Διπλασιασμός των διασωληνωμένων, αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική κατά 75% , μείωση των φορέων στην Θεσσαλονίκη κατά 70%, διπλασιασμός των νοσούντων ηλικίας άνω των 40 καταγράφεται το τελευταίο τριήμερο σε σχέση με τα δεδομένα της πανδημίας μια χρονική περίοδο του Αυγούστου που είχε σημειωθεί ίδιος συνολικός αριθμός κρουσμάτων. Τα συγκριτικά στοιχεία που παρουσιάζει «Το Βήμα» αποτυπώνουν με τον πιο εύγλωττο και σαφή τρόπο την μεγάλη αλλαγή στα δεδομένα της πανδημίας πέρα από την αριθμητική καταγραφή των κρουσμάτων . Κάτι που ορίζει πιθανόν τη αρχή του επικίνδυνου «δεύτερου κύματος» στην διασπορά του ιού.

Το τελευταίο τριήμερο λοιπόν (9 έως 11 Σεπτεμβρίου) σημειώθηκαν συνολικά 907 κρούσματα από τα οποία 389, δηλαδή ποσοστό 43% επί του συνόλου, εντοπίζονται στην Αττική. Ο μέσος αριθμός κρουσμάτων στην Αττική ήταν τις τελευταίες ημέρες τα 129. Στην Θεσσαλονίκη καταγράφεται πλέον το 5% ( μόλις 54 δηλαδή-18 κάθε ημέρα) των συνολικών φορέων του κορωνοϊού σε όλη την επικράτεια.

Ακόμη το 58% των κρουσμάτων Covid-19 ήταν ηλικίας άνω των 40 ετών. Επίσης το ίδιο χρονικό διάστημα υπήρξαν επτά επιπλέον θάνατοι (δηλαδή περίπου 2,4 κάθε ημέρα) κι έξι ακόμη διασωληνωμένοι. Δηλαδή ο ρυθμός εισαγωγών ασθενών στις ΜΕΘ είναι πλέον δύο κάθε ημέρα .

Το τετραήμερο 11 έως 14 Αυγούστου, στην «καρδιά» του καλοκαιριού, είχε σημειωθεί παραπλήσιος συνολικός αριθμός κρουσμάτων (918). Εκείνη την περίοδο τα συνολικά κρούσματα στην Αττική ήταν 310 (ποσοστό 34%) με μέσο αριθμό νέων φορέων τους 75. Δηλαδή η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με την περίοδο των αρχών Αυγούστου είναι της τάξης του 85% (139 με 75) . Επίσης το ίδιο ενδεικτικό καλοκαιρινό τετραήμερο στην Θεσαλονίκη είχαν εντοπισθεί 231 κρούσματα που ήταν το 35% του συνόλου με έναν καθημερινό μέσο όρο στα 58 κρούσματα . Κάτι που σημαίνει ότι η μείωση των κρουσμάτων στην συμπρωτεύουσα είναι της τάξης του 69%. Ακόμη αυτές τις ημέρες του καλοκαιριού το 38% των νοσούντων ήταν ηλικίας άνω των 40 ετών και τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονταν –όπως είχε πολυσυζητηθεί τότε- στους νέους ανθρώπους. Κι αυτό ακριβώς σημαίνει ότι η ποσοστιαία αύξηση των φορέων του Covid-19 άνω των 40 ετών έφτασε τις τελευταίες ημέρες στο 52% (από 38% σε 58%) .

Δηλαδή πιο απλά υπρερδιαπλασιάσθηκαν τα ποσοστά νοσούντων των μεγαλύτερων ηλικιών. Κάτι που αποτυπώνει πλήρως τους εκφρασμένους φόβους επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων για «μόλυνση των ηλικιωμένων από τους νέους που επιστρέφουν από τις διακοπές».

Επιπλέον εκείνο το τετραήμερο του Αυγούστου υπήρχαν εννιά θάνατοι (2,25 κάθε μέρα ) κι οι επιπλέον διασωληνωμένοι ήταν τέσσερις (δηλαδή ένας κάθε ημέρα). Κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο ρυθμός εισαγωγής στις ΜΕΘ διπλασιάσθηκε τις τελευταίες ημέρες (ένας το καλοκαίρι, δύο το τελευταίο τριήμερο).