Το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο (ANC), το κυβερνών κόμμα της Νότιας Αφρικής, καταδίκασε τα «απρεπή» και «προσβλητικά σχόλια» που φέρεται να έκανε ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε βάρος του Νέλσον Μαντέλα, του πρώτου μαύρου προέδρου της χώρας.

Στα απομνημονεύματά του που πρόκειται να εκδοθούν αυτή την εβδομάδα ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, υποστηρίζει ότι ο εργοδότης του έκανε ρατσιστικά σχόλια σε βάρος πολλών μαύρων ηγετών, κυρίως σε βάρος του Μπαράκ Ομπάμα αλλά και του εμβληματικού αγωνιστή κατά του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

«Δεν είναι πραγματικός ηγέτης»

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, ο Κόεν γράφει ότι ο Τραμπ έλεγε πως ο Μαντέλα «δεν είναι πραγματικός ηγέτης» ενώ ταυτόχρονα έπλεκε το εγκώμιο του καθεστώτος του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

«Όλοι οι λαοί που ποθούν διακαώς την ελευθερία μένουν κατάπληκτοι από αυτές τις προσβολές (…) που προέρχονται από ένα πρόσωπο το οποίο, το ίδιο, δεν αποτελεί πρότυπο ικανού ηγέτη» σχολιάζει το ANC στην ανακοίνωσή του. «Ο Τραμπ είναι ένας διχαστικός, μισογύνης και ασεβής άνθρωπος», συνεχίζει η ανακοίνωση, επισημαίνοντας την «εντυπωσιακή αντίθεση» μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Μαντέλα ο οποίος «κατανοούσε την αξία των διεθνών φιλικών σχέσεων».

Το Ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα εκτίμησε εξάλλου ότι «οι ηγέτες που συμπεριφέρονται σαν τον κ. Τραμπ» δεν είναι σε θέση να σχολιάζουν τη ζωή και το έργο του Μαντέλα.

Ο Νέλσον Μαντέλα, που είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης, εξελέγη πρόεδρος το 1994, αφού έμεινε επί σχεδόν τρεις δεκαετίες στη φυλακή, για τον αγώνα που έδινε εναντίον του ρατσιστικού καθεστώτος της χώρας του. Αποσύρθηκε από την πολιτική ζωή πέντε χρόνια αργότερα και πέθανε το 2013, σε ηλικία 95 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ