Με διαδηλώσεις χιλιάδων προσφύγων  στο τμήμα της εθνικής οδού Μυτιλήνης – Θερμής, όπου έχουν εγκλωβιστεί, ξεκίνησε η σημερινή τέταρτη μέρα μετά τη φωτιά που κατέκαψε τον καταυλισμό του ΚΥΤ της Μόριας.

Οι πρόσφυγες, που για τέταρτη μέρα βιώνουν τραγικές καταστάσεις, όντας άστεγοι και χωρίς φαγητό ακόμη και νερό- αντιδρούν στη μεταφορά τους σε πρόχειρο καταυλισμό, ζητώντας να αποχωρήσουν από τη Λέσβο.

Αντ’ αυτού δέχτηκαν επίθεση από τα ΜΑΤ.

Ειδικότερα, λίγο πριν από τις 12:00 σημειώθηκε ένταση μεταξύ των προσφύγων και των δυνάμεων της Αστυνομίας.

Όπως ανέφερε ο απεσταλμένος του MEGA στο νησί Μαρίνος Αλειφέρης οι αστυνομικοί έκαναν περιορισμένη χρήση δακρυγόνων στο Καρά Τεπέ σε σημείο που βρίσκονταν ακόμα και μικρά παιδιά.  Η ένταση ξεκίνησε όταν ομάδα προσφύγων προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και πέταξαν στις δυνάμεις της αστυνομίας πέτρες.

Νέα φωτιά

Ανησυχία προκαλεί στο μεταξύ, το φαινόμενο των εμπρησμών όπως η σημερινή φωτιά, περίπου στις 10.30 το πρωί, σε καλαμιώνα δίπλα σχεδόν στο μπλόκο της Αστυνομίας που δεν επιτρέπει στους διαδηλωτές να κινηθούν προς την πόλη.

Η φωτιά σβήστηκε με ρίψεις νερού από δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα, αφού η πρόσβαση δασοπυροσβετικών οχημάτων δεν ήταν δυνατή, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Άστεγοι επί τέσσερις μέρες

Επί τέσσερις ημέρες, οι πρόσφυγες είναι άστεγοι, κοιμούνται στους δρόμους και βρίσκουν καταφύγιο ακόμη και στα νεκροταφεία.

Οι εικόνες που μεταδίδει το MEGA προκαλούν θλίψη, με χιλιάδες ανθρώπους, κάθε ηλικίας να είναι στοιβαγμένοι στο δρόμο, κυριολεκτικά.

Την ίδια ώρα, και η τοπική κοινωνία είναι στα όριά της, έχοντας δεχθεί δυσανάλογο βάρος στο προσφυγικό τα τελευταία χρόνια.

Ανησυχία για τη διασπορά του κοροναϊού

Οι τραγικές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, εντείνουν τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο διασποράς του κοροναϊού. Χθες μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, ένα βρέφος μόλις 20 ημερών -Αφγανικής καταγωγής- με εμπύρετο νόσημα και αναπνευστικά προβλήματα. Εκεί διαγνώσθηκε θετικό στον κοροναϊό, ενώ θετική στον ιό βρέθηκε και η μητέρα του.

Το βρέφος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα και είναι πιθανό να χρειασθεί διασωλήνωση σε παιδική ΜΕΘ που -όμως-  δεν διαθέτει το νοσοκομείο Μυτιλήνης. Γι αυτό και προγραμματίζεται να μεταφερθεί με πτήση του ΕΚΑΒ στην Αθήνα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα stonisi.gr.

Σημειώνεται ότι η γυναίκα και το νεογέννητο δεν περιλαμβάνονται στους 35 διαπιστωμένους ασθενείς πρόσφυγες ούτε σε αυτούς που έχουν χαρακτηρισθεί επαφές τους.

Η νέα δομή και οι αντιδράσεις

Το πρωί, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης δήλωσε ότι από σήμερα θα μπορούν να στεγαστούν πρόσφυγες και μετανάστες στη νέα δομή που κατασκευάζεται στο Καρά Τεπέ.

Στην έκταση του ελληνικού Δημοσίου των περίπου 120 στρεμμάτων έχουν τοποθετηθεί τουλάχιστον 200 σκηνές χωρητικότητας 8 ατόμων η καθεμιά. Υπολογίζεται πως έχουν φθάσει στο νησί περίπου 600 σκηνές ενώ αναμένονται σύντομα και άλλες.

Οι εργασίες για την τοποθέτηση των σκηνών στον χώρο του πεδίου βολής του Καρά Τεπέ, συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό. Σε αυτές, από αργά χθες το απόγευμα, συμμετέχουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών με επιστολή της στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας ζητά να μην εμπλακούν οι Ένοπλες Δυνάμεις στο στήσιμο του καταυλισμού. Διαμαρτυρίες υπάρχουν, επίσης, και από τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΚΥΤ, επειδή συμμετέχουν στη μεταφορά σκηνών με ελικόπτερα και στο στήσιμο σκηνών.