Ζαΐχ Μπολσονάρου δεν υπήρξε ποτέ ο πολιτικός των φτωχών. Οι υποστηρικτές του ανέκαθεν ήταν σε μεγάλο βαθμό μέλη της μεσαίας και ανώτερης τάξης, συντηρητικοί ευαγγελιστές και στρατιωτικοί. Για τα φτωχά στρώματα η εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της Βραζιλίας ήταν σκέτη καταστροφή.

Ενάμιση και πλέον χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, κι ενώ στο μεταξύ η χώρα θρηνεί πάνω από 114.000 ανθρώπους από τον κορωνοϊό, το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει και η ανεργία εξαιτίας της πανδημίας έχει εκτοξευθεί στο 14%, συμβαίνει το εξής παράδοξο.

Τα φτωχά λαϊκά στρώματα τον αποκαλούν «Σωτήρα» με τα ποσοστά δημοφιλίας του για πρώτη φορά να αυξάνονται σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Datafolha από το 32% στο 37% και τα ποσοστά αποδοκιμασίας να πέφτουν στο 34% από το 44%. Σήμερα είναι ο μοναδικός ηγέτης παγκοσμίως που έχει αποτύχει στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και βλέπει την αποδοχή του να ανεβαίνει.

Από τα σκάνδαλα στη δημοφιλία

Ο λόγος είναι απλός. Οταν η πανδημία χτύπησε τη Βραζιλία και τοπικοί αξιωματούχοι κάλεσαν τον κόσμο – κόντρα στη βούληση του Μπολσονάρου που τότε μιλούσε για μια απλή γριπούλα – να μείνουν σπίτι του, η κυβέρνηση ξεκίνησε να μοιράζει ζεστό χρήμα στα φτωχότερα στρώματα.

Το ποσό των μόλις 110 δολαρίων ήταν αρκετό για τους Βραζιλιάνους που ζουν στην απόλυτη εξαθλίωση και οι οποίοι έχουν πληγεί χειρότερα από την πανδημία να αλλάξουν τη γνώμη που έχουν για τον πρόεδρό τους: «Τώρα θα ψήφιζα τον Μπολσονάρου. Μας βοηθά τόσο πολύ» λέει η Ελντιέν Ματίας Μαΐα στη «Washington Post», που ζει στη Βορειο-ανατολική Βραζιλία, την πιο φτωχή περιοχή της χώρας, η οποία είχε ψηφίσει συντριπτικά κατά του Μπολσονάρου.

Μόλις τον περασμένο Απρίλιο η πλειοψηφία των συμπολιτών του Μπολσονάρου τασσόταν υπέρ της παραπομπής του εξαιτίας σκανδάλων διαφθοράς στα οποία εμπλέκεται. Σήμερα ο βραζιλιάνος πρόεδρος έχει διευρύνει τη βάση του χάρη στη στήριξη που παρέχει στον φτωχό κόσμο που εδώ και μερικούς μήνες λαμβάνει εισόδημα που δεν είχε δει ποτέ στη ζωή του. Πολλοί μάλιστα από αυτούς δεν έχουν καν μολυνθεί από τον ιό.

«Είναι πολλά χρήματα γι’ αυτούς» αναφέρει στην αμερικανική εφημερίδα η Γιάλα Σένα, συντάκτρια του ειδησεογραφικού ιστοτόπου Cidade Verde: «Υπήρξε μεγάλη οικονομική δραστηριότητα μετά από αυτό το όφελος. Βοήθησε πολλούς ανθρώπους να αγοράσουν τρόφιμα και οι επιχειρήσεις αναπτύχθηκαν πολύ».

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό για πόσον καιρό θα διαρκέσει αυτό το έκτακτο επίδομα για τους φτωχούς. Οικονομολόγοι λένε ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αντέξει τη χορήγηση αυτής της ενίσχυσης η οποία κοστίζει σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα στα κρατικά ταμεία, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Πάολο Γουέδες προειδοποιεί για χρεοκοπία αν το πρόγραμμα συνεχιστεί για πολύ περισσότερο.

Η «μαμά» των φτωχών και η δολοφονία του πάστορα συζύγου της

Τον απρόβλεπτο κόσμο της βραζιλιάνικης πολιτικής σκηνής αυτές τις μέρες μονοπωλεί η 59χρονη βουλευτής κεντροδεξιού κόμματος και πρώην δημοφιλής τραγουδίστρια γκόσπελ Φλορντελίς ντος Σάντος ντε Σόουζα. Προ ημερών οι Αρχές απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον της για ενορχήστρωση της δολοφονίας του 42χρονου πάστορα συζύγου της μαζί με έξι από τα περισσότερα από 50 βιολογικά και υιοθετημένα παιδιά τους και μια εγγονή της.

Ο Αντερσον ντο Κάρμο εκτελέστηκε με 30 σφαίρες τον Ιούνιο του 2019 με την Ντε Σόουζα να ισχυρίζεται τότε ότι είχε σκοτωθεί στη διάρκεια αποτυχημένης ληστείας. Η Φλορντελίς, που απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι είναι ο «εγκέφαλος» της δολοφονίας του συζύγου της και εμμένει στην αθωότητά της, θα συλληφθεί εφόσον αρθεί η βουλευτική της ασυλία.

Το κίνητρο της βουλευτού φέρεται σύμφωνα με τις Αρχές να βασίζεται στη δίψα της για εξουσία και οικονομική χειραφέτηση καθώς, όπως υποστηρίζουν, ο δολοφονημένος σύζυγος «ασκούσε αυστηρό έλεγχο στα οικονομικά της οικογένειας» και «εμπόδιζε τα πρόσωπα που ήταν πιο στενά συνδεδεμένα με τη Φλορντελίς, δηλαδή τα αγαπημένα της παιδιά, να έχουν καλύτερη μεταχείριση από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας».

Μάλιστα λένε ότι η ίδια είχε προσπαθήσει να δηλητηριάσει τον σύζυγό της τουλάχιστον έξι φορές προτού διατάξει τελικά πολλά από τα παιδιά της να τον σκοτώσουν. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο βιολογικός της γιος Φλάβιο ντος Σάντος Ροντρίγκες ήταν αυτός που πυροβόλησε τον πατριό του με όπλο που αγόρασε ένας άλλος από τους υιοθετημένους γιους του ζευγαριού, ο Λούκας Σέζαρ ντος Σάντος.

Και οι δύο είναι προφυλακισμένοι, ενώ στο πλαίσιο της έρευνας, η αστυνομία εξέδωσε εννέα εντάλματα σύλληψης και 14 εντάλματα έρευνας στις πόλεις του Ρίο ντε Τζανέιρο, του Νιτόρο, του Σάο Γκονσάλο και της Μπραζίλια, όπου η Σόουζα διαθέτει διαμερίσματα.

Η υπόθεση έχει σοκάρει την κοινή γνώμη με δεδομένο ότι η Φλορντελίς – γνωστή ως και «μαμά» των φτωχών συνοικιών του Ρίο – ήταν ένα από τα πιο αγαπητά πρόσωπα στη χώρα. Είχε εκλεγεί πανηγυρικά με το συντηρητικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) το 2018 και η ιστορία της είχε παρουσιαστεί σε ντοκιμαντέρ στο TV Globo το 2009.

Γεννημένη σε φαβέλα, η Φλορντελίς απέκτησε τέσσερα παιδιά με τον κατά 17 χρόνια νεότερό της πάστορα Αντερσον ντο Κάρμο με τον οποίο υιοθέτησαν μαζί 50 παιδιά και ίδρυσαν και μια Ευαγγελική κοινότητα. Ωστόσο η εικόνα του αλτρουισμού και της ηθικής «δεν ήταν παρά ένα μέσο για εκείνη με στόχο να φτάσει σε υψηλή οικονομική και πολιτική θέση» όπως σχολίασε ο αστυνομικός διευθυντής Αλαν Ντουάρτε, μιλώντας στο κανάλι TV Globo.