Μπορεί άραγε η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού να γίνει καταλύτης αλλαγών στη Μέση Ανατολή; Εν μέσω μάλιστα μιας νευρικότητας που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, λόγω των επιλογών της Τουρκίας; Κατά γενική ομολογία η περίοδος που η καταστροφή αυτή εξελίχθηκε, δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη. Ο Λίβανος βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση από τις αρχές του έτους. Η πανδημία του κορωνοϊού επιδείνωσε την ύφεση, την ανεργία και τη φτώχεια ανάμεσα σε κοινωνικές, οικονομικές και θρησκευτικές ομάδες που δεν βρίσκονται σε αρμονική συνύπαρξη μεταξύ τους, προκαλώντας αστάθεια σε μια δύσκολη γειτονιά του πλανήτη. Το Προσφυγικό με δύο εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα επιτείνει περαιτέρω την κατάσταση αυτή. Αμεσο αποτέλεσμα η αναζωπύρωση των εμφυλίων μεταξύ αντιπάλων και η επιδείνωση στις σχέσεις του Λιβάνου με τους «γείτονες» στη Μέση Ανατολή.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, στις 4 Αυγούστου, απειλεί τη χώρα με περαιτέρω δεινά, αφού σε αυτήν καταστράφηκε ολοσχερώς ο μοναδικός τερματικός σταθμός που διοχέτευε στην αγορά προϊόντα και πρώτες ύλες. Ο Λίβανος που βασίζεται σε εισαγωγές για το 90% της κατανάλωσης σίτου, μέσω του κεντρικού λιμανιού της Βηρυτού, βρίσκεται πλέον απομονωμένος, δίπλα σε μια χώρα με εμφύλιο, τη Συρία, και σε μια άλλη, το Ισραήλ, με το οποίο δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις.

Μπροστά σε αυτές τις συνθήκες η ελληνική Πολιτεία ανέλαβε άμεσα πρωτοβουλίες. Η Ελλάδα βρεθήκαμε στην πρωτεύουσα του Λιβάνου μόλις 18 ώρες μετά την έκρηξη ενεργοποιώντας τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας και αναλαμβάνοντας την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών. Ημασταν η πρώτη χώρα που έστειλε ομάδα διάσωσης και αυτή την πρωτιά πρέπει να την τηρήσουμε, να τη συντηρήσουμε και με συνέπεια να την υποστηρίξουμε.

Τις επόμενες ημέρες συνεχίζουμε με νέα πρωτοβουλία που βασίζεται σε προσφορές ιδιωτικών και δημόσιων φορέων από όλη την Ελλάδα. Δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του υπουργείου Εξωτερικών. Είναι συγκινητικά εντυπωσιακή η προσφορά τους. Μια μεγάλη λίστα από προϊόντα πρώτης ανάγκης, φαρμακευτικά και τρόφιμα θα μεταφέρει στη Βηρυτό το αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Η βοήθεια που συγκεντρώσαμε είναι έγκαιρη, επαρκής και σε συμφωνία με τις ανάγκες του λαού του Λιβάνου και θα παραδοθεί στον λιβανικό στρατό, ειδικές μονάδες του οποίου παραλαμβάνουν, συντονίζουν και τη διανέμουν στον τελικό αποδέκτη.

Εμείς σαν Πολιτεία κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τον Λίβανο ώστε να σταθεί στα πόδια του σαν μια ανεξάρτητη χώρα και να μην επηρεαστεί από όλους αυτούς που θέλουν να ασκήσουν γεωπολιτική επιρροή.  Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή: αυτό αντιπροσωπεύουμε και αυτό επιδιώκουμε. Ο Λίβανος μάς χρειάζεται και εμείς χρειαζόμαστε μια ανεξάρτητη χώρα στην περιοχή για να μην έχουμε καταστάσεις που θα μπορούσαν να είναι ανεξέλεγκτες. Δεν είναι καιρός για γεωπολιτικές πλάνες.

*Ο κ. Κώστας Φραγκογιάννης είναι υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια.