Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, δεν βρίσκεται πλέον σε τεχνητό κώμα και ανταποκρίνεται σε ομιλία όπως αναφέρει με ανάρτησή της στο Twitter η γερμανική κλινική, Charité, στην οποία και νοσηλεύεται.

Το νοσοκομείο πρόσθεσε ότι ο Ναβάλνι βγαίνει από την υποστήριξη μηχανικού αναπνευστήρα. Ωστόσο, είναι νωρίς ακόμα για να μπορέσουν να πουν κάτι οι γιατροί για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία του η σοβαρή δηλητηρίασή του.

Η ανάρτηση του νοσοκομείου:

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Σεπτεμβρίου ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε πως ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αυτή την στιγμή νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο Charite του Βερολίνου, δηλητηριάσθηκε με νευροτοξικό παράγοντα από την ομάδα του Νοβιτσόκ.

Οι τοξικολογικές εξετάσεις σε δείγματα αίματος του Αλεξέι Ναβάλνι οι οποίες έγιναν σε εργαστήριο του γερμανικού στρατού βρήκαν «αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία» που δείχνουν ότι ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης έχει δηλητηριασθεί με Νοβιτσόκ, δήλωσε ο Ζάιμπερτ.

«Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ενημερώσει τους εταίρους της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ για τα αποτελέσματα της έρευνας» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «θα συζητήσει την κατάλληλη κοινή απάντηση με τους εταίρους υπό το φως της ρωσικής αντίδρασης».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti ότι το Βερολίνο δεν έχει ενημερώσει την Μόσχα για τα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει σε σχέση με την δηλητηρίαση του Ναβάλνι με Νοβιτσόκ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας την ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι η Μόσχα εξακολουθεί να περιμένει την απάντηση στο αίτημα που υπέβαλε η γενική εισαγγελία της Ρωσίας στην Γερμανία αναφορικά με την υγεία του Ναβάλνι, την διάγνωση που του έγινε και τα αποτελέσματα των εξετάσεων.