Αναλλοίωτη θα παραμείνει τελικά η λίστα της βρετανικής κυβέρνησης με τις χώρες από τις οποίες οι αφίξεις στην Αγγλία θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών λόγω αυξημένων κρουσμάτων κοροναϊού.

Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν και την κίνηση της Σκωτίας και της Ουαλίας να επιβάλλουν καραντίνα δύο εβδομάδων σε όσους επιστρέφουν από την Ελλάδα, η χώρα μας παραμένει στην «πράσινη» λίστα.

Οι ελληνικές αρχές κάλεσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα την Αγγλία να μην ακολουθήσει τη Σκωτία και την Ουαλία στην επιβολή περιορισμών σε όσους επιστρέφουν από την Ελλάδα.

Στην «πράσινη» λίστα η Ελλάδα

Ανακοινώνοντας τη σημερινή απόφαση μέσω Twitter ο Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς προειδοποίησε τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ότι η κυβέρνηση «δε θα διστάσει» να αφαιρέσει χώρες από την «πράσινη» λίστα με μικρή χρονική ειδοποίηση εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Συμπλήρωσε ότι οι σχετικές αποφάσεις βασίζονται σε διάφορα επιδημιολογικά κριτήρια.

Σε κάθε περίπτωση, οι άγγλοι τουρίστες στην Ελλάδα αποφεύγουν το κόστος και την ταλαιπωρία να μπουν σε 14ημερη καραντίνα μετά τις διακοπές τους, κάτι που είναι προς όφελος και της χώρας μας, που έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα στα τουριστικά έσοδα λόγω της πανδημίας.

Έκπληξη προκαλεί, πάντως, η διατήρηση της Πορτογαλίας στην πράσινη λίστα, καθώς στη χώρα έχουν καταγραφεί 23 κρούσματα κοροναϊού ανά 100.000 κατοίκους την τελευταία εβδομάδα, αναλογία μεγαλύτερη των 20 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους που είναι το άτυπο όριο το έχει θέσει η βρετανική κυβέρνηση για τη διαλογή των χωρών.

Η αντίστοιχη αναλογία για την Ελλάδα κυμαίνεται γύρω στα 14 κρούσματα.

Καραντίνα από τη Σκωτία

Υπενθυμίζεται ότι οι Αρχές της Σκωτίας αποφάσισαν περιοριστικά μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι επιβάτες πτήσεων που φτάνουν στη Σκωτία απευθείας από την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι να μένουν σε 14ημερη καραντίνα.

Οι αρχές της Σκωτίας ανέφεραν ότι υπήρξε «σημαντική αύξηση» των εισαγόμενων στη Σκωτία κρουσμάτων κοροναϊού από την Ελλάδα.

Πολλοί Σκωτσέζοι που απόλαυσαν τις διακοπές τους στην Ελλάδα επιστρέφουν στην πατρίδα τους με κοροναϊό. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ένας επιβάτης μιας πτήσης από τη Ζάκυνθο στη Γλασκώβη στις 23 Αυγούστου.