Τη χαριστική βολή στον ελληνικό τουρισμό δίνουν οι συνεχιζόμενες οδηγίες χωρών που θεωρούνται σημαντικές «δεξαμενές» τουριστών, για 14ήμερη καραντίνα των κατοίκων  τους  που επιστρέφουν από τα ελληνικά νησιά. 

 Η νέα αρνητική εξέλιξη για τον ελληνικό τουρισμό, ήρθε χτες από την ολλανδική κυβέρνηση, που ενέταξε το σύνολο των ελληνικών νησιών  στην «πορτοκαλί ζώνη» των προορισμών με κορωνοϊό. Αυτό σημαίνει ότι οι Ολλανδοί τουρίστες που θα επιστρέφουν στη χώρα τους από τα ελληνικά νησιά, θα μπαίνουν σε καραντίνα 10 ημερών. 

 Η υπόλοιπη Ελλάδα, για την ολλανδική κυβέρνηση, παραμένει στην «κίτρινη ζώνη», όπου τα ταξίδια επιτρέπονται χωρίς καραντίνα. Ήδη, η εταιρεία Corendon, από τους κορυφαίους ολλανδικούς tour operators, ανακοίνωσε τον τερματισμό των πτήσεων για φέτος από την Ολλανδία προς τα ελληνικά νησιά. 

 

Πλήγμα στα νησιά  

 

Η χτεσινή απόφαση της Ολλανδίας πλήττει και νησιά που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον κορωνοϊό, όπως η Κως. Για το λόγο αυτό η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, κυρία Κωνσταντίνα Σβύνου, απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, καλώντας τον να παρέμβει «έστω και την τελευταία στιγμή», προκειμένου να προστατεύσει τον τουρισμό. Σημειώνεται, ότι μόνο από την TUI, βρίσκονται στα ελληνικά νησιά περίπου 6.500 Ολλανδοί τουρίστες.

«Ζητάμε να προχωρήσετε σε άμεσες διαπραγματεύσεις και παρεμβάσεις, ώστε ελληνικοί προορισμοί που δεν φέρουν βαρύ επιδημιολογικό φορτίο να συνεχίσουν να λειτουργούν», αναφέρει στην επιστολή της η κυρία Σβύνου. 

Την ίδια στιγμή, η TUI Βρετανίας, σε συνέχεια της οδηγίας που εξέδωσε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε ότι διακόπτει όλα  τα ταξίδια προς Χανιά, Ηράκλειο, Σαντορίνη, Μύκονο και Ζάκυνθο μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, αναστέλλει – στην πραγματικότητα τερματίζει τη φετινή σεζόν-  όλα τα ταξίδια για τα Μάλια Ηρακλείου και το Λαγανά Ζακύνθου, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. 

 Είχε προηγηθεί η χτεσινή απόφαση της Βρετανίας να μπαίνουν από σήμερα Τετάρτη σε καραντίνα 14 ημερών οι επισκέπτες  7 ελληνικών νησιών. 

 Πρόκειται για τους επιβάτες που προέρχονται από την Κρήτη, τη Λέσβο, την Τήνο, τη Σέριφο, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τη Ζάκυνθο. Στις περιοχές αυτές εκτιμάται ότι μέχρι και χτες έκαναν διακοπές περίπου 60.000 Βρετανοί τουρίστες. Με την ανακοίνωση της ταξιδιωτικής οδηγίας της βρετανικής κυβέρνησης, αρκετοί αναζητούσαν χτες τρόπο για να επιστρέψουν εσπευσμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να αποφύγουν τη 14ήμερη καραντίνα. 

Υπενθυμίζεται, ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η Ουαλία, έβαλε σε καραντίνα 14 ημερών όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από Μύκονο, Ζάκυνθο, Λέσβο, Πάρο, Αντίπαρο και Κρήτη, ενώ και η Σκωτία έχει επιβάλει 14ήμερη καραντίνα για όλους τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ελλάδα. 

 

Πώς άνοιξε ο «χορός της καραντίνας» 

Τον «χορό της καραντίνας» των  14 ημερών ξεκίνησαν  πρώτες  οι χώρες της Βαλτικής (Φινλανδία, Νορβηγία κ.λ.π) για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Ελλάδα, αλλά και το φοβικό κλίμα που επικρατεί εξαιτίας της  τελευταίας ανόδου των κρουσμάτων του κορωνοϊού. 

Το κλείσιμο των «πηγών» του ελληνικού τουρισμού, οδηγεί σε πρόωρο τέλος τη φετινή «κουτσουρεμένη» σεζόν, λόγω της πανδημίας του Covid-19. 

Ήδη, οι  αναιμικές κρατήσεις στα εποχικά ξενοδοχειακά καταλύματα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, δεν είναι σε θέση να στηρίξουν τη λειτουργία τους πέραν του πρώτου 15νθημέρου του Σεπτεμβρίου. Πολλά ξενοδοχεία οδηγούνται σε πρόωρο κλείσιμο, ενώ είναι αμφίβολο εάν  το 10% των εποχικών μονάδων που λειτούργησαν φέτος (περίπου 5.800 από το σύνολο των 9.550) θα παραμείνουν ανοιχτά μετά τις 20 Σεπτεμβρίου. 

Οι αρχικές προσδοκίες κατά το άνοιγμα των ξενοδοχείων τον περασμένο Ιούλιο, για επέκταση της φετινής τουριστικής περιόδου το Σεπτέμβριο ή ακόμα και μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, διαψεύδονται  λόγω έλλειψης ουσιαστικού ενδιαφέροντος για ταξίδια στη χώρα μας. 

 

Στα 3 δισ. οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2020 

 

Σύμφωνα με πηγές του κλάδου, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από το εξωτερικό για ολόκληρο το 2020 δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ, έναντι 18,2 δισ. το 2019. Η έλλειψη αυτών των 15 δισ., σε συνδυασμό με τις πολλαπλασιαστικές ωφέλειες που θα είχαν στην οικονομία, είναι ο δρόμος μέσω του οποίου η πανδημία χτυπά πλέον το ελληνικό ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, το οποίο εποχικά είναι και το πλέον αδύναμο, οι εισπράξεις από το εξωτερικό υποχώρησαν από 5,4 δισ. ευρώ πέρυσι σε μόλις 678 εκατ. ευρώ φέτος.  Στο ίδιο διάστημα, η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων σε όλη τη χώρα δεν ξεπέρασε το 35%, με τα μισά ξενοδοχεία να είναι κλειστά. 

 Το βλέμμα των μεγάλων tour operators του εξωτερικού και των ξενοδόχων στρέφεται στη σεζόν που έρχεται, που θα είναι καθοριστική στην προσπάθεια ανάκαμψης της τουριστικής οικονομίας.  

Πάντως, κάποιοι tour operators πιέζουν για μειώσεις τιμών στα συμβόλαια της επόμενης χρονιάς, ενώ παράλληλα αυξάνεται η πίεση των επιχειρηματιών προς την κυβέρνηση για ρύθμιση των οφειλών τους προς τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων.