Ο προβληματισμός για το εμβόλιο και οι «ψεκασμένοι»

Ομολογουμένως έχει ενδιαφέρον η έρευνα της Metron Analysis στην οποία αποτυπώνονται διάφορες τάσεις της ελληνικής κοινωνίας, σε αυτήν την συγκυρία της τριγωνικής κρίσης (πανδημία, οικονομία, ελληνοτουρκικά).

Ένα από τα ευρήματα που σχολιάστηκαν περισσότερο ήταν η απάντηση στο ερώτημα «αν υπήρχε ένα εγκεκριμένο και δωρεάν εμβόλιο από το κράτος για τον κορωνοϊό, εσείς θα θέλατε να το κάνετε ή όχι;».

Το 44,5% απάντησε αρνητικά στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Μπορούν η πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να χαρακτηριστούν «ψεκασμένοι», με βάση αυτήν τους την απάντηση; Η επί μέρους ανάλυση της σύνθεσης της συγκεκριμένης ομάδας που συμμετείχε στην έρευνα, αποκαλύπτει και κάποια κοινωνικά ή πολιτικά χαρακτηριστικά, ωστόσο η γενίκευση εν προκειμένω ίσως να είναι παρακινδυνευμένη.

Θα μπορούσε να σημειωθεί και ότι από την ερώτηση λείπει ο προσδιορισμός «απολύτως ασφαλές» για το υπό συζήτηση εμβόλιο. Μπορεί οι απαντήσεις πολλών να ήταν διαφορετικές. Είναι προφανές ότι πολύ δύσκολα μπορεί να ταυτίσει κανείς απολύτως αυτό το ποσοστό με το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Πολύ απλά, γιατί αν το 44,5% των Ελλήνων αρνούνταν γενικώς να εμβολιαστούν, αυτοί και τα παιδιά τους, η υγειονομική συνθήκη της χώρας θα ήταν δραματική και δεν θα χρειαζόμασταν έναν κορωνοϊό για να μας αφανίσει. Θα ήμασταν ήδη στα πρόθυρα του αφανισμού από άλλες ασθένειες. Σίγουρα, κάποιοι από το ένα υποσύνολο, θα μπορούν να εντοπιστούν και στο άλλο.

Κάτι άλλο όμως συμβαίνει, κατά πάσα πιθανότητα – και θα πρέπει να αξιολογηθεί.

Η έρευνα των τελευταίων μηνών δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, σε αντίθεση με την πανδημία, που με τις αναλογίες των περιόδων, έχει. Ιστορικό προηγούμενο δεν έχει και η πληροφόρηση, όπως και η παραπληροφόρηση.

Παραμένει όμως ένα στοιχείο, το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η έρευνα, από τα πρώτα της στάδια έως και το κλινικό, είναι εντυπωσιακή. Τα διάφορα εμβόλια φαίνεται ότι προστατεύουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από τον ιό, για κάποιο σύντομο ή μακρύτερο χρονικό διάστημα, ούτε όμως η χρονική παράμετρος είναι σαφής και ξεκάθαρη, ούτε και η ανοσολογική.

Τις εκκρεμότητες άλλωστε τις περιγράφουν και οι ίδιοι οι επιδημιολόγοι, οι οποίοι επανειλημμένως έχουν σημειώσει ότι εφόσον προκύψει το εμβόλιο, κατά προτεραιότητα θα πρέπει να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες και συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες (υγειονομικοί κλπ.). Δεν έχουν μιλήσει καν για υποχρεωτικό και καθολικό εμβολιασμό.

Η κατηγορία εκείνων που απάντησαν αρνητικά στο εμβόλιο περιλαμβάνει ένα ηλικιακό φάσμα 17 – 54 ετών. Είμαστε βέβαιοι ότι ακόμη και οι γιατροί θα συνιστούσαν στους 17ρηδες να εμβολιαστούν; Ή στους 20ρηδες ή στους 35ρηδες ή ακόμη και στους «δίχως υποκείμενα νοσήματα» 50ρηδες; Δεν το γνωρίζουμε, αλλά βασίμως πιθανολογείται πως όχι και πάντως θα το μάθουμε όταν έλθει η ώρα.

Για τους ηλικιωμένους, χρονίως νοσούντες και όσους αποδεδειγμένα απειλούνται περισσότερο από τον ιό, τα δεδομένα είναι διαφορετικά.

Το ότι υπάρχουν ψεκασμένοι στη χώρα, όπως και σε ολόκληρο τον πλανήτη, είναι δυστυχώς μία πραγματικότητα.

Ωστόσο είναι μάλλον αβάσιμο να ταυτίζεται η επιφυλακτικότητα κάποιων για ένα εμβόλιο, το οποίο δεν έχει δοκιμαστεί επί μακρόν και θα είναι εκ των πραγμάτων άγνωστες οι πιθανές παρενέργειες του, με τον αρνητισμό για τη μάσκα ή ακόμη και για τον ίδιο τον ιό.

Θα είχε δε περισσότερο ενδιαφέρον η έρευνα επί του συγκεκριμένου σε μεγαλύτερες ηλιακιακές ομάδες, π.χ. άνω των 60-65 ετών, ειδικώς και αν συνοδευόταν από συμπληρωματικά ερωτήματα, π.χ., θα κάνατε το εμβόλιο προκειμένου να έχετε μία κανονική κοινωνική ζωή ή να βλέπετε συγγενείς, φίλους, τα εγγόνια σας κλπ.

Είχε επισημανθεί από την αρχή της πανδημίας, ότι όσο αυτή θα εξαπλωνόταν, σχεδόν με τον ίδιο ρυθμό θα εξαπλωνόταν και η παραπληροφόρηση. Αν όντως βρισκόμαστε κοντά στη διάθεση του εμβολίου, η κρισιμότερη ίσως παράμετρος θα είναι η ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα χαρακτηριστικά του, την επίδραση του, την αποτελεσματικότητα του. Μόνο έτσι θα κερδηθεί η μάχη κατά των «ψεκασμένων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk