Αυτή η έκρηξη των κρουσμάτων Covid-19, με αρνητικό ρεκόρ, με τον αριθμό να ξεπερνάει για πρώτη φορά τα 300, προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς. Έτσι προβλέπεται να έχει ενδιαφέρον για το τι θα αποφασιστεί στην τηλεδιάσκεψη των Λοιμωξιολόγων της Παρασκευής υπό τον Πρωθυπουργό.  Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 372 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα μας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα. Ωστόσο παρά το ρεκόρ των κρουσμάτων, οι περισσότεροι Λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τη λήψη νέων μέτρων επειδή δεν είναι διάσπαρτα σ΄ όλη τη χώρα και αναφέρονται συγκεκριμένα στην αύξηση των κρουσμάτων σε εργοστάσια, όπως στο εργοστάσιο στη Γιαννιτσά, όπου σημειώθηκαν 114 κρούσματα και 29 άλλα που συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία ανακύκλωσης στην Αττική.  Συνολικά σε εργοστάσια έχουν καταγραφεί, λένε οι Λοιμωξιολόγοι, 140 νέα κρούσματα. 

 

*** 

Η συνάντηση Μητσοτάκη- Μακρόν 

 

Το γεγονός ότι η συνάντηση Μητσοτάκη- Μακρόν ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει μία ώρα και τελικά διήρκησε 20 λεπτά περισσότερο, προϊδεάζει, όπως μου έλεγαν διπλωματικές πηγές, για τις συμφωνίες που κατέληξαν οι δύο άνδρες. Συμφωνία, για παράδειγμα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. Ο Πρόεδρος Μακρόν, συμφώνησε με αυτό που συνεχώς λέει ο Πρωθυπουργός: «Σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις». Όσον αφορά την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία και τα εξοπλιστικά προγράμματα αναμένονται λίαν συντόμως επίσημες ανακοινώσεις. Ο Πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη του και για το προσφυγικό. 

 

*** 

 

Βρήκε Έλληνες στην Κορσική 

 

Στο Cargese σήμερα κατοικούν μονίμως περί τους 2000 απογόνους Μανιατών. Είναι οι Έλληνες της Κορσικής  που μετανάστευσαν για να ξεφύγουν από τους Τούρκους. Είναι χωριό και κοινότητα του γαλλικού διαμερίσματος της Νότιας Κορσικής, στη δυτική ακτή του νησιού της Κορσικής, 27 χιλιόμετρα βόρεια του Αζαξιό. Ήταν ο πρώτος σταθμός που έκανε ο Πρωθυπουργός στην Κορσική όταν πήγαινε να συναντήσει τον Εμανουέλ Μακρόν.  Συναντήθηκε με τον δήμαρχο της κοινότητας François Garidacci και τις ελληνικής καταγωγής κυρίες, Marie-Louise Zanettacci και Emmanuelle Frimigacci-Peroni. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πήγες, ο κ. Garidacci, δήμαρχος της κοινότητας Cargèse από το 2001, πρωτοστάτησε στη διαδικασία αδελφοποίησης του Cargèse με το Οίτυλο κατά τη δεκαετία του 1990. Η κυρία Zanettacci είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση της Ελληνόρρυθμης Καθολικής Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα καθώς και για την περιήγηση επισκεπτών στους χώρους αυτής. Η κυρία FrimigacciPeroni είναι αντιδήμαρχος της κοινότητας του Cargèse από το 2014. Να σημειώσω εδώ ότι ο δήμαρχος  έδωσε στον Πρωθυπουργό  το μετάλλιο της πόλης, ένα χρυσό σαν μεγάλο νόμισμα. 

 

*** 

  

«Όχι» στα αρματαγωγά στη Μόρια 

 

Ένα ηχηρότατο «όχι» εισέπραξε, μαθαίνω, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το αίτημα  για αποστολή δύο αρματαγωγών του Πολεμικού Ναυτικού στη Μόρια για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων. Σε καιρούς κρίσεων τα αρματαγωγά δεν διατίθενται για φιλοξενία προσφύγων, διαμηνύουν με τη σειρά τους πηγές στο υπουργείο Άμυνας. Έτσι αποφασίστηκε να μην αποσταλούν τα αρματαγωγά στη Μόρια. Όπως μαθαίνω από το Πεντάγωνο και στο παρελθόν είχε αποσταλεί ένα αρματαγωγό για φιλοξενία και μεταφορά προσφύγων, αλλά τότε δεν υπήρχε η κρίση του Oruc Reis

 

*** 

Άκαιρη η συζήτηση για τη θητεία 

 

Και με τη θητεία τι θα γίνει; Είναι ένα ερώτημα που συνεχώς βγαίνει στην επικαιρότητα σε περιόδους κρίσεων. Σας πληροφορώ ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καμία πρόταση ή συζήτηση για αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Προτεραιότητα δίνονται στις προσλήψεις επαγγελματιών στρατιωτικών (ΕΠΟΠ), προσλήψεις που αναμένεται ότι θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός το Σάββατο στην ΔΕΘ.  Προσοχή όμως, όταν λένε οι στρατιωτικές πηγές πως δεν γίνονται τώρα συζητήσεις για αύξηση της θητείας, δεν σημαίνει πως δεν θα γίνουν και στο μέλλον, ανάλογα με τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και τις εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων. 

 

*** 

Διακομματική συμφωνία για το brain drain 

 

Να που υπάρχει διακομματική ομοφωνία στη Βουλή. Χθες, λοιπόν, ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης, εξελέγη πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας και μάλιστα με 19 ψήφους υπέρ και μόλις μία άκυρη. Η κυβέρνηση, μαθαίνω, θέλει να αναβαθμίσει τον εν λόγω τομέα, με την αρωγή του αρμόδιου υφυπουργού, Χρίστου Δήμα. Πρώτο μέλημα είναι να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να ανοίξουν δουλειές στα πανεπιστήμια κι ερευνητικά κέντρα της χώρας ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι νεομετανάστες του brain drain

 

***

Στην πίστα της 115 Πτέρυγας Μάχης

 Η φωτογραφία είναι εντυπωσιακή. Στην πίστα του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σούδας, στην 115 Πτέρυγα Μάχης ανάμεσα σε δύο F-16 εμφανίζονται και οι 80 πιλότοι και μηχανικοί εδάφους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μαζί με τους Έλληνες χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας, που πήραν μέρος σε κοινές ασκήσεις στην περιοχή της Κρήτης. Μαζί τους και ο αρχηγός της Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς ο οποίος επισκέφθηκε την 115 Π.Μ και είχε συνομιλίες με τον Ταξίαρχο (ι) Saeed Alyammahi των Εμιράτων στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών. 

 

***

Στρατιωτική  συμφωνία με το Ισραήλ

Την ίδια ώρα στο ΓΕΕΘΑ  η Ελλάδα και το Ισραήλ υπέγραφαν το πρόγραμμα Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας για το έτος 2021. Η οποία δεν είναι μία συνηθισμένη συμφωνία, καθότι με την εφαρμογή της αναβαθμίζεται περαιτέρω η στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, με τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και επιχειρησιακών δραστηριοτήτων δοθεισών και των προσφάτων εξελίξεων στη ΝΑ Μεσόγειο. 

 

****

Η διάλυση της Χρυσής Αυγής

Ενώ το διαδικτυακό σύνθημα «Δεν είναι αθώοι, οι Ναζί στη φυλακή», έχει πλημμυρίσει το facebook το τελευταίο διάστημα, το κίνημα για την καταδίκη των εθνικιστών της Χρυσής Αυγής έχει αναπτύξει τεράστια δυναμική ενόψει και της δικαστικής  αποφάσεως τον Οκτώβριο. Και συνεχώς γιγαντώνεται. Η Χρυσή Αυγή, δεν υφίσταται πλέον τουλάχιστον έτσι όπως τη γνωρίσαμε. Βρίσκεται υπό πλήρη διάλυση. Ο Ηλίας Κασιδιάρης κατάφερε να υφαρπάξει τα περισσότερα στελέχη του Νίκου Μιχαλολιάκου (αυτά δηλαδή που τα είχαν απομείνει μετά την αποτυχία του να εισέλθει στη Βουλή) και να δηλώνει αυτός ότι είναι ο αυθεντικός εκφραστής του εθνικιστικού αυτού μορφώματος. Μόνον που ο Μιχαλολιάκος, ο επονομαζόμενος και «αρχηγός» έχει, όπως λέει τα κλειδιά της Χρυσής Αυγής. 

***

Κασιδιάρης και Μιχαλολιάκος βρίσκονται, λένε οι πληροφορίες, τώρα σε αντίπαλα στρατόπεδα. Οχι μόνον δεν ανταλλάσσουν  «καλημέρα», αλλά κατηγορεί ο ένας τον άλλον για ανικανότητα και επιρρίπτουν ευθύνες πάλι ο ένας στον άλλον για τη διάλυση του κόμματος. Γραφεία δεν διαθέτουν και το μόνον που κάνουν είναι να πλειοδοτούν σε… υποσχέσεις, σε εθνικιστικά εξωκοινοβουλευτικά μορφώματα. Τάζουν συγκεκριμένα… έδρες και σε οφίτσια στα μέλη του  Εθνικού Μετώπου (που βρίσκεται ακόμα πιο ακροδεξιά της Χρυσής Αυγής), προκειμένου να κερδίσουν την… εύνοιά τους. Ο Κασιδιάρης, με το κόμμα που ίδρυσε «Έλληνες για την Πατρίδα» μετέχει σε διαμαρτυρίες για το κλείσιμο των νυχτερινών μαγαζιών και παίρνει μέρος στις εκδηλώσεις μαζί με τους αρνητές της μάσκας. Σκοπεύει, μάλιστα  να εμφανιστεί το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη μετέχοντας σε διαμαρτυρία για τις μάσκες. 

 

*** 

Η καμπάνια πάντως «δεν είναι αθώοι» αποτελεί μια πρωτοβουλία ανθρώπων από διαφορετικούς κοινωνικούς, επαγγελματικούς και κινηματικούς χώρους. Έχει σαν στόχο, όπως λένε οι διοργανωτές της καμπάνιας, να ασκήσει τη μέγιστη πίεση ενόψει της απόφασης (για τις 7 Οκτωβρίου)  της πολύκροτης δίκης της Χρυσής Αυγής, ώστε να υπάρξει καταδίκη των κατηγορουμένων. 

 

*** 

Ακονίζουν τα… μαχαίρια 

 

Ιδού τι αλίευσα:  Στη Δι@ύγεια αναρτήθηκε μια απόφαση για την ανάληψη δαπάνης από την Προεδρία της Κυβέρνησης η οποία έχει ειδικό ενδιαφέρον. Με την εν λόγω απόφαση η Προεδρία της Κυβέρνησης  αναθέτει σε εταιρεία την εργασία… «τροχίσματος μαχαιριών».  Όταν διαβάζεις πως η κυβέρνηση προχωρεί σε ακόνισμα μαχαιριών εξάπτεται η φαντασία σου. Ωστόσο, στην εν λόγω περίπτωση το τρόχισμα των μαχαιριών δεν έχει να κάνει ούτε με τους πολιτικούς αντιπάλους, ούτε με τους εξωτερικούς εχθρούς. Έχει να κάνει με τις κοπτικές μηχανές του Εθνικού Τυπογραφείου, καθώς τα εν λόγω μαχαίρια που θα ακονισθούν έναντι 930 ευρώ, αποτελούν μέρος των εν λόγω μηχανών. Αλληγορικά, στην πολιτική τα μαχαίρια πρέπει να είναι πάντα ακονισμένα, κάτι που σίγουρα το γνωρίζουν οι κυβερνώντες.