Από την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, πέραν των άλλων εξαγγελιών, αναμένονται  εξαγγελίες για προσλήψεις. Αν και ακόμα δεν έχει καθοριστεί ο ακριβής αριθμός, μαθαίνω ότι πρόκειται για σταδιακές προσλήψεις χιλιάδων επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ) για τα έτη 2020-2022. Αριθμός που μπορεί  να ξεπεράσει τις 4.000. Ηδη για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε έμψυχο δυναμικό έχουν γίνει προτάσεις από τα επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν παραδοθεί στον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Επιπλέον στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και σε μέτρα για την εξέλιξη των αμυντικών βιομηχανιών.

***

Το δείπνο του Μακρόν

Στο πεντάστερο παραλιακό ξενοδοχείο  Soifitel Golfe d’ Ajaccio Thalassa Sea & Spa της Κορσικής, με εκπληκτική θέα τους άγριους βράχους που «σκάνε» τα κύματα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στις 9 το βράδυ της Πέμπτης, θα παραθέσει το δείπνο στους έξι ηγέτες της MED7. Στο μενού θα βρεθεί  η επιθετικότητα της Τουρκίας στην ΝΑ Μεσόγειο και οι προκλήσεις της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα ξημερώματα της Παρασκευής.

***

Η αγρυπνία των υπουργών

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ξενύχτησαν οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης  και ο Νίκος Χαρδαλιάς για τον συντονισμό των ενεργειών αντιμετώπισης των πυρκαγιών στην Αττική, στη Μόρια και σε διάφορες περιοχές της χώρας. Τι 24ωρο ήταν και αυτό; Ο συνολικός αριθμός των δασικών πυρκαγιών ήταν σε μια μέρα 72 και σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί (και λόγω των σφοδρών ανέμων)  οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Στην Μόρια η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική, στην Αττική έγινε χρήση του 112 για την εκκένωση των οικισμών Αγίου Παντελεήμονα, Αρη Αναβύσσου και ΑΤΕ, αφού πρώτα στεγανοποιήθηκαν οι δρόμοι διαφυγής. Εως αργά το απόγευμα, λίγο πριν νυχτώσει τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα πυρόσβεσης βρίσκονταν συνεχώς στον αέρα προκειμένου να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα…

***

Η υποβάθμιση των Παππά και  Σκουρλέτη

Ανασχηματισμό σε «σκιώδη κυβέρνηση» έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και εκείνο που πρόσεξα είναι η υποβάθμιση του Νίκου Παππά που από το Οικονομίας μετακινήθηκε στο Υποδομών. Αναμενόμενη υποβάθμιση του πάλαι ποτέ Νο2 του ΣΥΡΙΖΑ για τους γνωρίζοντες. Αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που από τη θέση του Τομεάρχη Οικονομικών  τοποθετήθηκε ως πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και αυτός εμφανίζεται υποβαθμισμένος. Οπως και ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος εγκατάλειψε τη σημαντική κομματική θέση του Γραμματέα του κόμματος για να αναλάβει, όπως ειπώθηκε από το κόμμα, ως πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Τοποθετήθηκε μεν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, αλλά δεύτερος, υπό τον Τσακαλώτο. Αναβαθμισμένη πρέπει να θεωρείται η Εφη Αχτσιόγλου που ανέλαβε τον Τομέα Οικονομίας, ενώ θα πρέπει να σημειώσω και τη μετακίνηση του Παύλου Πολάκη  από το Υγείας στη θέση του αναπληρωτή στο Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη διαφάνεια της Διοικητικής Δράσης. Απέναντι στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο κ. Τσίπρας τοποθέτησε τον Χρ. Σπίρτζη. Έκπληξη θεωρείται και η τοποθέτηση του ξαδέλφου του κ. Τσίπρα, Γιώργου Τσίπρα, ως αναπληρωτή του κ. Δρίτσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως και του Αλέκου Φλαμπουράρη  ως υπεύθυνου για τις τράπεζες, υπεύθυνου δηλαδή για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Από τους καινούργιος ξεχωρίζει ο Γιάννης Μπουρνούς αναπληρωτής ευρωπαϊκών υποθέσεων. Είχε τοποθετηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον Τομέα Διεθνών Σχέσεων.

***

Το λίφτινγκ στη Βουλή

Και ξαφνικά μπήκαν σκαλωσιές στην πρόσοψη της Βουλής. Έκλεισε η κύρια είσοδος επειδή άρχισαν οι εργασίες για την αποκατάσταση της εξωτερικής όψης του επιβλητικού αυτού κτιρίου, τη συντήρηση και την ανάδειξη των μαρμάρινων αλλά και των ξύλινων στοιχείων του: «Είναι μια διαρκής, επίπονη και αργόσυρτη δουλειά, θα πάρει χρόνο, και θα έχει ένα αισθητικό και ουσιαστικό αποτέλεσμα. Θα δώσει όμως μια Βουλή απαστράπτουσα», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη «τον Μάρτιο του 2021, η Βουλή θα έχει μια απαστράπτουσα εικόνα και περισσότερο ζωή». Η επόμενη φάση θα είναι η συντήρηση και ανάδειξη των τοίχων της Βουλής που είναι όλοι από επίχρισμα.

***

Σχολείο στο Καστελλόριζο θα επισκεφθεί η Πρόεδρος

Το σχολείο στο Καστελόριζο θα επισκεφθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την προσεχή Δευτέρα που ανοίγουν τα σχολεία. Η Πρόεδρος θα διανυκτερεύσει στο Καστελλόριζο όπου θα βρεθεί στις 13 Σεπτεμβρίου, επέτειο της απελευθέρωσης του ακριτικού αυτού νησιού, προσκεκλημένη του Δημάρχου.

Ο Πρωθυπουργός εξετάζει αρκετές προτάσεις που του έχουν υποβάλει οι συνεργάτες του για να επισκεφθεί ένα σχολείο την πρώτη ημέρα του σχολικού έτους. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πάει σ΄ένα από τα σχολεία της Αττικής, μαζί με την υπουργό Παιδείας.

***

Αγώνας δρόμου για τις μάσκες

Για να ξέρετε άρχισε ένας αγώνας δρόμου για να ετοιμαστούν οι μάσκες στα σχολεία. Ετσι μετά την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο του σχετικού διαγωνισμού ξεκίνησε και βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη η παραγωγή μασκών. Ολοι οι Δήμοι της χώρας κλήθηκαν (ακόμα και το Σαββατοκύριακο) να εργαστούν έτσι ώστε το πρωί της Δευτέρας να βρει τα σχολεία με όλα τα απαραίτητα για την έναρξη μιας ασφαλούς σχολικής χρονιάς.

***

Ο καλύτερός σας φίλος είναι ο Χριστός

Μήνυμα τόσο προς τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και προς τους εκπαιδευτικούς τους, προ της ενάρξεως του νέου διδακτικού έτους, απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος: «Μην ξεχνάτε πως ο καλύτερός σας φίλος, ο Χριστός, κάθεται μαζί σας στο θρανίο σήμερα και θα σας κρατεί το χέρι κι αυτή τη χρονιά», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας στο μήνυμά του προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των δημοτικών σχολείων και προσθέτει: «Ευχόμαστε τα γέλια σας και οι φωνές σας, που σήμερα αντηχούν σε κάθε σχολικό προαύλιο της όμορφης Ελλάδας μας, να δίνουν ελπίδα και σε όλους εμάς, που αναπολούμε με νοσταλγία τις αξέχαστες στιγμές των σχολικών μας χρόνων».

***

Η Αττική πρωταθλήτρια στα κρούσματα

Τα 200 ξεπερνούν τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 248 νέα, εκ των οποίων τα 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Παράλληλα, σημειώθηκαν τρεις νέοι θάνατοι, με τον τραγικό απολογισμό να φτάνει τους 293. H Αττική -για ακόμη ένα 24ωρο- παραμένει πρωταθλήτρια στα κρούσματα κορωνοϊού. Την ίδια στιγμή, κι ενώ συνεχίζεται η μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα, υψηλός αριθμός κρουσμάτων καταγράφεται σε Ημαθία, Κιλκίς, Λέσβο, Πέλλα και Τρίκαλα. Παρά ταύτα, ούτε τα 248 κρούσματα ανησυχούν ιδιαιτέρως τους ειδικούς. Τους προβληματίζουν αλλά δεν τους ανησυχούν, αφού, όπως μου λένε τα περισσότερα εμφανίστηκαν μαζικά σ΄ένα εργοστάσιο και δεν υπάρχουν πολλά διάσπαρτα κρούσματα σ΄όλη την χώρα. Επιπλέον όμως αυξήθηκαν και οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ (έφτασαν τους 42).

***

Η θωράκιση των γηροκομείων

Την ίδια ώρα τρία όπλα αντιπαρατάσσει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απέναντι στον κορωνοϊό, στην προσπάθειά του να προφυλάξει τους ηλικιωμένους στα γηροκομεία: τα νέα αυστηρότερα πρωτόκολλα λειτουργίας, τα συνεχή μοριακά τεστ σε εργαζόμενους και προσωπικό και τους διαρκείς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων. Αυτό επισημαίνει με κάθε ευκαιρία η αρμόδια Υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου στις συνεχείς επισκέψεις που κάνει σε μονάδες φροντίδας και τονίζει σε εργαζόμενους και διοικήσεις να τηρούν ευλαβικά τις οδηγίες που έχει εκδώσει. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχουν και τα νέα αυξημένα πρόστιμα που έχουν αρχίσει και επιβάλλονται από τα αρμόδια όργανα ελέγχου.

***

Το παράσημο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη

Την Τετάρτη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Ευποιίας στην Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρέσβη Καλής Θελήσεως της UNESCO. Πρόσφατα απονεμήθηκε στην κυρία Βαρδινογιάννη το βραβείο Nelson Mantela από τον ΟΗΕ. Το μετάλλιο επιδόθηκε με εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών. Στην προσφώνησή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε- ανάμεσα σε άλλα- ότι η κυρία Βαρδινογιάννη είχε στη ζωή της τη δυνατότητα να κάνει πιο ασφαλείς και προσωπικές επιλογές. Διάλεξε όμως τον δρόμο της προσφοράς με επίκεντρο αρχικά τα παιδιά και στη συνέχεια το τεράστιο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και τόνισε: Το Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κένεντι για τα ανθρώπινα δικαιώματα παρουσίασε πρόσφατα το πρόγραμμα «Λέμε την αλήθεια  στην εξουσία», με στόχο την εξοικείωση της εκπαιδευτικής κοινότητας με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην ομιλία της η κυρία Βαρδινογιάννη, αφού είπε ότι το βραβείο Νέλσων Μαντέλα ανήκει στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό, εξέφρασε την ελπίδα ότι σε αυτές τις δύσκολες ώρες για τον πλανήτη μας, η Ελλάδα να παραμείνει ακλόνητος θεματοφύλακας των αιώνιων αξιών και όλοι οι λαοί να εργαστούν μαζί για το καλό της ανθρωπότητας.

***

Ενα λεωφορείο διαφορετικό από τα άλλα

Iσως οι περισσότεροι να μην έχουν προσέξει την ιδιαιτερότητα ενός λεωφορείου που κάνει δοκιμαστικά δρομολόγια στο κέντρο της Αθήνας. Δεν διαφέρει άλλωστε από τα άλλα αστικά λεωφορεία, εκτός από το γεγονός ότι είναι ολοκαίνουργιο, διαφορετικά βαμμένο και αθόρυβο. Εντελώς αθόρυβο, αφού είναι ηλεκτρικό και το δρομολόγησε δοκιμαστικά το υπουργείο Μεταφορών στην Αθήνα. Εκτελεί, όπως μου εξήγησε ο αρμόδιος  υπουργός Κώστας Καραμανλής δοκιμαστικά δρομολόγια χωρίς επιβάτες, ενώ σε λίγες ημέρες θα εκτελεί δρομολόγια επίσης δοκιμαστικά αλλά με επιβάτες που θα μεταφέρονται… δωρεάν.  Έως το τέλος του μήνα θα δρομολογηθούν άλλα δύο ηλεκτρικά αστικά λεωφορεία. Αλλά δεν είναι οι μοναδικές αλλαγές που επέρχονται στην αστική συγκοινωνία…

***

Μερική ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών

Για πρώτη φορά, εδώ και χρόνια,  γίνεται προσπάθεια για μερική ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών. Πώς  θα γίνει αυτή η ιδιωτικοποίηση; Με την (άμεση) προμήθεια με τη μέθοδο Leasing  300 μεταχειρισμένων λεωφορείων και με τη ένταξη στα αστικά δρομολόγια άλλων 200 λεωφορείων των ΚΤΕΛ. Οι προμήθειες λεωφορείων έστω και μεταχειρισμένων μαθαίνω χαρακτηρίζονται αναγκαίες, πράγμα που σημαίνει ότι θα γίνουν με επείγουσες διαδικασίες, λόγω κορωνοϊού.