«Ο πρωθυπουργός, το Σάββατο θα ανακοινώσει μια νέα δέσμη μέτρων στήριξης της πραγματικής οικονομίας, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με αναπτυξιακά μέτρα, αλλά και με μειώσεις επιβαρύνσεων» ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, που επεξεργάζονται την κύρωση των πράξεων νομοθετικών περιεχομένου του Αυγούστου.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση έχει σχέδιο, όχι μόνο για την άρση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία, αλλά και στην παραγωγική και αναπτυξιακή διαδικασία».

Κρατήσαμε, τόνισε, «εφεδρείες κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, καθώς δεν γνωρίζαμε το εύρος και το βάθος της κρίσης» και το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση στην κοινωνία είναι πως ‘κανείς δεν θα μείνει μόνος του’».

Ο κ. Βεσυρόπουλος επισήμανε, πως η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή της θητείας της προχώρησε στην μείωση ασφαλιστικών και φορολογικών επιβαρύνσεων, καθώς αυτό αποτελεί για εμάς ένα διαχρονικό στόχο και συμπλήρωσε πως «τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν ή προκύπτουν στο μέλλον, θα αξιοποιούνται σε αυτήν την κατεύθυνση».

Μειώσεις ενοικίων

Αναφερόμενος στις διατάξεις της ΠΝΠ που αφορούν θέματα του υπουργείου Οικονομικών, ο υφυπουργός είπε ότι αυτές αφορούν την παράταση και για το μήνα Σεπτέμβριο, του μέτρου της μείωσης κατά 40% των ενοικίων για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία, αλλά και των μισθώσεων πρώτης κατοικίας των εργαζομένων που τελούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, καθώς και των μισθώσεων φοιτητικής κατοικίας για τα εξαρτώμενα μέλη τους.

Προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί απόφαση του ΥΠΟΙΚ για τις επιχειρήσεις που μπορούν να υπαχθούν σε αυτή την ρύθμιση και συμπλήρωσε πως «είναι βέβαιο ότι σε αυτή την απόφαση θα συμπεριλαμβάνονται και οι εποχιακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης».

Στην ένταξη των μειώσεων ενοικίων, ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, είπε πως εντάσσονται και οι ναυτικοί, που οι συμβάσεις ναυτολόγησής τους τελούν σε αναστολή.

Σχετικά με τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι υποχρεωτικά θα εισπράξουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια και τον Σεπτέμβριο, έχει προβλεφθεί η επιστροφή φόρου ίση με το 30% των ενοικίων που έχασαν – και το ποσό αυτό θα μπορεί να συμψηφιστεί με τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα, με το άρθρο 4 της ΠΝΠ, εισάγεται και ένα επιπλέον μέτρο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως είπε ο υφυπουργός, καθώς προβλέπεται η δυνατότητα προαιρετικής μείωσης μισθώματος, για επαγγελματικές μισθώσεις σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε μισθώσεις πρώτης κατοικίας των εργαζομένων που τελούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, σε μισθώσεις φοιτητικής κατοικίας εξαρτώμενων μελών τους, καθώς και στις μισθώσεις κύριας κατοικίας σε ναυτικούς των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τελεί σε αναστολή.

Πρόκειται είπε «για μια προαιρετική μείωση ενοικίου για τις συγκεκριμένες κατηγορίες, που συνοδεύεται από φορολογικά κίνητρα για τους εκμισθωτές έναντι των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Προϋπόθεση όμως είναι, η μείωση του ενοικίου να είναι 30%. Το μέτρο αυτό τίθεται σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2020. Ειδικά για τους ναυτικούς, το μέτρο ξεκινάει από τον Οκτώβριο του 2020. Για τους ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων, το φορολογικό κίνητρο είναι 12% επί του αρχικού ποσού των ενοικίων που θα εισέπρατταν».

«H ύφεση δεν αφορά αποκλειστικά στην ελληνική οικονομία»

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, απέρριψε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης λέγοντας πως «η ελληνική κοινωνία έχει κατακτήσει ένα υψηλό επίπεδο ωριμότητας, έχει κρίση και μπορεί να αξιολογεί δεδομένα και καταστάσεις, για αυτό και απορρίπτει τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Απαντώντας στα σχόλια για την ύφεση που κατέγραψε η ελληνική οικονομία, ο υφυπουργός είπε πως «η ύφεση δεν αφορά αποκλειστικά στην ελληνική οικονομία, οι επιπτώσεις της πανδημίας έχουν οριζόντια και παγκόσμια χαρακτηριστικά. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και υπεύθυνοι, ειδικά σε αυτή την συγκυρία, που δεν έχουμε μόνο να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της εθνικής μας ακεραιότητας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ