Η ανησυχητική κατάσταση που διαμορφώνεται στη Λέσβο φανερώνει με δραματικό τρόπο ότι η κρίση την οποία καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα είναι πολυδιάστατη και απαιτεί συνεχή εγρήγορση, δράση και προνοητικότητα.
Κατά την επίσημη κυβερνητική εκδοχή, βάσει δηλώσεων του Στέλιου Πέτσα, οι φωτιές στον καταυλισμό της Μόριας μπήκαν από τους ίδιους τους μετανάστες. Αφορμή ήταν ο εντοπισμός 35 ατόμων θετικών στον κορωνοϊό, στους οποίους ανακοινώθηκε ότι πρέπει να τεθούν σε καραντίνα, στη συνέχεια να μεταφερθούν σε άλλο σημείο και να ιχνηλατηθούν οι επαφές τους.
Ο κ. Πέτσας μάλιστα μίλησε και για το ενδεχόμενο προβοκάτσιας, δηλαδή η φωτιά να υποκινήθηκε από εξωγενείς παράγοντες, κάτι το οποίο, όπως είπε, θα διερευνηθεί.
Το περιστατικό δείχνει ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από οποιασδήποτε άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Ο συνδυασμός πανδημίας, τουρκικής απειλής, οικονομικής κρίσης και μεταναστευτικού, πραγματικά διαμορφώνει συνθήκες εκτάκτου ανάγκης, οι οποίες προσιδιάζουν σε έναν ιδιότυπο πόλεμο με πολλά μέτωπα. Και όταν βρίσκεσαι σε πόλεμο, ενεργείς αναλόγως.
Υπό αυτές τις συνθήκες, σε όλα τα πεδία απαιτείται προσοχή και ενέργειες πρόληψης και αποτροπής επόμενων επεισοδίων ή φάσεων της κρίσης.
Εν προκειμένω, είναι φανερό ότι όφειλε να υπάρχει διαφορετικός σχεδιασμός και να έχουν γίνει άλλοι χειρισμοί. Ο εντοπισμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στον καταυλισμό, θα έπρεπε για παράδειγμα να έχει συνοδευτεί από άμεσες ενέργειες μεταφοράς και φρούρησης και από ενισχυμένη επιτήρηση του σημείου. Η αναζήτησή των θετικών στον ιό, μέσα στους χιλιάδες πρόσφυγες που περιφέρονται πλέον στο νησί, μοιάζει με έργο τιτάνιο και μακάρι να στεφθεί με επιτυχία.
Έως τότε όμως, θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες, να σημάνει συναγερμός και να καταστρωθούν σχέδια, ώστε να μην υπάρξουν αντίστοιχα περιστατικά σε άλλα σημεία.
Έρχεται το περιστατικό αυτό να θυμίσει ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει πολύ σημαντικά προβλήματα, η επίλυση των οποίων επείγει, όσο και αν δεν φαίνεται πώς αυτό θα γίνει στο ορατό μέλλον.
Το προσφυγικό είναι ως γνωστόν μία από τις «μαύρες τρύπες» της Ευρώπης και ένα πεδίο στο οποίο ο Ερντογάν ασκεί τον παράλληλο, ξεδιάντροπο εκβιασμό του, προς την Ελλάδα και τη Δύση. Δεν είναι γνωστό αν οι «εξωγενείς παράγοντες» στους οποίους αναφέρθηκε ο κ. Πέτσας περιλαμβάνουν και ενδεχόμενο τουρκικό δάκτυλο, πάντως η προσοχή όλων πρέπει να στραφεί και προς αυτήν την πλευρά και σε αυτό το πεδίο έντασης.
Με λίγα λόγια, η φωτιά στη Μόρια ήλθε για να θυμίσει ότι οι απειλές για την Ελλάδα είναι πολλές, μάλλον περισσότερες από ό,τι ορισμένοι νομίζουν.
Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση και να κινητοποιήσει τους πάντες. Εγκαίρως και όχι εκ των υστέρων.