Oταν κρύβεις ένα πρόβλημα κάτω από το χαλί, αρνούμενος για διάφορους λόγους να το αντιμετωπίσεις κατάματα κάποια στιγμή αυτό εμφανίζεται μπροστά σου διογκωμένο.

Αυτό συμβαίνει τώρα και με το προσφυγικό, τη «βραδυφλεγή βόμβα» κατά τα δημοσιογραφικά κλισέ, η οποία ενεργοποιήθηκε τη χειρότερη δυνατή στιγμή.

Με την ελληνοτουρκική ένταση και την κρίση της πανδημίας στο «κόκκινο», η έκρηξη του προσφυγικού ζητήματος ύστερα από τα δραματικά χθεσινά γεγονότα στη Μόρια δημιουργούν την «τέλεια καταιγίδα» για την κυβέρνηση και τη χώρα.

Το δράμα που βιώνουν όμως τόσες ανθρώπινες ψυχές δεν χωράει σε κλισέ και μανιέρες. Ούτε λύνεται με γενικόλογες προτροπές, συστάσεις και ευχολόγια. Όλα αυτά αποδείχθηκαν κούφια λόγια. Δεν μπορούν να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο.

Η σοβαρότητα του ζητήματος απαιτεί λύσεις «εδώ και τώρα». Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Συνιστά όνειδος για τον «πολιτισμένο» κόσμο μας.

Έφτασε πλέον η ώρα για να δοθούν πειστικές και βιώσιμες λύσεις και όχι για αδιέξοδη προσπάθεια αναζήτησης ευθυνών. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές.

Η Ευρώπη οφείλει απέναντι στην Ιστορία της να κινητοποιηθεί άμεσα και να αποδείξει έμπρακτα την πίστη της στις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.

ΤΟ ΒΗΜΑ