Οστά φαίνεται να παίρνει το τρομακτικό σενάριο για κρούσματα κορωνοϊού σε δομές φιλοξενίας προσφύγων.

Συναγερμός έχει σημάνει για τις κλειστές δομές, με εκείνες σε Σχιστό, τη Μαλακάσα και Ελαιώνα να τίθενται σε καραντίνα.

Παραμένει άγνωστο αν εντοπίστηκαν κρούσματα στις δομές αυτές ή αν το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε «προληπτικά» για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού.

Σε καραντίνα βρίσκεται επίσης από την προηγούμενη εβδομάδα και ο καταυλισμός της Μόριας, όταν και εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα, με τα περιστατικά να ανέρχονται πλέον σε 17.

Μέχρι στιγμής έχουν διεξαχθεί περίπου 2.000 τεστ τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση επεξεργασίας, ενώ τα άτομα που έχουν βρεθεί θετικά είναι σε απομόνωση σε ειδικό χώρο. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να αυξηθεί.

Στη Μόρια διαβούν πάνω από 12.000 μετανάστες, αριθμός υπερτετραπλάσιος σε σχέση με την χωρητικότητα του κέντρου υποδοχής.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα πρόκειται για τον 40χρονο Σομαλό, έναν αναγνωρισμένο πρόσφυγα, ο οποίος από τις αρχές του 2020 και είχε φύγει από τη Μυτιλήνη για την Αθήνα στα μέσα Αυγούστου. Εκεί όμως διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να ζήσει και έτσι επέστρεψε στο νησί.

Οι δειγματοληψίες γίνονται στην υγειονομική μονάδα του ΚΥΤ της Μόριας που φτιάχτηκε πρόσφατα με δωρεά της Ολλανδικής Κυβέρνησης και σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα είναι σε πλήρη λειτουργία μέσα στον Σεπτέμβριο.

Εγκαταλελειμμένοι στο έλεος της πανδημίας

Όπως ανέδειξε την προηγούμενη εβδομάδα το in.gr, το εν λόγω κέντρο υγείας δεν λειτουργεί ακόμα λόγω έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού.

Κατά την επίσκεψη του στη Μυτιλήνη ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμενέας ανακοίνωσε πως «με εντολή του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια έχουν προκηρυχθεί θέσεις γιατρών για να στελεχωθεί τόσο το Νοσοκομείο Μυτιλήνης όσο και η δομή υγείας στο ΚΥΤ της Μόριας».

Έως τότε, οι αιτούντες άσυλο που διαμένουν στη Μόρια έχουν αφεθεί εγκαταλελειμμένοι στο έλεος της πανδημίας, καθώς δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας κοντά στο ΚΥΤ. Ο λόγος είναι ότι όλες οι άλλες υγειονομικές υποδομές έξω από το ΚΥΤ έχουν κλείσει από τα τέλη Ιουλίου λόγω υπέρογκων προστίμων από τον Δήμο Μυτιλήνης. Λειτουργεί μόνο η παιδιατρική κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η οποία απευθύνεται μόνο σε συγκεκριμένα περιστατικά και ασθενείς.

Συνεχίζονται οι εικόνες ντροπής στην πλατεία Βικτωρίας

Την ίδια στιγμή, για άλλη μια φορά φαίνεται να εκτυλίσσονται απίστευτες εικόνες στην πλατεία Βικτωρίας όπου πρόσφυγες έχουν βρει προσωρινή στέγη, ανήμποροι να πάνε οπουδήποτε.

Ειδικότερα, εδώ και τρεις ημέρες, στην Πλατεία Βικτωρία, κοιμούνται αρκετοί πρόσφυγες, οι οποίοι πήραν άσυλο από την ελληνική πολιτεία.

Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν δικαίωμα να μείνουν στις δομές.

Έτσι, άνθρωποι κάθε ηλικίας, από βρέφη μέχρι ηλικιωμένους, κοιμούνται στοιβαγμένοι πάνω στην πλατεία, δημιουργώντας θλίψη σε όποιον δει την εικόνα αυτή.

Οι περισσότεροι εξ΄ άυτών επιχειρούν να φύγουν στο εξωτερικό, όμως ο κοροναϊός και η γραφειοκρατία βάζουν φρένο στα όνειρά τους.