Καμιά ενημέρωση για συμφωνία με την Τουρκία δεν υπήρξε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

Ο πρωθυπουργός έχει ευθύνη να ενημερώσει

Το ΚΚΕ υπενθυμίζει ότι με βάση πολιτικές εκτιμήσεις και δημοσιεύματα, σε σχόλιό του στις 15 Ιουλίου, το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ είχε σχολιάσει για τη συνάντηση εκπροσώπων της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης στη Γερμανία, με τη διαμεσολάβηση και τη συμμετοχή εκπροσώπου της γερμανικής Προεδρίας:

«Επί της ουσίας μέσα από ‘μυστικές’ ή ‘φανερές’ διαπραγματεύσεις, νομιμοποιούνται τα τετελεσμένα της τουρκικής επιθετικότητας και προωθείται το παζάρι που έχουν στήσει η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με τις αστικές τάξεις και τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας. Το παζάρι είναι επικίνδυνο και συμπεριλαμβάνει ελληνικά εδαφικά-κυριαρχικά δικαιώματα».

Ο πρωθυπουργός έχει ευθύνη που δεν ενημέρωσε σχετικά με το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας και πρέπει να το κάνει άμεσα, αναφέρει τέλος, το ΚΚΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο απόσπασμα στο άρθρο του κ. Μητσοτάκη που δημοσιεύεται στον ευρωπαϊκό τύπο και έχει πυροδοτήσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης έχει ως εξής:

«Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε «έγγραφη συμφωνία». Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις».

Διαψεύδουν Τσίπρας και Γεννηματά

Μάλιστα έχουν πυροδοτηθεί αντιδράσεις από το σύνολο της αντιπολίτευσης καθώς τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Φώφη Γεννηματά έχουν δηλώσει ότι δεν γνώριζαν τίποτα και δεν ενημερώθηκαν από τον πρωθυπουργό για «γραπτή συμφωνία» με την Τουρκία με τη διαμεσολάβηση του Βερολίνου καταγγέλλοντας τον κ. Μητσοτάκη για κρυφή διπλωματία.

Σημειώνεται ότι μεταξύ του κυβερνητικού εκπρόσωπου και του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεσπάσει κόντρα με χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων-διαψεύσεων καθώς το μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι ο κ. Τσίπρας ήταν ενήμερος μέσω του διπλωματικού του συμβούλου.

Το καλό παιδί του ΝΑΤΟ

Υπενθυμίζεται τέλος ότι το ΚΚΕ σχολιάζοντας συνολικά το άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ευρωπαϊκό τύπο ανέφερε:

«Το άρθρο του Πρωθυπουργού επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση της ΝΔ διαπραγματεύεται στο εξωτερικό με το “ατού” ότι αποτελεί το πιο “καλό παιδί” του ΝΑΤΟ, κι όλα αυτά τη στιγμή που το ΝΑΤΟ αποδεδειγμένα υποδαυλίζει την επιθετικότητα της άρχουσας τάξης της Τουρκίας και σπρώχνει στο συμβιβασμό της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό επιβεβαιώνει και η γενικόλογη αναφορά του σε “διαφορές” με την Τουρκία που πρέπει να λυθούν μέσω του διαλόγου, όπως και η αναφορά του σε “έγγραφη συμφωνία” που είχε επιτευχθεί στο Βερολίνο, για την οποία πρέπει εδώ και τώρα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό.

Η επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, που εκτυλίσσεται με φανερή και μυστική διπλωματία, απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την ειρήνη και τη ζωή του λαού μας».