Το λένε οι Λοιμωξιολόγοι, το λένε οι επιστήμονες σ΄όλον τον κόσμο, το λέει, εδώ και μήνες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας: Η μάσκα είναι απαραίτητη, σώζει ζωές. Το είπε και στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε σε «μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού που αγγίζει τα όρια της παράνοιας». Το είπε ειδικά για όσους αρνούνται τη μάσκα για να προσθέσει: «η μάσκα είναι το πιο σίγουρο και αποδεδειγμένο μέσο για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας».

***

Οι συγκεντρώσεις των αρνητών του κορωνοϊού

Τα τελευταία στοιχεία πάντως δείχνουν και πάλι μια ισορροπία, όπως ανάφερε ο Πρωθυπουργός, αν και τη Δευτέρα είχαν ανακοινωθεί 156 νέα κρούσματα και πέντε θάνατοι, ενώ στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 42 συνάνθρωποί μας. Αυτή η μικρή μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες (που τα κρούσματα έφταναν ή περνούσαν τα 200), δεν είναι αιτία, εφησυχασμού, όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης. Τόνισε μάλιστα ότι η κανονική ζωή δεν πρόκειται να επανέλθει ούτε γρήγορα ούτε αυτόματα. Να ξέρετε πάντως ότι υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τις συγκεντρώσεις που γίνονται από τους αρνητές του κορωνοϊού. Θέμα που απασχόλησε και τη χθεσινή σύσκεψη των Λοιμωξιολόγων τη στιγμή που και τη Δευτέρα η Αττική βρέθηκε στο «κόκκινο» με 101 κρούσματα και στη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών, εφτά ελληνικά νησιά μπήκαν στην κόκκινη λίστα.

***

Ποιον προτείνουν οι Λοιμωξιολόγοι για βραβείο

Τον Κίμωνα Δρακόπουλο προτείνει για το βραβείο της Ακαδημίας η καθηγήτρια Εντατικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστασία Κοτανίδου. Με επιστολή της προς τους ακαδημαϊκούς Χάρη Ρούσο και Ακη Μουτσόπουλο η κυρία Κοτανίδου, μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, προτείνει τον επίκουρο καθηγητή στην Επιστήμη των Δεδομένων στη Σχολή Marshal του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας για το βραβείο της Ακαδημίας. Στην πρότασή της αναφέρει ότι ο Κίμων Δρακόπουλος «με τον αλγόριθμό του για τον έλεγχο στις πύλες εισόδου έσωσε πρακτικά τη χώρα το καλοκαίρι». Σημειώνεται ότι:

***

Ο κ. Δρακόπουλος δημιούργησε και εφάρμοσε τον αλγόριθμο, βάσει του οποίου κατανέμονται τα τεστ για τον κορωνοϊό ανάλογα με την προέλευση των επισκεπτών της χώρας μας. Ξεχώρισα ένα άρθρο του που δημοσίευσε σε κυριακάτικη εφημερίδα, στο οποίο μεταξύ άλλων γράφει για το πώς μπορεί κάποιος να δουλέψει στην Ελλάδα: «…Το μόνο που χρειάζεσαι είναι έξι ανθρώπους. Κάποιους να σου δώσουν ένα μέρος να σταθείς και κάποιους με τους οποίους θα δώσεις τη μάχη αν είσαι διατεθειμένος να το κάνεις. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο να τους βρεις αυτούς τους έξι σε μια θάλασσα απελπισίας. Η συμβουλή μου: εντόπισε αυτούς που μιλούν λιγότερα από τους άλλους». Ενδιαφέρον έχει και η αναφορά του στην κυρία Λάγιου.

****

Στο Μαξίμου για τεστ

Ενα από τα πουλάκια που κατοικοεδρεύουν στην οδό Ηρώδου Αττικού πρόσεξε την Δευτέρα το πρωί ασυνήθιστη κίνηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Κόσμος πολύς έβγαινε από το πρωθυπουργικό γραφείο και πήγαινε σε διπλανό (κυβερνητικό) κτίριο. Οταν λέω «κόσμος» εννοώ τους πάντες. Από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον γενικό γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, την Αριστοτελία Πελώνη έως τους πρωθυπουργικούς συμβούλους, τις γραμματείς του πρωθυπουργού, τους δημοσιογράφους στον τομέα επικοινωνίας, τους αστυνομικούς, τους πάντες σας λέω, πλην Κυριάκου Μητσοτάκη. Πού πήγαινε όλος αυτός ο κόσμος και γιατί; Έμαθα ότι όλοι όσοι βρίσκονται κοντά στον Πρωθυπουργό πήγαν για τεστ για να διαπιστωθεί ότι δεν έχουν κορωνοϊό. Ορισμένοι είχαν ξανακάνει το τεστ όταν επέστρεψαν από τις διακοπές του και το έκαναν και πάλι. Εις εξ αυτών μάλιστα έχει κάνει το τεστ τουλάχιστον τρεις φορές.

***

Πάλι ο υπουργός Άμυνας στον Πρωθυπουργό

Ενώ όμως όλοι αυτοί έβγαιναν από το Μαξίμου και πήγαιναν δίπλα να κάνουν το τεστ, το πουλάκι που σας έλεγα , είδε κάποιον να μπαίνει στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Ήταν ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος το τελευταίο διάστημα (με την κρίση του Oruc Reis) έχει πυκνώσει τις επαφές του με τον Πρωθυπουργό. Αυτή τη φορά πήγε μόνος του, χωρίς δηλαδή τον Α/ΓΕΕΘΑ ή τον Α/ΓΕΝ και έμεινε αρκετή ώρα. Απ΄ό,τι έμαθα συζητήθηκαν και εξοπλιστικά θέματα, η τουρκική επιθετικότητα αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με προσλήψεις ΕΠΟΠ. Ακόμα εξαγγελίες που θα κάνει ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ. Το θέμα της αύξησης ή όχι της θητείας δεν συζητήθηκε.

***

Την Πέμπτη παρουσιάζεται ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στον Έβρο

Μια και έγινε συζήτηση για θητεία σας πληροφορώ ότι την ημέρα ( 10 Σεπτεμβρίου) που ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Κορσική στη σύνοδο του MED7, ο υιός Μητσοτάκης Κωνσταντίνος, θα παρουσιάζεται στον Στρατό για τη θητεία του. Θα υπηρετήσει στο Πυροβολικό, στον Έβρο. Εκείνο που έμαθα είναι ότι και μετά τη βασική του εκπαίδευση θα παραμείνει σε μονάδα στον Έβρο.

***

Αλλες τέσσερις εικονικές αερομαχίες (dοgfights) στο Αιγαίο

Οι Τούρκοι έστειλαν αυτή τη φορά στο FIR Αθηνών 14 πολεμικά αεροσκάφη ήτοι έξι F-16, δύο κατασκοπευτικά ναυτικής συνεργασίας CN-235 και έξι ελικόπτερα (ανθυποβρυχιακού πολέμου). Τέσσερα από τα έξι F-16 ήταν οπλισμένα με πυραύλους αέρος – αέρος. Ολα τα αεροσκάφη των εισβολέων ταυ FIR Αθηνών αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. Σε τέσσερις περιπτώσεις τα τουρκικά ενεπλάκησαν με τα ελληνικά σε εικονικές αερομαχίες. Οταν λένε εικονικές αερομαχίες, μην φανταστείτε τίποτα το εξαιρετικό. Απλώς τα τουρκικά επιχείρησαν για δευτερόλεπτα να εμπλακούν με τα ελληνικά, έτσι για να υποδηλώσουν… παρουσία. Αναχαιτίστηκαν και γύρισαν στις βάσεις τους. Θα έχει ενδιαφέρον κάποια στιγμή να δούμε εικόνες από τα φωτοπολυβόλα των ελληνικών μαχητικών στην διάρκεια των αναχαιτίσεων.

***

Το οπωροπωλείο και ο Ευκλείδης

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν ξεκάθαρος στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή. Απευθυνόμενος στους «συντρόφους» του τους προέτρεψε να ξεκουνήσουν και να παράξουν ενεργητική αντιπολίτευση. Άφησε δε να εννοηθεί ότι αν δεν το κάνουν τότε ως κόμμα θα πληρώσουν ακριβά το τίμημα. «Η μόνη πολιτική που είναι καταστροφική είναι αυτή του ώριμου φρούτου», ανέφερε σε δραματικούς τόνους. Ωστόσο, ο Ευκλείδης θα έπρεπε να ξέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ του 2020 δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του 2014. Τι εννοώ; Ότι στη Βουλή υπάρχουν αρκετές δικογραφίες που αφορούν πρώην υπουργούς του κόμματος της Αριστεράς και στενούς τους συνεργάτες, όπως ο διαβόητος Μανώλης Πετσίτης. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την επαναστατική αντιπολίτευση που ζητά ο Ευκλείδης αυτές οι υποθέσεις θα έβγαιναν σχεδόν αυτόματα από τα συρτάρια του προέδρου της Βουλής.

Επειδή όμως ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί τη στρατηγική του ώριμου φρούτου και γενικά κρατάει χαμηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης γι’ αυτό και η κυβέρνηση δεν ασχολείται μαζί του. Και μπορεί ενδεχομένως ο ίδιος ο κύριος Τσακαλώτος να μην έχει εξαρτήσεις και να μη φοβάται τη διερεύνηση των πεπραγμένων του ως υπουργός, αλλά αυτό δεν ισχύει για πολλά εκ των ανωτάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά επιδιώκουν την στρατηγική του ώριμου φρούτου προκειμένου να ξεχαστούν οι δικές του αμαρτίες, έως ότου αποκαλυφθούν οι όποιες αμαρτίες της τρέχουσας κυβέρνησης και επέλθει η γνωστή φθορά. Υπό αυτή την κυνική ερμηνεία και παραδοχή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα μπορούσε να τρέξει το πολιτικό οπωροπωλείο του ΣΥΡΙΖΑ.

***

Ο θερμοσίφωνας του Γρηγόρη

Θα μπορούσε ποτέ να σας περάσει απ’ το μυαλό ότι ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού θα ασχολείται με θερμοσίφωνες; Ναι όπως το διαβάζετε με θερμοσίφωνες! Σε αυτή την κυβέρνηση το επιτελικό κράτος καταπιάνεται και με θερμοσίφωνες. Βλέπετε ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης έχει υπό την αρμοδιότητα του το Εθνικό Τυπογραφείο και έτσι οποιαδήποτε πίστωση σχετίζεται με τις ανάγκες του τυπογραφείου πρέπει να περνάει από τα χέρια του και να φέρει την υπογραφή του. Χθες ξαφνικά εμφανίστηκε στη Διαύγεια μια απόφαση για την προμήθεια θερμοσίφωνα για τις ανάγκες του Εθνικού Τυπογραφείου, την οποία υπέγραφε ο κ. Δημητριάδης. Πρόκειται για θερμοσίφωνα 60 λίτρων αξίας 120 ευρώ. Δεν γνωρίζω για το εάν ο κ. Δημητριάδης έχει εντρυφήσει σε τεχνικές λεπτομέρειες π.χ. για τον εάν ο θερμοσίφωνας διαθέτει θερμοστάτη ασφαλείας με ενσωματωμένη ειδική θερμοηλεκτρική ασφάλεια, βαλβίδα ασφαλείας με μεμβράνη και αποχέτευση, μεγάλη φλάντζα επιθεώρησης για ευκολότερη συντήρηση και μόνωση οικολογικής πολυουρεθάνης. Είμαι σίγουρος ωστόσο ότι έχει ικανούς τεχνικούς συμβούλους και για τα θέματα αυτά…