Στην Αθήνα βρίσκεται ήδη και έχει δρομολογηθεί πιλοτικά από την Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΟΣΥ ΑΕ), το πρώτο ηλεκτροκίνητο όχημα της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας BYD, η οποία ανταποκρίθηκε στην ανοιχτή πρόσκληση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για διάθεση δοκιμαστικής λειτουργίας ηλεκτρικών οχημάτων στο δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών.

Η είσοδος της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα πρόκειται να εξασφαλίσει πολλαπλά οφέλη, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την ποιότητα ζωής στα αστικά κέντρα, γεγονός στο οποίο οι αστικές συγκοινωνίες διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Επισημαίνεται ότι η πιλοτική κυκλοφορία σε μήκος κατάλληλων διαδρομών είναι αναγκαία, ενόψει και του διαγωνισμού για την απόκτηση νέων λεωφορείων για τον στόλο Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Οι δοκιμές θα συμβάλλουν στην κατάλληλη προετοιμασία από άποψης υποδομών και στις κατάλληλες λειτουργικές επιλογές οχημάτων-φόρτισης

Το εν λόγω demo bus κινεζικής τεχνολογίας, που πραγματοποιεί ήδη τις πρώτες πιλοτικές διαδρομές, δεν μεταφέρει επιβάτες, έχει μήκος 12 μέτρα, 3 διπλές πόρτες χωρίς σκαλοπάτια εισόδου και η χωρητικότητά του σε επιβάτες είναι 24 καθήμενοι, 51 όρθιοι, ένα ΑμΕΑ, έχει ράμπα για ΑμΕΑ και η μπαταρία του είναι 348 kw. Έχει επίσης 2 ηλεκτρομοτέρ 2 Χ 150kw που αντιστοιχούν σε ισχύ 402 hp και WIFI συνδεσιμότητα για τους επιβάτες και USB φορτιστές για τα κινητά επιβατών.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η δοκιμαστική κυκλοφορία δύο ακόμη τύπων ηλεκτρικών λεωφορείων, ενός ευρωπαϊκής τεχνολογίας και ακόμη ενόςκινεζικής τεχνολογίας, τα οποία κατά τη δοκιμαστική τους περίοδο θα μεταφέρουν και επιβάτες.

Το λεωφορείο, που δοκιμάζεται ήδη, εκτελεί γραμμές σχετικά μικρού μήκους εντός του κέντρου της Αθήνας και συγκεκριμένα αύριο θα πραγματοποιήσει το εξής δρομολόγιο:

Αναχώρηση : Άγιος Ιωάννης ΜΕΤΡΟ 10.00 π.μ.

Στάση 1 : Μενεκράτους

Στάση 2 : Λαϊκή

Στάση 3 : Άγιος Αρτέμιο

Στάση 4 : Νεάρχου

Στάση 5 : Αρρυβού

Στάση 6 : Υμηττού

Στάση 7 : Προφήτης Ηλίας

Στάση 8 : Πλατεία Πλαστήρα

Στάση 9 : Άγιος Σπυρίδων

Στάση 10 : Στάδιο

Στάση 11 : Μετς

Στάση 12 : Άγαλμα Βύρωνος

Στάση 13 : Σύνταγμα

Στάση 14 : Ακαδημία

Στάση 15 : Ρεξ

Στάση 16 : Πολυτεχνείο

Στάση 17 : Αιγύπτου

Στάση 18 : Πανελλήνιος

Στάση 19 : Επτανήσου

Στάση 20 : Ιθάκης

Στάση 21 : Ζακύνθου

Στάση 22 : Σκύρου

Στάση 23 :Πλατεία Κυψέλης

Στάση 24 : Αίγλης

Στάση 25 : Άγιος Αθανάσιος

Στάση 26 : Κατσή

Τερματισμός Στάση 27 : Άνω Κυψέλη 11.00 π.μ.