Ο εορτασμός της 77ης επετείου της απελευθέρωσης του Καστελόριζου αποκτά εφέτος ιδιαίτερη σημασία. Αφενός επειδή θα επισκεφθεί στις 13 Σεπτεμβρίου το ακριτικό νησί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και αφετέρου διότι στο Καστελόριζο θα βρίσκονται εκείνη την ημέρα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Πρόκειται για πολεμικά πλοία που παρακολουθούν τις κινήσεις του Oruc Reis και του τουρκικού στόλου, ενόψει μάλιστα της αναμενόμενης νέας (παράνομης) Navtex που θα εκδώσει η Τουρκία για έρευνες στην περιοχή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να αναβαθμίσει τη Navtex και να τη φέρει βορειότερα, πιο κοντά δηλαδή στο Καστελόριζο. Η Πρόεδρος κάνει μια κίνηση υψηλού συμβολισμού. Το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει μόνον κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των πεσόντων καθώς και δοξολογία στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης, αλλά και επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στο λιμάνι του Καστελόριζου, κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Κυράς της Ρω (στη Ρω) και την επομένη, στις 14 Σεπτεμβρίου, που ανοίγουν τα σχολεία επίσκεψη στο σχολείο του νησιού, αφού προηγουμένως θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία για τη γιορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού.

***

Πίσω από τις κάμερες στην Κορσική

«Δεν προβλέπονται δώρα μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών», φρόντισαν να προειδοποιήσουν οι Γάλλοι διοργανωτές της MED7 και τις έξι ευρωπαϊκές μεσογειακές αντιπροσωπείες που έφθασαν την Παρασκευή στην Κορσική. Τα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν στο περιθώριο έχουν, νομίζω τη σημασία τους. Για παράδειγμα το «πηγαδάκι» ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ισπανό Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ. Ή του Γάλλου Προέδρου με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη ή του Νίκου Αναστασιάδη με τον Πέδρο Σάντσεθ. Να θυμίσω εδώ ότι τον Ιούνιο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τηλεφώνησε στον Ισπανό πρωθυπουργό και ζήτησε την στήριξη της Ισπανίας για την αποφασιστική αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας.

***
Να ξέρετε όμως ότι οι ειδήσεις από τη MED7 βγαίνουν με το σταγονόμετρο, πέραν του κοινού μηνύματος για τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου έναντι της επιθετικότητας της Τουρκίας και τη στήριξη στο θέμα της Μόριας. Τα μέλη των αντιπροσωπειών των δύο χωρών εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος συνοδευόταν στην Κορσική από την Προεδρική Φρουρά (La Garde Republicaine), αυτούς με τις εντυπωσιακές στολές τα ασημένια (καλογυαλισμένα) κράνη και με τα σπαθιά. Να σημειώσω τέλος ότι μόλις τελείωσε και το δείπνο, ο Πρωθυπουργός επέστρεψε στην Ελλάδα. Η ώρα ήταν 4 τα ξημερώματα.

***

Το πρώτο κουδούνι, οι μάσκες και τα κρούσματα

Στο κόκκινο βρίσκονται όλα τα σχολεία ενόψει της σχολικής χρονιάς που αρχίζει τη Δευτέρα. Τα κρούσματα που παρουσιάστηκαν σε εκπαιδευτικούς δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων προβληματίζουν τους γονείς, τους δασκάλους, αλλά και τους ειδικούς για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία. Αν ρωτάτε για τις μάσκες έχω να σας πω ότι κανονικά όταν κτυπήσει το πρώτο κουδούνι θα πρέπει να δοθούν σε μαθητές και δασκάλους περισσότερες από 4,8 εκατ. μάσκες. Καθότι τρεις μάσκες και μάλιστα πάνινες, είχαν προγραμματισθεί για κάθε μαθητή. Έως την Παρασκευή το μεσημέρι όμως ετοιμάστηκαν μόνον ένα εκατ. μάσκες με την προϋπόθεση να παραδοθούν έως τη Δευτέρα, αφού δουλέψουν Σαββατοκύριακο, άλλες 600.000 ώστε το σύνολο να είναι 1,6 εκατ. μάσκες. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι θα δοθεί μόνον μία μάσκα (και όχι τρεις) για κάθε μαθητή. Αν τελικά γίνουν κανονικά οι παραδόσεις. Γιατί το λέω αυτό; Επειδή, όπως μου εξήγησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήμαρχος Τρικάλων Δημ. Παπαστεργίου υπάρχει υπαρκτό πρόβλημα στην παραγωγή που δεν επαρκεί σε τόσο μεγάλη ζήτηση, υπάρχουν παράλληλα ακυρώσεις παραγγελιών και εντοπίστηκαν κατασκευαστές που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις και στο μεταξύ είχαν κατασκευάσει μάσκες, οι οποίες βεβαίως ακυρώθηκαν. Και ωσάν να μη έφθαναν όλα αυτά δύο νταλίκες που μεταφέρουν σχολικές μάσκες στην Ελλάδα είχαν μπλοκάρει στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Οι υπόλοιπες άλλες δύο μάσκες στους μαθητές θα δοθούν, εάν όλα πάνε καλά, συντόμως.

***
Και όλα αυτά την ώρα που ανακοινώθηκαν άλλα 287 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 43 συνδέονται με γνωστές συρροές. Στις ΜΕΘ βρίσκονται 52 συνάνθρωποί μας. Σημειώνεται ότι 169 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

***

Ηρθαν τα τεστ ταχείας εξέτασης

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η ελληνική κυβέρνηση «έκλεισε» την αγορά 200.000 τεμαχίων ταχείας εξέτασης αντιγόνων κορωνοϊού (Covid-19 Ag Rapid Test). «Τα ταχέα αντιγόνα, που η Πατρίδα μας είναι μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που τα προμηθεύεται, θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τόσο στην καθημερινή κλινική πράξη την περίοδο του χειμώνα, όσο και για τη διερεύνηση επιδημιών» αναφέρει το υπουργείο Υγείας. Η πρώτη εφαρμογή τους θα είναι για τη συνθήκη κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λέσβο. Οπως με πληροφορούν από το υπουργείο Υγείας, η αγορά των τεστ καλύφθηκε από δωρεά του Θανάση Μαρτίνου, ύψους 1.000.000 ευρώ και οργανώθηκε αερογέφυρα με ειδική ναυλωμένη πτήση της Aegean, η οποία την Παρασκευή θα προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης και ακολούθως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα.

***

Στήνουν νέο ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ

Ενώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωνε ότι η τραγωδία της Μόρια κατάδειξε ότι η κατάσταση είχε αφεθεί για πάρα πολύ καιρό από όλους και ότι η Ελλάδα σήκωσε μεγάλο βάρος, η κατάσταση στη Λέσβο παραμένει έκρυθμη, καθώς ξεσηκώθηκαν περίπου 2.000 μετανάστες και διαμαρτύρονται ζητώντας να φύγουν από το νησί. Η νέα ένταση (γιατί από τότε που κάηκε η Μόρια οι εντάσεις δεν σταμάτησαν) ξεκίνησε από τον δρόμο, όπου επί τρεις ημέρες πάνω από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν στήσει αυτοσχέδιο υπαίθριο καταυλισμό, μετά την πυρκαγιά της Τρίτης που έκαψε το ΚΥΤ της Μόριας. Από νωρίς το πρωί, με ελικόπτερα μεταφέρονται σε έκταση του ελληνικού Δημοσίου στην περιοχή του Καρά Τεπέ σκηνές και άλλο υλικό που έφθασε στο αεροδρόμιο της πόλης την Τετάρτη το μεσημέρι, για τη δημιουργία νέου κέντρου.

***
Ο Σημίτης στη Μεσσήνη

Ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και η σύζυγός του Δάφνη πραγματοποίησαν εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δημαρχείο τη Μεσσήνης και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον δήμαρχο Γ. Αθανασόπουλο. Ο πρώην Πρωθυπουργός είπε ότι γνωρίζει τον Δήμο λόγω καταγωγής της συζύγου του και έχει όλες τις προοπτικές για ανάπτυξη του τουριστικού τομέα με τη δημιουργία έργων υποδομής και ιδιωτικών επενδύσεων.

***
Οταν τα ελληνικά F-16 συνάντησαν τα βουλγαρικά MIG-29

Δύο F-16 (Block-30) απογειώθηκαν από την 330 Μοίρα της 111ης Πτέρυγας Μάχης για να συναντήσουν στο FIR Αθηνών, αλλά και στο FIR Σόφιας δύο μαχητικά MIG-29 της Βουλγαρικής Αεροπορίας στο πλαίσιο του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Βουλγαρικής Αεροπορίας και της Πολεμικής Αεροπορίας. Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέσθηκαν αποστολές αντιμετώπισης στόχων (renegade). Οι Βούλγαροι μετείχαν και με ένα μεταφορικό αεροσκάφος C-27j.

***

Οι Ηρακλήδες στον ουρανό της Αττικής

Και ξαφνικά στον ουρανό της Αθήνας πετούσαν επί μία ώρα ελληνικά και αμερικανικά C-130 (Ηρακλής) στο πλαίσιο της άσκησης «Stolen Cerberus VII». Στην άσκηση πήραν μέρος προσωπικό και μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ειδικών Δυνάμεων, ενώ από πλευράς ΗΠΑ συμμετείχε κλιμάκιο της 86th Airlift Wing, με έδρα την αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία, της 435th Air Ground Operations Wing, με έδρα επίσης το Ramstein, και της 57th Rescue Squadron, με έδρα την αεροπορική βάση Aviano στην Ιταλία.

***

Σκοπιανοί αλεξιπτωτιστές

Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα εκπαιδεύει και Σκοπιανούς αλεξιπτωτιστές; Τριάντα στελέχη αλεξιπτωτιστών της Βόρειας Μακεδονίας αποφοίτησαν (και έλαβαν την «πουλάδα» του αλεξιπτωτιστή) από το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστή στον Ασπρόπυργο. Η εκπαίδευση τους πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Με την υλοποίηση του προγράμματος αυτού αναβαθμίζεται έτι περαιτέρω η στρατιωτική συνεργασία, ενώ όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, δημιουργείται κοινή αντίληψη επί επιχειρησιακών θεμάτων μεταξύ της χώρας μας και της Βόρειας Μακεδονίας.