Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Λευκορωσίας, του Μινσκ, και άλλων πόλεων σε μια ακόμη αμφισβήτηση της εξουσίας του Αλεξάντρ Λουκασέκο.

Ανάμεσα στα πλήθη των γυναικών διαδηλωτριών, που ανταποκρίθηκαν σε ένα κάλεσμα της αντιπολίτευσης για «πορεία γυναικών», πολλές κρατούσαν την ερυθρόλευκη σημαία της αντιπολίτευσης και άλλες λουλούδια.

Το αυταρχικό καθεστώς σκλήρυνε τη στάση του απέναντι στους αντιφρονούντες παρά τις αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις μετά τις εκλογές του Αυγούστου οι οποίες εκτιμάται πως δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες.

Η προειδοποίηση του Βερολίνου

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, προειδοποίησε σήμερα πως αν ο Λουκασένκο δεν απαντήσει στις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες κυρώσεις πέραν αυτών που έχουν ήδη συμφωνηθεί από την Ένωση.

Ο Λουκασένκο πρέπει να μιλήσει με την αντιπολίτευση και να συμφωνήσει στην επανάληψη των εκλογών, είπε ο Μάας στην εφημερίδα Bild.

Η καταστολή των διαδηλώσεων στη Λευκορωσία δεν φαίνεται ωστόσο να χαλαρώνει. Αναμένεται η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος διαδηλωτών που συνελήφθησαν την Παρασκευή, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

Νέες συλλήψεις διαδηλωτών

Περίπου 40 διαδηλωτές συνελήφθησαν, αλλά οι μισοί από αυτούς θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες, ανέφερε το υπουργείο.

Η λευκορωσική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasma επιβεβαίωσε τις συλλήψεις, σημειώνοντας ότι πολλοί από τους συλληφθέντες διαδήλωναν ειρηνικά. Ορισμένοι υπέστησαν κακοποίηση κατά τη σύλληψή τους, ανέφερε.

Ο Λουκασένκο ισχυρίζεται ότι κέρδισε τις εκλογές της 9ης Αυγούστου με ποσοστό που υπερβαίνει το 80%, όμως πολλοί Λευκορώσοι πιστεύουν πως τα αποτελέσματα είναι νοθευμένα και κατεβαίνουν από τότε σε διαδηλώσεις.

Φοιτητές έχουν ηγηθεί πολλών από τις πρόσφατες διαδηλώσεις, τώρα που πολλοί επέστρεψαν στις πανεπιστημιουπόλεις με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους.

Το υπουργείο Παιδείας δεσμεύθηκε για αυστηρότερη καταστολή στα πανεπιστήμια λόγω του ρόλου τους στις διαδηλώσεις.

Οι διαδηλωτές έχουν απευθύνει κάλεσμα για νέα μεγάλη διαδήλωση αύριο Κυριακή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ