Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού αυξάνεται ραγδαία σε τμήματα της Ευρώπης, οι υγειονομικές αρχές από τη Βρετανία μέχρι την Ισπανία καλούν τους νέους να κάνουν περισσότερα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Πώς, όμως, εξελίσσεται η κατάσταση σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες και τι μέτρα λαμβάνονται για την αντιμετώπισή της;

Ισπανία

Στην Ισπανία, η οποία τη Δευτέρα έγινε η πρώτη δυτική ευρωπαϊκή χώρα που έσπασε το θλιβερό ρεκόρ των 500.000 κρουσμάτων, οι αρχές καλούν εδώ και εβδομάδες τους νέους να δείξουν μεγαλύτερη εγρήγορση. Αυτός ο μήνας είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς οι νέοι σε όλοι τη χώρα θα συνεχίσουν τις σπουδές τους μετά από έξι μήνες απουσίας από τις σχολικές και πανεπιστημιακές αίθουσες.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, το 25% των νέων κρουσμάτων έχουν εντοπιστεί μεταξύ των ατόμων 15-29 ετών, ενώ το 71% έχει διαγνωστεί σε άτομα ηλικίας 15-59 ετών. Οι ηλικιακές ομάδες που εκπροσωπούνται περισσότερο είναι οι άνδρες και οι γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών και οι γυναίκες άνω των 89 ετών.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 άτομα για τους ανθρώπους 15-29 ετών ήταν 158,2, σε σύγκριση με τον γενικό μέσο όρο όλων των ηλικιών που βρίσκεται στα 102,5 κρούσματα.

Την Τρίτη, το υπουργείο υγείας ξεκίνησε νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης που στοχεύει στο να θυμίσει στον πληθυσμό και «ιδιαίτερα στους νέους» τη σημασία του πλυσίματος των χεριών, της χρήσης μάσκας και της τήρησης αποστάσεων.

Η εκστρατεία, που χρησιμοποιεί το hashtag #EstoNoEsUnJuego (Δεν Είναι Παιχνίδι), περιλαμβάνει ένα ασπρόμαυρο βίντεο που διασκευάζει ένα ισπανικό παιδικό τραγούδι. Στην αρχή του, απεικονίζονται νεαροί να πίνουν ποτό στο δρόμο, ενώ η εικόνα γρήγορα αντικαθίσταται από πλάνα ανθρώπων σε νοσοκομεία. Μεταξύ τους και μια ηλικιωμένη γυναίκα που δέχεται τη φροντίδα γιατρών με πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό. Στο τέλος, εμφανίζεται ένα φέρετρο.

«Αν δεν ακολουθήσουμε τους υγειονομικούς κανόνες, θέτουμε τις ζωές μας – και τις ζωές άλλων – σε κίνδυνο», προειδοποιεί το βίντεο. «Βοηθήστε μας να τους ακολουθήσουμε».

Στη Μαδρίτη, την περιοχή της Ισπανίας που έχει πληγεί σφοδρότερα από τον ιό, έχουν απαγορευτεί οι συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Η τοπική κυβέρνηση, η οποία έχει δεχθεί επικρίσεις για τις περιορισμένες δυνατότητές της για τεστ και ιχνηλάτηση, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα διπλασιάσει σχεδόν τον αριθμό του προσωπικού ιχνηλάτησης στην περιοχή, από τα 560 στα 1100 άτομα.

Αν και οι κυβερνήσεις ορισμένων περιοχών έχουν επιβάλει δικά τους, τοπικά lockdown, βάσει των επιμέρους εξελίξεων, ο υπουργός υγείας της χώρας έχει αποκλείσει άλλον ένα εθνικό εγκλεισμό: «Δεν υπάρχει σύγκριση με την κατάσταση του Μαρτίου. Το σύστημα αντέχει», δήλωσε.

Γαλλία

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή τους, που καλύπτει την εβδομάδα έως την 1η Σεπτεμβρίου, οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν «εκθετική αύξηση» της μετάδοσης του ιού «κυρίως μεταξύ των νεαρών ενηλίκων», ενώ παρατήρησαν την «αποτυχία των νεαρών ενηλίκων στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας».

Φαίνεται ότι η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη, ήταν η αύξηση της τάξης του 44% μεταξύ των παιδιών 0-14 ετών. Ακολουθεί αύξηση 33% μεταξύ των ατόμων 15-44 ετών, 30% αύξηση μεταξύ των ατόμων 45-64 και 36% αύξηση μεταξύ των ηλικιωμένων 75 ετών και άνω.

Τη Δευτέρα, ένα τηλεοπτικό κανάλι μετέδωσε εικόνες συνωστισμού από νυχτερινά μαγαζιά στο Παρίσι, όπου ελάχιστοι άνθρωποι φορούσαν μάσκες και κανείς δεν τηρούσε αποστάσεις. Τα εστιατόρια και τα μπαρ της πρωτεύουσας είναι ασφυκτικά γεμάτα στη διάρκεια της νύχτας, ενώ οι θαμώνες όχι μόνο δεν τηρούν αποστάσεις ενός μέτρου, αλλά φαίνεται ότι δεν διστάζουν να ανταλλάξουν αγγίγματα.

Ιρλανδία

Οι νέοι παίζουν δυσανάλογο ρόλο στην αύξηση του ρυθμού μετάδοσης, προκαλώντας προειδοποιήσεις των αρχών για το άνοιγμα των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων.

Το κομμάτι του πληθυσμού που είναι πιο πιθανό να κολλήσει και να μεταδώσει τον ιό από οποιοδήποτε άλλο, είναι τα άτομα ηλικίας 15-24.

Συνολικά, σε 14 ημέρες τα κρούσματα στην Ιρλανδία έχουν φτάσει τα 34,7 ανά 100.000 πληθυσμού. Το ποσοστό είναι υψηλότερο από εκείνο της Βρετανίας και της Ιταλίας, όμως χαμηλότερο σε σχέση με την Ισπανία. Ο Ρόναν Γκλιν, αρχίατρος της χώρας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «ανησυχεί όλο και περισσότερο» για την αύξηση, ιδιαιτέρως στις περιοχές του Δουβλίνου και του Λίμερικ.

Χωρίς αυστηρά μέτρα, το άνοιγμα των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων θα πολλαπλασιάσει τη σωματική αλληλεπίδραση και θα επεκτείνει και μεγεθύνει τις αλυσίδες κοινωνικών επαφών μεταξύ εκείνων που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό, τονίζει ο Σον Λεστρέιντζ, κοινωνικός επιστήμονας στο University College Dublin, σε ερευνητικό υπόμνημα. «Η δέσμευση των κολεγίων να αναδιαμορφώσουν την «εμπειρία εγκαταστάσεων» δημιουργεί μια πολύ σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία», πρόσθεσε.

Στη Βόρεια Ιρλανδία, ο πρώην υπουργός υγείας, Τζιμ Γουέλς, προειδοποίησε ότι η περιοχή αντιμετωπίζει ένα δεύτερο κύμα, το οποίο διευκολύνεται από τη συμπεριφορά των νέων. Όπως είπε στο BBC, «πρέπει να καταστήσουμε κατανοητό το μήνυμα ότι το γεγονός ότι κάποιος είναι 18 έως 30 ετών δεν σημαίνει ότι δεν είναι φορέας».

Ιταλία

Ο υπουργός υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, έχει καλέσει τους νέους να «δώσουν ένα χεράκι» για να βοηθήσουν στον περιορισμό του ιού, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των λοιμώξεων έπεσε στα 32 κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ημερών.

«Έχουμε πληρώσει ένα τεράστιο τίμημα λίγους μήνες πριν, ξεκινώντας με το κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων και τους ζητάμε να βοηθήσουν γιατί ο ιός δεν είναι εξίσου επιβλαβής για τους νέους», εξήγησε ο Σπεράντσα τη Δευτέρα.

«Όμως κινδυνεύουν να μεταδώσουν τον ιό στους γονείς και τους παππούδες τους και για αυτό συνεχίζουμε να ζητάμε από τους νεαρούς Ιταλούς να σέβονται τους θεμελιώδεις κανόνες, ξεκινώντας από τη χρήση μάσκας και την τήρηση απόστασης ενός μέτρου».

Μετά από λίγους μήνες σχετικής ηρεμίας, η Ιταλία είδε τον κοροναϊό να επιστρέφει στα μέσα Αυγούστου, με πολλά από τα κρούσματα να οφείλονται στη νυχτερινή διασκέδαση. Έκτοτε τα κλαμπ παραμένουν κλειστά.

Οι νεαροί που επιστρέφουν από τις διακοπές τους από χώρες που θεωρούνται επικίνδυνες, αλλά και από το νησί της Σαρδηνίας, θεωρείται επίσης ότι έχουν συμβάλει στην αύξηση των κρουσμάτων.

Στοιχεία από το Ινστιτούτο Υγείας της χώρας που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, έδειξαν ότι το 62,1% εκείνων που βγήκαν θετικοί στον ιό κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ημερών ήταν ηλικίας 19 έως 50 ετών.

Η Ιταλία εξακολουθεί να μην έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την άμβλυνση της εξάπλωσης του ιού στις ευπαθείς ομάδες, όμως σε ορισμένες περιοχές έχει απαγορεύσει την… μουσική από τα μπαρ.

Γερμανία

Αυξανόμενοι αριθμοί νεαρών Γερμανών μολύνονται από τον κοροναϊό και περισσότερες από τις μισές νέες λοιμώξεις αφορούν άτομα κάτω των 30 ετών.

Η συχνότητα της νόσου σε άτομα 20 έως 24 ετών πλέον ξεπερνά τα 30 κρούσματα ανά 100.000 άτομα, σε σύγκριση με τα μόλις 10 μεταξύ των ατόμων 40 έως 49 ετών και τα δύο στην ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών. Τον Αύγουστο, η ηλικιακή ομάδα των ατόμων άνω των 80 ετών παρουσίαζε το 17% των κρουσμάτων, πλέον όμως αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί στο 4%.

Υπάρχει έντονη ανησυχία για το Βερολίνο, όπου η συχνότητα του ιού για τα άτομα 20 έως 24 ετών φτάνει τα 43 κρούσματα ανά 100.000 (ο μέσος όρος για τον γενικό πληθυσμό του Βερολίνου είναι 13,7). Η δημοφιλής συνοικία του Φρίντριχσαϊν-Κρόιτσμπεργκ είναι εκείνη που παρουσιάζει το εντονότερο πρόβλημα.

«Αιτία για αυτό είναι τα πάρτι», τόνισε ο υπουργός υγείας του Βερολίνου, Ντίλεκ Καλάιτσι τη Δευτέρα, προειδοποιώντας ότι αν οι αριθμοί δεν παρουσιάσουν μείωση, οι αρχές θα αναγκαστούν να εισάγουν νέα μέτρα.

Ήδη η αστυνομία έχει αρχίσει να διαλύει σε τακτική βάση μεγάλες συναθροίσεις σε πάρκα και όχθες ποταμών σε ολόκληρη την πόλη, αλλά και να εισβάλει σε παράνομα πάρτι.

Άλλη μια σημαντική ανησυχία, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι ότι σε αντίθεση με εξάρσεις σε ομάδες που είναι ευκολότερο να εντοπιστούν και να περιοριστούν, πλέον το 87% των νέων λοιμώξεων αφορά άτομα ικανά να μεταδώσουν τον ιό σε ολόκληρη την πρωτεύουσα. Τα κλαμπ και άλλοι χώροι διασκέδασης παραμένουν κλειστά.

Χιλιάδες νεαροί Γερμανοί κατευθύνονται στην Πράγα, της γειτονικής Τσεχίας, αναζητώντας εναλλακτική για τη διασκέδασή τους. όμως πλέον οι αρχές αναφέρουν ότι τα κλαμπ και οι ντίσκο θα κλείνουν από τα μεσάνυχτα, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.

Απαγορεύσεις στην πώληση αλκοόλ έχουν εισαχθεί σε τοπικό επίπεδο, στο Μόναχο και το Αμβούργο. Όμως οι αρχές μέχρι στιγμής διστάζουν να επιβάλουν περισσότερους περιορισμούς στους νέους, από φόβο ότι θα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Πηγή: www.theguardian.com