Ο κορωνοϊός προκαλεί παρατεταμένη λοίμωξη του στομάχου

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ιός μπορεί να εντοπιστεί στα κόπρανα των ασθενών για πολύ καιρό αφού τα τεστ του αναπνευστικού αρχίσουν να βγαίνουν αρνητικά

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο σε 73 νοσηλευόμενους ασθενείς κοροναϊού στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας, ανακάλυψε τον ιό στα κόπρανα περισσότερων από τους μισούς συμμετέχοντες.

Οι επιστήμονες από το Χονγκ Κονγκ μελέτησαν τα δείγματα κοπράνων 15 ασθενών για να κατανοήσουν καλύτερα τη δραστηριότητα του ιού στον γαστρεντερικό σωλήνα. Ανακάλυψαν ότι επτά από τους ασθενείς είχαν ενεργή λοίμωξη του πεπτικού, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι εξ αυτών δεν βίωναν ναυτία, διάρροια ή άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα. Τρεις ασθενείς συνέχισαν να παρουσιάζουν ενεργή ιική λοίμωξη ακόμη και έξι μέρες αφού τα αναπνευστικά τους δείγματα έβγαιναν αρνητικά στον ιό.

Το εύρημα «αναδεικνύει τη σημασία του μακροπρόθεσμου ελέγχου του κοροναϊού και της υγείας των αναρρωσάντων, αλλά και την απειλή πιθανής μετάδοσης από την επαφή στόματος-ορθού», δήλωσε η Σιου Τσιεν Νγκ, αντιπρόεδρος του πανεπιστημιακού Κέντρου για την Έρευνα του Μικροβιώματος του Στομάχου, σε ανακοίνωσή της.

Τι προτείνουν οι επιστήμονες

Οι θεραπείες που τροποποιούν τη σύνθεση και τη λειτουργία του μικροβιώματος του στομάχου θα πρέπει να διερευνηθούν για την πιθανή δράση τους απέναντι στον κοροναϊό, τονίζει η Νγκ. Το μικροβίωμα του στομάχου των ασθενών με ιδιαιτέρως υψηλό ιικό φορτίο έδειξε μείωση του πληθυσμού των μικροβίων που δρουν προστατευτικά και αύξηση εκείνων που προκαλούν ασθένειες.

Το κινεζικό πανεπιστήμιο έχει προσφέρει δωρεάν τεστ κοπράνων σε ασθενείς που φτάνουν στο αεροδρόμιο της πόλης του Χονγκ Κονγκ από τα τέλη Μαρτίου και έχει εντοπίσει έξι παιδιά-φορείς μετά τον έλεγχο περισσότερων από 2.000 δειγμάτων. Από τη Δευτέρα, περίπου 2.000 τεστ κοροναϊού γίνονται καθημερινά, ως μέρος της στοχευμένης στρατηγικής εντοπισμού ασυμπτωματικών φορέων.

Περισσότεροι από ένας ασθενείς βγήκαν θετικοί, παρά το γεγονός ότι τα αναπνευστικά δείγματα είχαν βγει αρνητικά, εξηγεί ο Φράνσις Κ.Λ. Τσαν, πρύτανης ιατρικής του πανεπιστημίου και πρόεδρος του ερευνητικού κέντρου.

«Τα τεστ κοπράνων είναι ακριβή και ασφαλή, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα και πιο αποτελεσματικά για τη διάγνωση κοροναϊού σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων», εξήγησε ο Τσαν σε ανακοίνωσή του. Ορισμένοι ελεγκτικοί φορείς, όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους σε σχέση με τα τεστ κοπράνων.

Πηγή: www.bloomberg.com

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk