του η οποία συντάχθηκε από διεθνή διεπιστημονική ομάδα σε συνεργασία με τη UNICEF, είναι άκρως διαφωτιστικές.

1. Πρέπει τα παιδιά να φορούν μάσκα;

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ σε παιδιά ηλικίας πέντε ετών και κάτω δεν συστήνεται η χρήση μάσκας, παρότι η μάσκα κρίνεται ασφαλής σε ηλικίες δύο ετών και άνω (σημειώνεται πάντως ότι στη χώρα μας αποφασίστηκε η χρήση μάσκας και από τα παιδιά του νηπιαγωγείου – σχετικό θέμα για αυτήν την απόφαση μπορείτε να διαβάσετε στο Βήμα της Κυριακής). Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από διεθνή διεπιστημονική ομάδα η οποία πραγματοποίησε ανασκόπηση των διαθέσιμων δεδομένων για τη μετάδοση του SARS-CoV-2 από τα παιδιά και των περιορισμένων δεδομένων σχετικά με τη χρήση μάσκας στις μικρές ηλικίες. Για τα παιδιά ηλικίας έξι ως 11 ετών, πάντα κατά τους ειδικούς του ΠΟΥ, η απόφαση για χρήση μάσκας πρέπει να βασίζεται σε παράγοντες όπως η πιθανή ευρεία διασπορά του ιού στην περιοχή όπου ζει το κάθε παιδί, η ικανότητα του παιδιού να χρησιμοποιεί τη μάσκα σωστά και με ασφάλεια, η επαρκής επίβλεψη του παιδιού από ενηλίκους για τη σωστή χρήση μάσκας, η επαφή του παιδιού με άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, όπως οι ηλικιωμένοι ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Για τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω ο Οργανισμός συστήνει να φορούν μάσκα όπως και οι ενήλικοι, κυρίως όταν βρίσκονται σε χώρους όπου δεν είναι δυνατόν να τηρήσουν απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου καθώς και όταν ζουν σε περιοχές με ευρεία εξάπλωση του ιού.

2. Τι είδους μάσκα πρέπει να φορούν τα παιδιά;

Τα παιδιά που βρίσκονται σε γενικά καλή υγεία μπορούν να φορούν υφασμάτινη μάσκα. Αυτού του είδους η μάσκα αποτρέπει τον ιό από το να μεταδοθεί σε άλλα άτομα σε περίπτωση που το παιδί είναι μολυσμένο με τον SARS-CoV-2 και δεν το γνωρίζει. Η υφασμάτινη μάσκα πρέπει να έχει το σωστό μέγεθος και να καλύπτει επαρκώς τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι του παιδιού. Τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα όπως η κυστική ίνωση, ο καρκίνος ή τα παιδιά που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή πρέπει να φορούν ιατρική μάσκα. Οι ιατρικές μάσκες ελέγχουν τη διασπορά του ιού και παρέχουν προστασία σε αυτόν που τις φορά, για αυτό και συστήνονται σε όλα τα άτομα που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης με COVID-19.

3. Πώς πρέπει να φορούν τη μάσκα τα παιδιά;

Πρέπει να ακολουθούνται οι ίδιοι κανόνες που αφορούν και τους ενηλίκους σχετικά με τη χρήση μάσκας. Αυτοί περιλαμβάνουν καθαρισμό των χεριών επί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ή επί τουλάχιστον 40 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό πριν από την τοποθέτηση της μάσκας. Τα παιδιά πρέπει να εκπαιδευθούν στο πώς θα φορούν σωστά τη μάσκα – για παράδειγμα να μην πιάνουν το μπροστινό μέρος της μάσκας και να μην την τραβούν κάτω από το πηγούνι. Η μάσκα τους πρέπει να αποθηκεύεται σε ειδικό σακουλάκι και δεν πρέπει να τη μοιράζονται με άλλα παιδιά.

4. Πρέπει τα παιδιά να φορούν μάσκα στο σπίτι;

Οποιοδήποτε παιδί εμφανίζει συμπτώματα που παραπέμπουν στην COVID-19 πρέπει να φορά ιατρική μάσκα (με την προϋπόθεση ότι δεν συντρέχουν λόγοι για τους οποίους δεν την ανέχεται). Το παιδί πρέπει να απομονώνεται και να αναζητείται ιατρική συμβουλή από την πρώτη στιγμή εμφάνισης συμπτωμάτων, ακόμη και αν αυτά είναι ήπια. Τα μέλη της οικογενείας και οι φροντιστές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου από το άρρωστο παιδί πρέπει επίσης να φορούν μάσκα. Αν ένα άλλο μέρος της οικογενείας εμφανίζει συμπτώματα COVID-19 ή έχει διαγνωσθεί με τον νέο κορωνοϊό πρέπει να απομονώνεται και να φορά απαραιτήτως μάσκα, τόσο το ίδιο όσο και το παιδί αν βρεθούν σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου μεταξύ τους.

5. Πρέπει τα παιδιά να φορούν μάσκα όταν κάνουν αθλητισμό ή άλλες σωματικές δραστηριότητες;

Τα παιδιά δεν πρέπει να φορούν μάσκα όταν αθλούνται ή παίζουν στην παιδική χαρά, ώστε να μην εμποδίζεται η αναπνοή τους. Οταν οργανώνονται τέτοιου είδους δραστηριότητες για παιδιά είναι σημαντικό να τηρούνται όλα τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας: τήρηση απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου, περιορισμός του αριθμού των παιδιών που παίζουν μαζί, συχνό πλύσιμο των χεριών.

6. Ενδείκνυνται για τα παιδιά άλλα εναλλακτικά μέσα προστασίας όπως οι ασπίδες προσώπου;

Ορισμένα παιδιά μπορεί να μην είναι σε θέση να φορέσουν μάσκα εξαιτίας προβλημάτων στην ομιλία ή σε ειδικές συνθήκες όπως οι συνεδρίες λογοθεραπείας. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι ασπίδες προσώπου θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μια εναλλακτική λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι δεν παρέχουν αντίστοιχη προστασία με τις μάσκες στο να μη μεταδοθεί ο ιός στους άλλους. Αν ληφθεί απόφαση για χρήση ασπίδας προστασίας του προσώπου, αυτή θα πρέπει να καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο, να περιβάλλει τις άκρες του και να εκτείνεται ως κάτω από το πηγούνι. Απαιτείται επίσης προσοχή όταν ένα παιδί φορά ασπίδα ώστε να μην τη σπάσει και προκληθούν τυχόν τραυματισμοί στα μάτια ή το πρόσωπο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science