Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca Plc ενδέχεται να ξαναρχίσει τις δοκιμές του πειραματικού εμβολίου της για τον νέο κορονοϊό την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times που επικαλείται πηγές προσκείμενες σε αυτές τις δοκιμές.

Η AstraZeneca δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα να σχολιάσει αυτό το δημοσίευμα.

Η εταιρεία αναγκάστηκε να σταματήσει τις δοκιμές του πιθανού εμβολίου της εξαιτίας της ανεξήγητης ασθένειας που εμφάνισε ένας από τους συμμετέχοντες.

«Tυπική διαδικασία επανελέγχου προκάλεσε διακοπή εμβολιασμού για να επιτρέψει την επανεξέταση των δεδομένων ασφαλείας» ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Στο πλαίσιο της έρευνας δοκιμάζεται εμβόλιο κατά της covid-19 που αναπτύσσεται από ερευνητές της AstraZeneca Plc και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αναφέρθηκε το συμβάν. Δεν ανακοινώθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για τα περιστατικό αλλά έγινε γνωστό ότι δεν κινδυνεύει η ζωή του εθελοντή στον οποίο εμφανίστηκαν οι παρενέργειες και πως ο ίδιος πρόκειται να αναρρώσει, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Stat News, που ειδικεύεται σε ιατρικά θέματα.

«Η ασφάλεια των πολιτών είναι η κορυφαία προτεραιότητα»

H ασφάλεια είναι θεμελιώδης απαίτηση για οποιοδήποτε εμβόλιο πριν φτάσει στις αγορές της ΕΕ, αναφέρει εκπρόσωπος της Κομισιόν, μετά την απόφαση της AstraZeneca να αναστείλει τις δοκιμές εξαιτίας ανεξήγητης ασθένειας που εμφάνισε ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα. Επιπροσθέτως, ο ίδιος εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι «προτού διατεθεί για αγορά και χρήση, οποιοδήποτε υποψήφιο εμβόλιο για τον COVID-19, θα πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις και τα όρια αποδεικτικών στοιχείων της επιστημονικής αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για να λάβει άδεια κυκλοφορίας. Είναι σαφές ότι εάν εντοπιστούν σοβαρές παρενέργειες, το εμβόλιο δεν θα διατεθεί για χρήση στην ΕΕ».

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι «η Επιτροπή παρακολουθεί πολύ προσεκτικά αυτό που συμβαίνει. Παραμένουμε σε πολύ στενή συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων καθώς αναλύεται λεπτομερώς η τρέχουσα κατάσταση» και τονίζει ότι «είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αναβολή των κλινικών δοκιμών σε αυτήν την περίπτωση είναι κάτι που κανονικά θα μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε κλινική δοκιμή και ένα μόνο συμβάν δεν επαρκεί για την εξαγωγή οποιουδήποτε συμπεράσματος».

Από την πλευρά της, η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου επισημαίνει ότι «ενώ ένα εμβόλιο αντιπροσωπεύει την πιο σίγουρη στρατηγική εξόδου από την πανδημία COVID-19, η ασφάλεια των πολιτών είναι η κορυφαία προτεραιότητα και θέλω να είμαι σαφής ότι δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ σε αυτό».