Η Βρετανία έχει ήδη παραβιάσει τη συμφωνία αποχώρησης, θέτοντας προς συζήτηση το νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά, γεγονός που οδηγεί τις Βρυξέλλες στο σχεδιασμό νομικών κινήσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οικονομικές ή εμπορικές κυρώσεις, σύμφωνα με νομική γνωμοδότηση της ΕΕ που έχει διαρρεύσει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έχει παραβιάσει τους όρους της συμφωνίας απλώς και μόνο με το να κινήσει τη διαδικασία ψήφισης νέου νόμου που θα μπορούσε να αμφισβητήσει μέρη της συμφωνίας που υπογράφτηκε πέρσι.

Παραβίαση της συμφωνίας αποχώρησης;

«Και μόνο το γεγονός ότι έθεσε προς συζήτηση νομοσχέδιο, επιδιώκοντας την πολιτική που εκφράζεται μέσα από αυτό, η βρετανική κυβέρνηση έχει παραβιάσει την υποχρέωσή της στο πλαίσιο της συμφωνίας αποχώρησης (άρθρο 5), επειδή το νομοσχέδιο θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας», γράφουν οι δικηγόροι της κομισιόν.

Η κομισιόν έχει ενημερώσει τα 27 κράτη-μέλη της ότι ως εκ τούτου υπάρχει το έδαφος η ένωση να προχωρήσει σε νομικές κινήσεις μέσω του ευρωπαϊκού δικαστηρίου πριν το τέλος της περιόδου μετάβασης, πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε βαριά πρόστιμα ή και εμπορικές κυρώσεις.

Η νομική γνωμοδότηση συνεχίζει λέγοντας ότι αν η νομοθεσία υιοθετούνταν πράγματι, θα αποτελούσε «ξεκάθαρη παραβίαση ουσιαστικών διατάξεων του πρωτοκόλλου», αίροντας κάθε διαδικασία ή τυπικότητα στο εμπόριο αγαθών από τη Βόρεια Ιρλανδία στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και περιορίζοντας την εφαρμογή των κανόνων κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ για την περίπτωση της Βόρειας Ιρλανδίας.

Δυνατότητα προσφυγής ακόμη και χωρίς υιοθέτηση του νόμου

«Από τη στιγμή της υιοθέτησης του νόμου, η κομισιόν είναι σε θέση να κινήσει νομικές διαδικασίες κατά της Βρετανίας για την παραβίαση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει καλή τη πίστη», γράφουν οι δικηγόροι της ΕΕ. «Ακόμη και πριν την υιοθέτηση του νόμου, ενδέχεται να είναι σε θέση να υποστηρίξει το ίδιο».

Επιπλέον, προσθέτουν: «Δεδομένης της διάρκειας του διαστήματος μέχρι τη δίκη, είναι απίθανο η υπόθεση κατά της Βρετανίας να μπορέσει να φτάσει στις δικαστικές αίθουσες πριν το τέλος της χρονιάς».

«Ωστόσο, οι υποθέσες που αφορούν γεγονότα προ του τέλους της μεταβατικής περιόδου μπορούν να εκδικαστούν σε διάστημα τεσσάρων ετών από το τέλος της μετάβασης».

Το έγγραφο αναφέρει ότι το ευρωπαϊκό δικαστήριο μπορεί να «επιβάλει μια εφάπαξ πληρωμή ή πρόστιμο» στη Βρετανία ή οι Βρυξέλλες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον μηχανισμό για τον συμβιβασμό διαφωνιών που προβλέπει η συμφωνία αποχώρησης, «ο οποίος μπορεί εντέλει να καταλήξει στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων από την επιτροπή διαιτησίας».

«Σε περίπτωση μη πληρωμής ή επίμονης μη συμμόρφωσης, το διαμαρτυρόμενο μέρος έχει δικαίωμα να πάψει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία αποχώρησης (με σημαντική εξαίρεση τις διατάξεις που σχετίζονται με τους πολίτες) αλλά και από τη μελλοντική συμφωνία ΕΕ/Βρετανίας», εξηγούν οι δικηγόροι.

Η κυβέρνηση Τζόνσον πρόκειται να καταθέσει προς ψήφιση νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά της Βρετανίας, το οποίο όπως καταγγέλλει η ΕΕ αποτελεί μονομερή τροποποίηση του πρωτοκόλλου Ιρλανδίας/Βόρειας Ιρλανδίας που εγκαθιδρύθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Πηγή: www.theguardian.com