«Ήρθε η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους» αναφορικά με το μεταναστευτικό τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη συνάντησή της με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα σήκωσε ένα πολύ μεγάλο βάρος, πολύ μεγαλύτερο από ό,τι της αναλογούσε και ιδίως κάποια συγκεκριμένα νησιά» και προσέθεσε ότι η Λέσβος είναι το πιο ακραίο παράδειγμα. Χαιρέτισε την άμεση κίνηση που έγινε για τα ασυνόδευτα παιδιά και σημείωσε ότι «αυτό πρέπει να επιταθεί γιατί το πιο τραγικό κομμάτι αυτής της ιστορίας είναι οι ανήλικοι και οι ευάλωτες ομάδες».

Παρατήρησε, επίσης, πως αν μπορεί κανείς να μιλήσει για ένα θετικό από αυτήν τη φοβερή δοκιμασία και την ανθρωπιστική κρίση -κρίση και για τον τόπο συνολικά- είναι ότι έχει γίνει αντιληπτό ότι η κατάσταση εκεί είχε αφεθεί για πάρα πολύ καιρό από όλους.

Όπως είπε «το είδα και στη συνομιλία που είχα χθες με τον Πρόεδρο Στάινμαϊερ και τις δηλώσεις που έγιναν από τους Γερμανούς που έχουν τώρα την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την Επίτροπο για το ζήτημα της Μετανάστευσης».

Σχοινάς: Στις 30 Σεπτεμβρίου προτάσεις για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης

Από την πλευρά του ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι στις 30 Σεπτεμβρίου να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου κι αυτή τη φορά ελπίζω να τα καταφέρουμε, γιατί, όπως είπα και χθες, η Μόρια θα είναι εδώ να μας θυμίζει όλα όσα πρέπει να αλλάξουμε στην Ευρώπη».

Παράλληλα, ευχαρίστησε την Ελληνική Δημοκρατία για τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβλήθηκαν αυτές τις τελευταίες μέρες για να αντιμετωπιστεί η τραγωδία και σημείωσε ότι χάρη στην ανταπόκριση των Αρχών αποφεύχθηκαν τουλάχιστον τα χειρότερα.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Επιτροπή στηρίζει με μεγάλους, ανθρώπινους και υλικούς, πόρους την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών σίτισης και στέγασης αυτών που έμειναν από τη μια ημέρα στην άλλη χωρίς τίποτε.

Ωστόσο, υποστήριξε, ότι, παρά τις μεσοπρόθεσμες λύσεις που σχεδιάζονται, η οριστική λύση σε αυτά τα φαινόμενα είναι μόνο μια νέα, συνεκτική, ολιστική ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο.

«Και ίσως είναι και το μόνο καλό από αυτήν την τραγωδία ότι ευαισθητοποιείται η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για την ανάγκη μιας λύσης» κατέληξε ο κ. Σχοινάς.