Προς τα τουρκικά παράλια πλέει το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, μία κίνηση η οποία αν επιβεβαιωθεί φανερώνει πως η Άγκυρα αρχίζει να πιέζεται διπλωματικά καθώς οι κυρώσεις από την ΕΕ βρίσκονται προ των πυλών.

Ουδείς αυτή τη στιγμή είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα αν η αλλαγή ρότας του Oruc Reis αποτελεί ένα ακόμη παιχνίδι εντυπώσεων στη διπλωματική σκακιέρα ή συνιστά αποκλιμάκωση από πλευράς Ερντογάν.

Η Σύνοδος Κορυφής η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 24-25 Σεπτεμβρίου και η απειλή κυρώσεων προς την Άγκυρα εάν μέχρι τότε δεν έχει προχωρήσει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται πως έχει «πιέσει» διπλωματικά τον Ερντογάν, ο οποίος το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται απομονωμένος.

Η τουρκική NAVTEX για το Oruc Reis, η οποία είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε στη χρονική περίοδο 2  – 12 Σεπτεμβρίου δεν ανανεώθηκε.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται στο Καστελλόριζο, όπου σήμερα θα βρεθεί  η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε μία κίνηση με πολλαπλά μηνύματα προς την Τουρκία.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μεταβαίνει  για τους εορτασμούς της 77ης επετείου της απελευθέρωσης του νησιού με τον φόβο τουρκικών προκλήσεων να είναι υπαρκτός.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σκοπεύουν να φτιάξουν ένα πλέγμα προστασίας με ιπτάμενα ραντάρ και μαχητικά, ώστε αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν με μαχητικά να ενοχλήσουν το αεροσκάφος που θα μεταφέρει την Πρόεδρο, να μην τα καταφέρουν.

Στο νησί βρίσκονται δυο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, μια τορπιλάκατος και μια κανονιοφόρος, ενώ συνεχείς είναι και οι περιπολίες που πραγματοποιούν γύρω του, άνδρες των ΟΥΚ που επιβαίνουν σε ταχύπλοα σκάφη.

Διπλωματικός πυρετός ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Τις τελευταίες ημέρες, οι προσπάθειες για να υπάρξει κάποιο βήμα αποκλιμάκωσης και να ανοίξει παράθυρο για επανέναρξη διπλωματικών επαφών Ελλάδας -Τουρκίας ήταν αγωνιώδεις από τον διεθνή παράγοντα, καθώς μετά τις απανωτές παράνομες  NAVTEX η Τουρκία προσέγγιζε προς βορρά την «κόκκινη  ζώνη» γύρω από το Καστελλόριζο.

Στην ερώτηση ποια θα είναι η απάντηση της Ελλάδας στην περίπτωση που το Οruc Reis περάσει στα 6 ναυτικά μίλια, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται να εισέλθει κανείς στα χωρικά μας ύδατα. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι απολύτως έτοιμες να διαχειριστούν οποιαδήποτε τέτοια κρίση και η ελληνική πολιτική ηγεσία δεν πρόκειται να κάνει καμία παραχώρηση στην κυριαρχία της».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει κάποια πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας. «Αύριο είναι μία μεγάλη ημέρα για το Καστελλόριζο, είναι μία γιορτή. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η πρώτη πολίτης της χώρας, θα είναι εκεί. Είναι αδιανόητο να υπάρξει οποιαδήποτε πρόκληση προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας».